Kadınlar hamilelikte de şiddet mağduru

Kadınlar hamilelikte de şiddet mağduru

Diva Cinsel Sağlık Kuruluşu, kadınlar arasında yaptığı araştırmada, Türkiye'de yaşayan kadınların yüzde 48.4'ünün şiddete maruz kaldığını ve bunların da yüzde 37.5'inin gebelik sürecinde şiddet gördüğünü ortaya çıkardı.

Araştırmada kadınların yüzde 68.3'ü şiddetten sonra tecavüze uğradığını ifade ederken, araştırmadaki kadınların yarıya yakını görücü usulü evlendiklerini belirtti. Diva Cinsel Sağlık'ın kurucusu Op. Dr. Gökçen Erdoğan, "Diva Cinsel Sağlık olarak yaptığımız, bu çalışma, kapalı kapılar ardında yaşanan kadına yönelik şiddetin acımasız gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmak amacını gütmektedir. Fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalmış kadınların fiziksel veya ruhsal sağlık sorunları yaşama olasılıkları şiddet yaşamamış kadınlara oranla iki kat daha fazladır" dedi.

Araştırmada İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapıldı

Diva Cinsel Sağlık Kuruluşu'nun "Kadın korkuları" başlıklı araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Tamamı kadın 2 bin 754 denek arasında yapılan araştırma Ankara, İstanbul ve İzmir'de gerçekleştirildi. Araştırmada soru yöneltilen kadınların yüzde 51'i 18-29 yaş aralığında, yüzde 35'i 30-49 yaş aralığında, yüzde 14'ü ise 50 ve üstü yaştaki kadınlardan oluştu. Deneklerin eğitim durumlarına bakıldığında ise kadınların yüzde 18'inin ilkokul ve altı, yüzde 61'inin orta öğretim, yüzde 20'sinin üniversite ve yüzde 1'inin ise lisans üstü eğitim görmüş bayanlardan oluştuğu gözlendi. Kadınlarla yüz yüze görüşülerek hazırlanan araştırmada soru yöneltilen 2 bin 754 kadının 2 bin 417'sinin verdiği cevap geçerli sayıldı.

Kadınların yüzde 44'ü şiddete uğradıktan sonra kimseye bir şey söylemiyor

Yapılan araştırmada kadınların yüzde 48.4'ü fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade ederken yüzde 45.3'ü bugüne kadar şiddete uğramadıklarını belirtti. Şiddete uğrayan kadınların ise yüzde 44'ü fiziksel şiddete uğradıktan sonra kimseye bir şey söylemediğini ifade ederken, yüzde 18.1'i evi terk etiğini yüzde 4.8'i polise gittiğini, yüzde 26.8'i ise ayrıldıklarını dile getirdi. Evi terk eden kadınlara yöneltilen soruda ise kadınların yüzde 73.6 eve geri döndüğünü ifade ederken, yüzde 26.1'i eve geri dönmediğini belirtti. Şiddete uğradıktan sonra eve geri dönen kadınların ise yüzde 40.3'lük kısmı eve çocukları için döndüğünü ifade etti.

Şiddet aile geleneği olmuş

Kadınlara eşlerinin kendilerine neden fiziksel şiddet uyguladıklarının sorulmasına ise kadınların yüzde 35.5'i aileden gelen kültür cevabını verirken, yüzde 32.3'ü ekonomik problemleri, yüzde 26.1'i ise kötü alışkanlıkları neden gösterdi. Denekler arasında evli ve boşanmış olanlara sorulan "eşinizi hangi yolla seçtiniz?" sorusuna ise kadınların 40.5'i eşini ailesinin seçtiğini, yüzde 59.5'i ise eşini kendi seçtiğini belirtti.

Kadınların yüzde 70', şiddetten sonra tecavüze maruz kalıyor

Araştırma dahilinde soru yöneltilen kadınların yüzde 68.3'ü fiziksel şiddetten sonra tecavüze maruz kaldıklarını belirtirken, Kadınlara yöneltilen "eşiniz veya birlikte olduğunuz kişi size gebelikte şiddet uyguladı mı?'' sorusuna kadınların yüzde 37.5'i evet uyguladı derken, yüzde 59.4'ü uygulamadığını ifade etti.
ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.