Kaddafi'ye İstanbul'dan "Teslim ol" çağrısı

Kaddafi'ye İstanbul'dan "Teslim ol" çağrısı

İstanbul'da gerçekleştirilen Libya Temas Grubu toplantısının sonucunda Muammer Kaddafi'ye "Teslim ol" çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 30 ülkeden üst düzey diplomatların katıldığı toplantının ardından açıklanan sonuç bildirisinde, "Daha fazla kan akmaması için Kaddafi teslim olmalı" denildi.

Libya Temas Grubu'na üye ülkeler tarafından imzalanan bildiride, Libya'nın dondurulmuş mal varlıklarının serbest bırakılması için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunuldu.

Bildiride, Libya'da güvenlik tam olarak sağlanana kadar NATO operasyonlarının sürmesi gerektiğinin de altı çizildi.

İstanbul'daki zirvenin açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kaddafi rejiminin fiilen çöktüğü Kuzey Afrika ülkesinin yeniden ayağa kalkabilmesi için BM'yi harekete geçmeye çağırmıştı.

Davutoğlu, konuşmasında, Türkiye'nin bugüne kadar muhalifler tarafından kurulan Ulusal Geçiş Konseyi'ne 200 milyon dolarlık kredi verdiğini, bunun 100 milyon dolarının nakit olarak geçen ay ödendiğini hatırlatmıştı.

İTALYA'DAN 350 MİLYON EURO

İstanbul'daki toplantıda Kaddafi sonrası dönemde muhaliflere yapılacak yardımlar ele alınırken, Milano'da Ulusal Geçiş Konseyi İcra Kurulu Başkanı Mahmud Cibril'le görüşen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'nın İtalyan bankalarındaki 350 milyon euroluk hesaplarının önümüzdeki hafta serbest bırakılacağını açıkladı.

Berlusconi, İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni'nin de Libyalıların acil ihtiyaçlarının karşılanması için ödeme yapılmadan büyük miktarda petrol ve doğalgaz tedarikine ilişkin anlaşmayı imzalamasının beklendiğini söyledi. Berlusconi, anlaşmanın muhtemelen pazartesi günü Bingazi'de  imzalanacağını ifade etti.

Acil ihtiyaçlar için Libya'nın mal varlıklarından 5 milyon doların serbest bırakılmasını isteyen Cibril ise Batı'nın, kurumların oluşturulması ve maaşların ödenmesi için acil mali yardım yapmaması halinde ülkede tehlikeli bir istikrarsızlık olacağı uyarısında bulundu.

GÜNEY AFRİKA KARŞI ÇIKIYOR

Dondurulmuş hesaplar konusunda BM'ye çağrıda bulunan ülkelerin başında ABD geliyor.

ABD'nin BM Misyonu'nun sözcüsü Mark Kornblau bu sabah yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nden, nakit sıkıntısı çeken muhaliflere yardım için Libya'nın dondurulmuş 1.5 milyar dolarlık mal varlığının serbest bırakılmasını istedi.

Ancak Kaddafi rejimiyle yakın ilişkileri olan Güney Afrika buna karşı çıkıyor.

Kornblau, Güney Afrika'nın fikrini değiştirmemesi ve yaptırımlar komitesindeki uzlaşıya dahil olmaması halinde, ABD'nin bugün TSİ 22.00'de bu konunun oylanması çağrısında bulunacağını söyledi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.