Kamu çalışanları dikkat! İkramiyede kritik detay

Kamu çalışanları dikkat! İkramiyede kritik detay

Kamu çalışanları dikkat! İkramiyede kritik detay

Kamu, özel sektörde geçen hizmet süresi için ikramiye ödenir mi?

----*Memurların ikramiyesi nasıl ödenir?

----*İkramiyede sosyal güvenlik ve iş mevzuatının farkı nasıldır?

Soru: 16 Temmuz 1980-15 Mayıs 2008 arasında PTT’de aralıksız olarak Emekli Sandığı’na tabii çalıştım. Çalıştığım dönemde 20 aylık askerlik süremi borçlandım. 1980 yılı öncesinden 1076 gün SSK prim ödememi, Emekli Sandığı’na devrettim. Toplamda 32 yıl 5 ay üzerinden 15 Mayıs 2008’de emekli oldum. 30 yıl üzeri emekli ikramiyesi farkını almak için yaptığım başvuruya; Emekli Sandığı’ndan olumsuz yanıt aldım. Sebebini sorduğumda özel sektördeki çalışmaların sayılmadığı gibi bir cevap aldım. Eğer devlette SSK’lı çalışmış olsaydım, alabileceğimi söylediler. Böyle bir ayrımcılık anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı değil mi?

Sonuçta devlette çalışanla özel sektörde çalışanların hepsi, SSK ya prim ödüyor. Onların SSK prim ödemelerinin devri kabul görüyorsa, özel sektörde çalışanların SSK prim ödemeleri devredildiği halde, neden kabul görmüyor? Ben bu farkı alabilir miyim ve alabileceksem ne yapmam gerekir?

MEMURLARIN İKRAMİYESİ

Cevap: Memurların emekli ikramiyesini çalıştığı kamu kurumu, sigortalı çalışanların kıdem tazminatını işveren öder. Her ne kadar memur, emekli ikramiyesini Emekli Sandığı’ndan almaktaysa da, daha sonra Emekli Sandığı ödediği emekli ikramiyesini memurun çalıştığı kamu kurumundan, yani işvereninden tahsil ediyor. Aynı şekilde kamuda çalışan işçi de kıdem tazminatını çalıştığı kamu kurumundan alır.

İŞÇİ VEYA MEMUR

Kamuda işçi ve memur olarak çalışan kişi de hizmetlerini birleştirerek, işçi (işten tazminat alacak şartlarda ayrılması şartıyla) ve memur olarak çalıştığı toplam süre için emekli ikramiyesi alır. Özel sektörde işçi olarak çalışanlarda kıdem tazminatlarını çalıştıkları işverenden alırlar. Özel sektörde işçi olarak çalışan ve daha sonra memur olarak çalışmaya başlayanlara, SSK hizmetlerini memuriyet hizmetleriyle birleştirerek sizin gibi toplam hizmet süresi üzerinden emekli aylığı bağlanır. Buradaki hizmet birleştirmesi emeklilik açısındandır.

EMEKLİLİK SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATINI- İKRAMİYE İŞ MEVZUATINI İLGİLENDİRİR

Emeklilik, sosyal güvenlik mevzuatını ilgilendiren bir işlemken, emekli ikramiyesi çalışma hayatını(iş mevzuatını) ilgilendiren ayrı bir işlemdir. Bunları birbirine karıştırmamak gerekir. Kamu, özel sektörde geçen hizmet süreniz için neden emekli ikramiyesi ödesin. Yapılan işlem doğru. Özel sektörde geçen hizmet süreniz için kamu emekli ikramiyesi ödemez. Özel sektördeki hizmet sürenizin kıdem tazminatını, işten tazminatı hak eder şekilde ayrılmışsanız, işverenden almanız gerekiyordu.

Ekrem Sarısu

Kaynak : Posta

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.