Halihazırda yapımı devam eden toplam 5,78 kilometre uzunluğundaki Kasımpaşa-Sütlüce ve Libadiye-Çamlıca tünellerinde son aşamaya gelindi.
İBB'nin Avrupa'da 22, Asya'da 6 tane tünel projesi var. 2019 yılına kadar hizmete alınması planlan yaklaşık 98 kilometre uzunluğunda 17 tünel projesi bulunuyor.
Örneğin Kağıthane'den tünel ile Bayrampaşa'ya oradan Bağcılar'a kadar gidilebilecek.
Dolmabahçe ile Levazım arasına yapılacak tünel Cendere yolu Ayazağa'dan Baltalimanı'na oradan da Çayırbaşı'na kadar uzanacak.
Bu sayede Beşiktaş'tan Sarıyer'e yer altından kesintisiz ulaşım sağlanacak.
Kağıthane'den Büyükçekmece'ye bağlanacak yaklaşık 52 kilometrelik tünel 6 ilçeyi bir bine bağlayacak.
Kağıthane'den başlayacak tünel Bayrampaşa, Bağcılar üzerinden Küçükçekmece'ye Avcılar üzerinden de Büyükçekmece'ye kadar uzanacak.
2019 sonrası için ise 11 tünel projesi bulunuyor. Projeler, Davutpaşa - Samatya, Merter - Kazlıçeşme, Kadıköy-Kuşdili tünelleri dahil yaklaşık 47 kilometre uzunluğunda olacak.
Bu sayede 2019 öncesi ve sonrası tünellerle birlikte 2023'e kadar İstanbul'un altına 145 kilometre yeni yol inşa edilmesiyle trafiğin rahatlaması hedefleniyor.
AVRASYA TÜNELİYLE ENTEGRE OLACAK
Üsküdar Sahil trafiğini rahatlatmak için yaklaşık 24 kilometre uzunluğunda tünel inşa edilecek.
Proje, Harem-Beylerbeyi, Beylerbeyi-Çengelköy, Çengelköy-Küçüksu, Küçüksu-Kavacık ve Kavacık-Çubuklu olmak üzere 5 ayrı etap halinde tamamlanacak.
Bu sayede Beykoz, Avrasya Tüneli'ne yer altından entegre edilecek. Kaynak: Yeni Şafak
İŞTE ÖDÜLLÜ AVRASYA TÜNELİ'NİN GÜZERGAHI, GEÇİŞ ÜCRETİ VE TÜM DETAYLAR
Avrasya Tüneli, Engineering News Record (ENR) Dergisi tarafından 2016 yılı için "Dünya Çapında En İyi Tünel Projesi" seçildi. Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ'den (ATAŞ) yapılan açıklamaya göre, Avrasya tüneli, ABD'de 1874 yılından beri yayımlanan dergi tarafından dünya çapında en iyi projelerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte ödül aldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Avrasya Tüneli, bu sene tünel ve köprüler kategorisinde dünya çapında yılın en projesi seçildi.
New York'ta düzenlenen ödül törenine projenin yatırımcıları Yapı Merkezi ve SK E&C yetkililerinin yanı sıra projeye katkıda bulunan ve alanında lider uluslararası teknik danışmanlar katıldı. Törende Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Seok Jae Seo ve ATAŞ Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Proje için layık görülen ödülü ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu aldı. Arıoğlu, törende yaptığı konuşmada, Avrasya Tüneli'nin hem Türkiye hem de dünya mühendisliği açısından bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, dünyanın ilgisini çeken bir projeyi İstanbul'da hayata geçirdiklerini bildirdi.
Arıoğlu, tüneli, çok karmaşık ve sismik aktivitesi yüksek bir jeolojik yapıda, 106 metre derinliklere inerek, 13,7 metre çapında yaptıklarını kaydederek, bu tünel projesini uzun ömürlü ve güvenli kılarak inşa etmeyi başarmanın dünyanın ilgisini çektiğini aktardı.
Projenin başarıyla hizmete girmesinin, bugüne kadar cesaret edilmemiş birçok proje için cesaret vereceğini bildiren Arıoğlu, "Daha derine, daha büyük çapla, daha uzağa doğru yeni bir tünelcilik akımı başlatacaktır. Bu nedenlerle Avrasya Tüneli'ni tünelcilikte yeni bir çağ başlatan proje olarak nitelemiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. Açılışının 20 Aralık'ta yapılması beklenen Avrasya Tüneli, daha önce de uluslararası ödüllere layık görülmüştü.
8 EKİM'DE İLK KEZ ARAÇLA GEÇİŞ YAPILMIŞTI
Avrasya Tüneli'nden ilk geçişi Avrupa'dan Asya Kıtası'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makam otomobili ile gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Aralık'ta hizmete açılması planlanan Avrasya Tüneli şantiyesini ziyaret etti. Erdoğan, kendi kullandığı makam aracıyla başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte tüneli geçerek yetkililerden bilgi aldı.
Avrasya Tüneli'nden ilk geçişi Avrupa'dan Asya Kıtası'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makam otomobili ile gerçekleştirdi. Erdoğan'ın kullandığı makam otomobilinde yanında Başbakan Binali Yıldırım'ın bulunduğu görüldü
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılmakta olan Avrasya Tüneli Projesi'nde heyecanla beklenen 'ilk otomobil yolculuğu' gerçekleşti.
ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve ATAŞ CEO'su Seok Jae Seo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'a çalışmalar hakkında bilgi verdi.
20 Aralık'ta hizmete açılması için çalışmaların 7 gün 24 saat kesintisiz olarak ve büyük bir heyecanla yürütüldüğü Avrasya Tüneli'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya'dan ve Avrupa yakasına deniz tabanı altından otomobille geçti.
Geçiş sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan şantiye alanında bir konuşma yaptı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
"Bugün Türkiye'nin tarihi projelerinden bir tanesinin daha testini yaptık. 20 Aralık'ta da açılışını birlikte yapacağız. 14 yılda ulaşım sektöründe tarihi adımları attık, gerçekleştirdik."
"Olmaz denilenler oldu. Yapılamaz denilenler yapıldı. Palavra diyenler, aldandı. Bizler doymadık. Çok çalışacağız, gayret edeceğiz dedik. Milletimizin asırlardır devam eden beklentilerini gerçekleştireceğiz."
"Marmaray'ı kullanarak 156 milyon kişi geçti. Bunlar hayaldi ve bu inancın içerisinde olanlar gerçekleştireceği işler bunlar. Raylı sistemden sonra şimdi lastikli sisteme geçiyoruz."
"Test yaptık, Avrupa'dan Asya'ya, Asya'dan Avrupa'ya geçişini yaptık. İnşallah 20 Aralık'ta da açılışı yapılacak. Muhteşem bir açılış ile bir arada olacağız."
"Artık her şey hız kazandığı için biz bu projeler çok mutlu ediyor. Tüm bu tüneller birbirine bağlanıyor. Her türlü güvenlik önleminin düşünüldüğü projeler ile artık hava sisliymiş rüzgarlıymış... Böyle problemler olmayacak. İster Marmaray'ı kullan, ister Avrasya Tüneli'ni..."
İŞTE BUGÜNE KADAR AVRASYA TÜNELİ ÇALIŞMALARINDA YAPILANLAR:
AÇILIŞ ARALIK AYINDA
Yavuz Sultan Selim Köprüsü 26 Ağustos'ta hizmete açılırken, Boğaz'ın iki yakasını bu kez yer altında birleştiren Avrasya Tüneli'nin çalışmalarında da sona gelindi.
Yap-işlet-devret modeliyle Türk- Kore Ortak Girişimi ATAŞ sorumluluğunda, otomobiller için İstanbul Boğazı'nın altına yapılan 14.6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi'nde çalışmalar 7/24 devam ediyor.
YER ALTINDA ÇALIŞMA
Proje kapsamında, Kazlıçeşme 'U Dönüş' yapısı tamamlanırken, Yenikapı ve Samatya alt geçitlerinin imalatı ve diğer yol işlerinde son aşamaya gelindi.
Sabah'ın haberine göre, Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem- Göztepe arasındaki bağlantı yollarına tünel istikametini gösteren tabelalar da yerleştirildi.
Yer üstünde olduğu gibi yeraltında da hummalı bir çalışma yürütülüyor. Avrasya Tüneli'nin asfalt çalışması tamamlandı.
Çalışmaların belirlenen takvime uygun olarak sürdüğü, açılışın ise 20 Aralık'ta yapılacağı belirtildi. 2011 yılında başlanan, 1 milyar 250 milyon dolarlık yatırımla İstanbul Boğazı'nın 106 metre altında yapılan Avrasya Tüneli'nden günde 100 bin aracın geçeceği öngörülüyor.
GİŞELER TAMAMLANIYOR
Avrasya Tüneli'nde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde uygulanan Serbest Geçiş Sistemi yerine hali hazırda Boğaz Köprüsü'nde uygulanan şeritler arası ada barındıran gişe yapıları yapılacak.
Ücret toplama sadece otomatik sistemler üzerinden yapılacak olup trafik sıkışıklığına yol açabilecek nakit toplama olmayacak. Buna karşın OGS ve HGS kullanıcıları için farklı şeritler olmayacak, tüm şeritlerden geçiş yapılabilecek.