Kaçak elektrik kullanana 2 yıl hapis cezası

Kaçak elektrik kullanana 2 yıl hapis cezası

Bolu'da kaçak elektrik kullanan bir kişi iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Edinilen bilgiye göre, Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ),

Bolu Başkavak Mahallesi'nde ikamet eden C.A.'nın elektrik direğinden sayaçsız olarak kaçak elektrik kullandığını tespit etti.



Şirket, kaçak, usulsüz elektrik kullanım tutanağı ile olayı yargıya taşıdı. Bolu Asliye Ceza Mahkemesi, kaçak elektrik kullanan C.A.'ya 2 yıl hapis cezası verdi. Ancak C.A.'nın mahkemedeki olumlu tavırları sebebiyle cezayı 8 aya indirdi. Ceza paraya çevrilemediğinden C.A. cezaevine gönderildi. SEDAŞ'tan yapılan açıklamada, kaçak elektrik kullanımının suç olduğu belirtilirken Elektrik Piyasası Kanunu gereği elektrik dağıtım şirketlerinin tespit ettikleri kaçak elektrik kullanımlarını tutanak altına alarak savcılıklara bildirmekle yükümlü oldukları kaydedildi.

Devletin kaçak elektrik kullanımı sebebiyle her yıl ortalama 250 milyon lira kaybının olduğu belirtiliyor. Bunun önüne geçebilmek için BEDAŞ Ankara'da, kaçak elektrik kullandığını tespit ettiği kişiler hakkında 'nitelikli hırsızlık suçu' iddiasıyla suç duyurusunda bulunarak, dava açılması kararı almıştı. Kurum, kaçak elektrik kullanımıyla ilgili tespitlerde davaların kısa sürede açılması ve takibi için 100'e yakın avukatla anlaşmıştı. 'Nitelikli hırsızlık' suçundan hüküm giyenlere, 2 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis cezası verilebiliyor. Ayrıca bu cezayı alanlar, polis memurluğu, subaylık gibi bazı kamu hizmetlerine giremiyor, bu kişilerin çocuklarının da cezadan aynı şekilde etkilenebildiği belirtildi.

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) yaptığı bir çalışmaya göre, kaçak elektrik tüketimi ve parasal değer açısından işyerleri birinci sırada bulunuyor. İşyerlerini özel konutlar takip ederken, üçüncü sırada sanayi kuruluşları yer alıyor. Ticarethaneler arasında özel hastaneler, büyük marketler, oteller, ütücüler, tekstil, plastik enjeksiyoncular, su pompacıları öne çıkan kuruluşlar. Kaçak elektrik kullanımı, kararlı mücadele sonucu Türkiye genelinde yüzde 20'lere kadar çekildi. Ancak, bazı illerdeki kayıp-kaçak oranı yüzde 70-80'lerde seyrediyor. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.