Kaddafi Fizan'a kaçtı
Libya'nın firari lideri Muammer Kaddafi'nin Cuma günü Fizan bölgesinin başkenti Sebha'ya gittiği iddia edildi.
İngiliz Sky News kanalının haberine göre, Kaddafi’nin Libya'nın güneyindeki çölde bulunan Sebha'ya gittiği bilgisini en küçük oğlu Hamis’in 17 yaşındaki koruması verdi.
Başkent Trablus’un geçen hafta isyancı güçler tarafından işgal edilmesinin ardından Kaddafi ortadan kaybolmuş ve nerede olduğu tespit edilememişti.
Hamis’in yakalanan ve adı verilmeyen koruması, Kaddafi’nin Cuma günü yerel saatle 13.30’da oğluyla bir görüşme yaptığını belirtti.
Sky News, yoğun çatışmaların yaşandığı saatlerde Kaddafi’nin Trablus’taki bir binaya limuzinle geldiğini, ardından kızı Ayşe’nin kendisine katıldığını belirtti. Sky News muhabiri Stuart Ramsey, genç korumanın "Kaddafi ve kızına çok yakın olmadığını ancak onları çok net gördüğünü söylediğini" bildirdi.
ELİNDE BİRKAÇ KENT KALDI
Verilen bilgilere göre, Kaddafi ve kızı Ayşe limuzinden Land Cruiser aracına geçerek Sebha’ya gitmek üzere yola çıktı.
Kaddafi'nin doğduğu kent olan Sebha, 69 yaşındaki diktatörün memleketi Sirte dışında rejim güçlerinin elinde bulunan birkaç kentten biri.
Cezayir Dışişleri Bakanlığı dün geç saatlerde, Ayşe’nin, annesi Safiye ve erkek kardeşleri Hannibal ile Muhammed'le birlikte sınırdan geçiş yaptığını açıklamıştı.
AYŞE DOĞUM YAPTI
Ayşe Kaddafi'nin bu sabah saatlerinde Cezayir'de doğum yaptığı bildirildi.
Adının açıklanmasını istemeyen Cezayirli hükümet kaynağı, Kaddafi'nin 35 yaşındaki kızı Ayşe'nin bir kız bebek dünyaya getirdiğini söyledi.
MUHALİFLERDEN ÜLTİMATOM
Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdülcelil bugün yaptığı açıklamada, Kaddafi rejiminin elindeki kentlere ültimatom gönderdi.
Abdülcelil, Bingazi kentinde düzenlediği basın toplantısında, başta Kaddafi'nin doğduğu Sirte olmak üzere, rejim yanlılarından cumartesi gününe kadar ellerindeki kentleri teslim etmelerini istedi.
Aksi halde bu kentlere askeri operasyon düzenleneceğini belirten Abdülcelil, çatışma olmadan teslim edilmeleri için bu kentlerin ileri gelenleriyle müzakerelerin devam ettiğini ifade etti.
Abdülcelil, "bu fırsat kapısının Ramazan Bayramı'nın sonuna kadar (Libya'da cuma günü) açık kalacağını, cumartesi gününde hala barışçı çözüm bulunamaması halinde, askeri seçeneğe başvurulacağını" söyledi.
KADDAFİ GÜÇLERİ TRABLUS'UN SUYUNU KESTİ
Sirte'de bulunan Kaddafi güçlerinin ise Trablus'un suyunun üçte ikisini kestiği bildirildi. Avrupa Birliği (AB) İnsani Yardım Bürosu ECHO'nun raporunda, Trablus'ta su sıkıntısı yaşandığı, yardım örgütlerinin tankerlerle kente su taşıması gerektiği yazıldı.
Başkent Trablus'un suyu, Sahra çölünden çıkarılıyor ve Kaddafi döneminde inşa edilen büyük bir kanalla taşınıyordu. Raporda, "Günde 200 bin metreküp su taşıyan borunun vanası Sirte'de bulunuyor ve Kaddafi güçleri bu vanayı kapalı tutuyor" denildi.
PETROL TESİSİNDE YANGIN
Kaddafi güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar sırasında Libya'nın en büyük petrol üretim tesisinin de zarar gördüğü bildirildi.
Tesis çalışanları ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, Es-Sider petrol üretim tesisindeki tanklardan biri alev aldı.
Çatışmalar başlamadan önce günlük 450 bin varil petrol yükleme kapasitesi bulunan tesisin üzerinde duman bulutu oluştuğu belirtildi.
Tankın roket atışıyla vurulmuş olabileceği ifade edildi.
Devlet şirketi Vaha Petrol tarafından işletilen tesisteki hasarın boyutu henüz bilinmiyor. Şirket çalışanları daha önce tesiste iki kez yangın çıktığını, fakat söndürüldüğünü söyledi. Tesisin ham petrol depolama kapasitesinin 6.3 milyon varil olduğu belirtildi.
Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.