İşte 2001 krizinin faturası

İşte 2001 krizinin faturası

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2001 krizinin devlete faturasını açıkladı.

Krizin devlete maliyetine ilişkin, bürokratlara çalışma yaptırdığını belirten Babacan, "Çalışma tamamlandı. 2001 krizi sebebiyle oluşan yükü temizlemek için özel tertip hazine kağıtları Ziraat, Halk, Emlak bankası, Merkez Bankası ve TMSF'ye verildi. Hazine'nin nakit ihtiyacını karşılamak adına yapılan bu işlem için devlet en son 2010 yılında 14 milyar 738 milyon lira ödedi. Bu borçlar bitti. Enflasyon ile güncellendiğinde 2001 yılından bu yana toplamda ise 251 milyar 563 milyon lira ödendi." bilgisini verdi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Ziraat Bankası Lokali'nde ekonomi muhabirleriyle bir araya geldi. 10. yıl dönümü sebebiyle 2001 krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Ali Babacan, 2001 krizinin devlete olduğu kadar, vatandaşa ve özel sektöre maliyetlerinin de hesaplanması gerektiğinin altını çizdi.

Devlet açısından maliyetini ortaya çıkarmak adına yaptıkları hesaplamayı aktaran Babacan, krizin yükünü temizlemek adına yapılan özel tertip hazine kağıtlarının borçlarının 2010 yılında bitirildiğini ifade etti.

Sadece ödenen bu borçların enflasyonla güncellenmesiyle krizin devlete faturasının 251 milyar 563 milyon lira olduğunu vurgulayan Babacan, "Bir de bu borcu ödeyebilmek için piyasadan borçlanmak zorunda kaldık. Böyle bir yük Hazine üzerinde olmasaydı 381 milyar 877 milyon lira daha az borç yükü olacaktı. İç ve dış borç stokumuzun KİT'ler ve belediyeler hariç 473 milyar 3 milyon lira olduğu hesap edildiğinde krizin faturası çok net ortaya çıkar." ifadelerini kullandı.
sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.