Kamil Aydoğan'dan Okul Müdürülerine Tavsiyeler

Kamil Aydoğan'dan Okul Müdürülerine Tavsiyeler

Kamil Aydoğan'dan Okul Müdürülerine Tavsiyeler

EĞİTİM ÇOCUKLARIN KİŞİSEL SORUNLARINA YOĞUNLAŞMAKTIR

 Ankara Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan başkanlığında; Altındağ, Etimesgut, Gölbaşı, Çankaya, Keçiören, Sincan, Mamak, Yenimahalle, Pursaklar ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevli eğitim öğretimden sorumlu şube müdürleri ve resmi ilköğretim okulları müdürlerinin katılımı ile 2010-2011 eğitim-öğretim yılı öğrenci başarılarının değerlendirilmesi toplantısı, 12 Mayıs 2011 Perşembe günü Turgut Özal Üniversitesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

"Olaylar karşısında gösterdiğiniz refleks çok önemlidir" 

 Ankara Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan;  okul müdürlüğünde her saat, her dakika, farklı bir gündem ve sorun ile karşılaşılabileceğini belirterek, "Olaylar karşısında gösterdiğiniz refleks çok önemlidir. Okul yönetimi, kriz yönetimi gibidir. Eğer olaylara planlayarak, stratejik biçimde yaklaşırsanız insanlar sizi kriz karşısında gösterdiğiniz bu akılcı tutumla bilir." dedi.  

 Türk toplumunun sahip olduğu önemli değerlerden olan; öğretmen sınıfa girdiğinde öğrencinin ayağa kalkmasının, anne babasının elini öpmesinin önemini dile getiren Aydoğan, bu tür değerlere sahip olmak için bir çok ülkenin, bütçesini harcamaya hazır olduğunu, bizim zaten var olan bu değerlerimizi korumamızın önemini vurgulayarak "Büyüklere saygı, küçüklere sevgi." projesine değindi. Eğitimde alt yapı sorunlarının yaşandığını, ama hemen her sınıfta projeksiyon makinesinin bulunduğunu,  sınıf mevcutlarının aşağıya çekildiğini belirten Kâmil Aydoğan, asıl önemsenmesi gereken noktanın en önemli değerlerimizden biri olan "Büyüklere saygı, küçüklere sevgi." olduğunu vurguladı. Günümüzde dostluk kavramının anlamını yitirdiğini belirten Aydoğan, okul ziyaretlerinde çocuklara "En yakın dostun kim?" diye sorduğunda, öğrencilerin bu soruya düşünerek cevap verdiğini, aile bireylerinin aynı evde yalnızlığı yaşadıklarını ifade etti.

Bütün İnsanlık, Bizim Aslında Sahip Olup da Farkında Olmadığımız Değerlerin Peşinde

 Aydoğan konuşmasında, dünyada yükselen değerlerden; çocuk, kadın ve engelliler için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurgulayarak,  "Önceliğimiz çocuklardır. Hepimiz çocukların emrine amade olmalıyız. Konuya böyle bakarsak başarırız.  Kağıt toplayan,  çöp satan çocuk da saygıdeğerdir. Onların durumundan hepimiz sorumluyuz. Kabul etmeliyiz ki çocuk bir numaradır. Sizler ise  ‘bir numaraya’ davranış kazandırma sisteminin başında bulunan kişilersiniz. Başka ülkelerin milyarlar harcayarak elde etmek istedikleri, bizlere atalarımız tarafından hediye edilmiştir. Kültür ve uygarlık budur. Sizlerden istirham ediyorum, lütfen öğretmenlerimiz çocuklarımıza bir kez olsun ‘Beni ayağa kalkarak karşıladığınız için teşekkür ederim.’ desin. Çocuklarımız öğretmenlerinin bu saygı ifadesinin farkında olduğunu bilsinler.’’ dedi.

Aydoğan’dan ilköğretim okul müdürlerine erken uyarı: Kayıt döneminde görevinizin başında bulunun, şeffaf olun ve isteyen herkesle görüşün!

 Aydoğan, mezuniyet törenlerinin okuldan başka yerde yapılmayacağını belirterek kayıt dönemlerinde bütün müdürlerin görevlerinin başında bulunmalarını ve vatandaşın görüşme isteklerini karşılamalarını rica etti. Okul müdürlerinden daima şeffaf olmalarını, mevzuat ne gerektiriyorsa ona göre hareket etmelerini isteyen Aydoğan, okul müdürlerinin hiyerarşik olarak; ilçe millî eğitim müdürüne, kaymakama ve il milli eğitim müdürüne karşı sorumlu olduklarını unutmamaları gerektiğini söyledi.

Kayıt sırasında para talep etmeyiniz!

 Aydoğan, okulların idareciye göre şekillendiğini; okulun, lideri kadar olduğunu belirterek, "Kayıt sırasında para talep etmeyiniz. Okul kaynaklarına sahip çıkıp, kullanırsa kayıt dönemi sendromu yaşanmaz. Bu problemin üstesinden gelmeliyiz. Bizler birbirimize karşı sorumluyuz. İdarecilikte kararlılık kadar insanı güçlendiren hiçbir şey yoktur. Yapmadıklarımızın sebebi mevzuat olmalıdır. Olmayacak şeyler yapmanızı isteyenlere ‘Kâmil Aydoğan’ın talimatı ile yapmıyorum’ demelisiniz." dedi.

Okul Aile Birlikleri doğrudan eleman çalıştıramaz, Hizmet satın alır

Okul Aile Birliklerinin eleman çalıştıramayacağını, ancak hizmet alabileceklerini söyleyen Aydoğan, Millî Eğitim Bakanlığının ilk kez hizmet alımı gerçekleştirdiğini, Eylül ayından itibaren okulların şartlarına göre gerekenin yapılacağını ifade etti. Şeffaflığın her zaman kurumun kârına olduğunu, sıkıntı yaşamamak için sadece kuralların uygulanması gerektiğini ifade etti.

 Okulun asıl sahibinin çocuklar olduğunu ifade eden Kâmil Aydoğan; okullarda standart dışı olan her şeyi bilmek istediğini bir kez daha hatırlattı. "Eğitim, çocukların kişisel sorunlarına yoğunlaşmaktır, tüm bu şartlar içerisinde dahi kendimize sorumluluklar yüklemeliyiz, bu bir sevda işidir. Böyle düşünmezseniz mutsuz olursunuz. Zayıflığa tahammülü olmayan bir görev yaptığınızı bilmelisiniz. Sorumluluk hepimize aittir." dedi.

 Toplantıda Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Tekin yaptığı sunumla; Türkiye’ de ve Ankara’daki ilköğretimlerle ilgili okullaşma oranları, çağ nüfusu, okula devam eden etmeyen, kayıtsız görünen çocuklarla ilgili bilgilendirme yaptı.

 Toplantı başarı dilekleri ile son buldu.

http://ankara.meb.gov.tr/sistem/h1.aspx

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.