Kabaca da olsa ifade özgürlüğü

Kabaca da olsa ifade özgürlüğü

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki sempozyumda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, öğrencilerin yumurtalı protestosu ile karşılaştı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 'Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı' konulu sempozyumda öğrenciler yumurta attı. Kılıç dün sabah Eskişehir'e geldi. Üniversitenin Yunus Emre Kampüsü Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sempozyumda Kılıç, açılış konuşması için kürsüye davet edildi. Kılıç konuşurken, Öğrenci Kolektifleri Grubu üyesi olduğu iddia edilen öğrenci D.A, “Yargı reformu, ileri demokrasi, diyorsunuz ama İTÜ'de 18 arkadaşımız hapis cezasına çarptırıldı. Bu mudur ileri demokrasi? Bizim iki hafta önce burada kolumuz, bacağımız kırıldı” diye konuştu. D.A. protesto içeren sözlerini söylerken Kılıç konuşmaya devam etmek istedi ve “Değerli arkadaşım, biraz sonra sempozyum başlayacak. Bu görüşlerinizi orada dile getirirsiniz” dedi. Sözlerini sürdürmeye çalışan kız öğrenci, üniversitenin özel güvenlik görevlilerince salondan çıkarıldı. 2 öğrencinin attığı yumurta ve çakmak ise Kılıç'a isabet etmedi. Korumalar da kürsüye çıkarak, şemsiye açıp Kılıç'ı korumaya çalıştı.

Kılıç: Reform ihtiyaç

Konuşmasına devam eden Kılıç, “Değerli genç kardeşlerim ifade özgürlüklerini kullandılar. Biraz kabaca da olsa. Ancak saygıyla karşılıyoruz. Bu düşüncelerini sempozyumun ardından dile getirselerdi çok daha sevinirdik tabii” dedi. Kılıç sempozyumda özetle şunları söyledi: “Türkiye'de yargı sorunludur. Bu sorunlarımızı hepimiz biliyoruz ve zaman zaman da dile getiriyoruz. Türkiye'nin çok ciddi bir yargı reformuna ihtiyacı var. Bu reformu yapmadığımız sürece bugün Anayasa Mahkemesine yapılacak olan bireysel başvurular aynen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) olduğu gibi katlanarak çoğalmaya devam edecektir.”

Gözaltına alınan öğrencilerden D.A. savcılıktan serbest kaldı. Y.Ç. ve C.E.'ye “Yaralamaya teşebbüs ve hakaret” ten sevk edildikleri mahkemece denetimli serbestlik hükmü uygulandı. Y.Ç. ve C.E.'nin toplum yararına yapacakları hizmet daha sonra belirlenecek.

Karga tulumba

Öğrenci Kolektifleri Grubu üyesi Y.Ç. ve C.E. de bulundukları yerden kürsüdeki Kılıç'a birer çakmak ve yumurta attı. Görevliler hemen müdahale etti ve öğrencileri karga tulumba dışarı çıkardı. 3 öğrenci ise polis tarafından gözaltına alındı.



Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.