Kamu Başdenetçisi Malkoç'a 4-C Başvurusu

Kamu Başdenetçisi Malkoç'a 4-C Başvurusu

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ali Yalçın, önemli açıklamalarda bulundu

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ali Yalçın, “3. Dönem Toplu Sözleşme teklifleri arasında yer verdiğimiz ve toplu sözleşme metninde yer almasını sağladığımız 4/C’lilere yönelik ek ödeme kazanımı, Maliye Bakanlığı ve diğer bazı kurumlarca yargı kararıyla ek ödeme hakkından yararlananların mağdur edilmesine yönelik işlemleri nedeniyle, hak ettiği takdiri edinememişti. Konunun çözümü ve ek ödeme konusunda 4/C’lilerin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurduk” dedi.

Şeref Malkoç, konuya ilişkin görüşü önümüzdeki süreçte açıklayacaklarını söyledi.



 

4/C’lilere ilişkin kadro talebimizi yineliyoruz

3. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde üretilen kazanımlar ve çalışması öngörülen başlıklar konusunda açıklamalarda bulunan Yalçın, “TAR-GEL konusu, Cuma namazı konusu, kamuda başörtüsü serbestisi konusu, yıllık izinlerin diğer seneye devri gibi bazı başlıklar geçtiğimiz süre zarfında kazanıma dönüştü. Fakat bu süreçte, ulaştırma hizmet kolundaki havacılık tazminatı ve KİT’lerdeki ücret gruplarının 5’den 3’e indirilmesi konularının son KPDK’da ivedi bir şekilde tamamlanacağı ve kazanım üretecek düzenlemelerin yakın bir tarihte yürürlüğe gireceği açıklandı. Bütün bunlar, Memur-Sen’in toplu sözleşme masası ve dönemi dışında da kazanım üretme kapasitesini ve fikri takip hassasiyetini göstermektedir. Bu kapsamda başta 4/C’liler olmak üzere tüm kamu görevlilerinin kadrolu olması noktasındaki talebimizin sonuca ulaşması için var gücümüzle çalışıyor ve talebi gündemde tutuyoruz” şeklinde konuştu.



 

4/C’lilerin ek ödeme mağduriyetini Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşıdık

Ek ödeme konusunda da açıklamalarda bulunan Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz 4/C’lilerin ek ödeme konusunu toplu sözleşme masasında mahkemelere gerek kalmaksızın çözebilecek düzeneği üretmek suretiyle mağduriyetlerin önüne geçtik. Fakat yargıya giden, bir kısmı kazanan bir kısmı kaybeden 4/C’liler vardı. Kazananların bir hak kaybına uğramaması masada görüşüldü ve bu konuda sözel bir mutabakat sağlandı. 3. Dönem Toplu Sözleşme teklifleri arasında yer verdiğimiz ve toplu sözleşme metninde yer almasını sağladığımız 4/C’lilere yönelik ek ödeme kazanımı, Maliye Bakanlığı ve diğer bazı kurumlarca yargı kararıyla ek ödeme hakkından yararlananların mağdur edilmesine yönelik işlemleri nedeniyle, hak ettiği takdiri edinememişti. Konunun çözümü ve ek ödeme konusunda 4/C’lilerin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurduk.”

Malkoç, YGS’ye geç kaldığı gerekçesiyle alınmayan öğrencilerin durumuna ilişkin konuştu

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise, geç kaldığı gerekçesiyle YGS’ye alınmayan öğrencilerin durumuna ilişkin, ÖSYM ile yazışmaların olduğunu belirterek, “Biz idareden cevabın hızlandırılması için gerekli görüşmeleri, temasları yaptık. İdareden istediğimiz belge ve bilgiler geldiğinde de, hukuka uygunlukla oluşturacağımız kararı en kısa zamanda açıklayacağız” diye konuştu.

Malkoç, YGS’ye alınmayan öğrencilerin mağduriyetine ilişkin soru üzerine, “Bu sınavda ÖSYM’nin koyduğu bazı kurallar oldu. Kural koymak da idarenin yetkisinde ve yükümlülüğündedir. Kimsenin bir şey söylemesi söz konusu değil. Bizim için esas olan idarecilerin kuralı koyarken temel hak ve özgürlüklerin önüne engel koymama, kısıtlama getirmemesidir. Kamu denetçiliği açısından olaylara böyle bakıyoruz. Anayasanın 42. maddesinde eğitim, öğretim hakkı temel haklardan düzenlenmiş, gençlerimiz ‘sınav saat 10.00’da’ diyorlar. ’Sınav saatine 10 dakika kala geldik, sınava girmedik, bu bir hak kaybıdır’ diyorlar. Arkadaşlarımız gerekli incelemelerini yapıyor. ÖSYM ile ilgili yazışmalar oldu. Bu arada sınav sonuçları açıklandı. Biz idareden cevabın hızlanması için gerekli görüşmeleri, temasları yaptık. İdareden istediğimiz belgeler, bilgiler geldiğinde de kararı en kısa zamanda hukuka uygun bir şekilde açıklayacağız. Öğrencilerimizin bir kısmı kapıdan döndü. Bunlarla ilgili tutanak yok ama kamera kayıtları var. Basına yansıyanlar var. Bu arada belki sınava gitmediği halde ‘benim de hakkım zayi oldu’ diyecek olanlar da olabilir. Oradaki ayrımı yapmak gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.



 

YDS sınavı öncesi öğrencilere uyarı

Malkoç, yaklaşan Yabancı Dil Sınavı (YDS) için de söz konusu zaman prosedürünün geçerli olacağına dikkat çekerek, öğrencilere şu uyarıda bulundu: “2 Nisan’da Yabancı Dil Sınavı var. Arkadaşların bize intikal ettirdiklerine göre aynı kuralı ÖSYM burada da işletecekmiş, kural koyma hakkını yasalar onlara vermiş. Arkadaşların dikkat edeceği husus şudur. Bu kuralları koyarken, sınava girecek olan insanların temel haklarını sekteye uğratmamaları, bunun alanını daraltmamaları, eğitim, öğretim hakkını kullanmalarını engelleyecek kural koymamaları gerekir.”

Söz konusu durumun çözümüne yönelik ise Malkoç, “Hukukun içerisinde her şeyin çözümü vardır. Arkadaşlarımız gereken çalışmayı yapıyorlar. Kararı en kısa zamanda açıklayacağız. Bazı belge ve bilgilerin idareden bize intikal etmesi gerekiyor, onu bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum