İstanbul Su Forumu'na hazırlanıyor

İstanbul Su Forumu'na hazırlanıyor

Beşinci Dünya Su Forumu'na 123 ülkeden ve 300'ü aşkın ilgili kurumdan 20 binin üzerinde kişinin katılması bekleniyor.

5. Dünya Su Forumu 16-22 mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak. Beşinci Dünya Su Forumu'na 123 ülkeden ve 300'ü aşkın ilgili kurumdan 20 binin üzerinde kişinin katılması bekleniyor. Dünya basınının da büyük ilgisi çeken Foruma, şu ana kadar 1000'in üzerinde medya mensubunun akredite olduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açılışına katılacağı Forum dolayısıyla 23'ü aşkın ülkenin devlet ya da hükümet başkanı yanı sıra 130 civarında da bakan Türkiye'ye gelecek. Akademisyen ve uzmanların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da temsil edileceği Foruma daha dengeli bir katılımın sağlanması amacıyla Az Gelişmiş Ülke sınıfında bulunan ülkelerden gelecek olan 1000 kişinin kayıt, yemek ve konaklama ücretleri Türkiye tarafından karşılanacak.

"Farklılıkların Suda Yakınlaşması” temasını taşıyan 5. Dünya Su Forumu'nun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısına Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Forum Genel Sekreteri Prof.Dr. Oktay Tabasaran'ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Selamet ve İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Veysel Eroğlu,” Dünya Su Forumu'nu İstanbul'da gerçekleştirmek Türkiye için büyük bir tanıtım fırsatı sunuyor. Forumu takip etmek için dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda medya kuruluşu temsilcisi de İstanbul'a geliyor. Bu Türkiye için büyük bir tanıtım ve reklam fırsatı da verecek” dedi.

“İSTANBUL'DAN ÖNCE VE İSTANBUL'DAN SONRA DİYE ANILACAK”

Su Forumu için 2003'ten bu yana çaba içinde olduklarını ve dünyanın en büyük su organizasyonu olan forumun İstanbul'da gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, delegelerin yüzde 90'ından fazlasının oyunu alarak 5. Dünya Su Forumu'nun Türkiye'de yapılmasını sağladıklarını söyledi.

Eroğlu, Foruma 736'nın üzerinde tebliğ sunulacağını ve paralel oturumlarda konunun birçok yönüyle tartışmaya açılacağını ve ortaya çözüm önerileri konusunda önemli dökümanların çıkacağını ifade ederek “ Biz inanıyoruz ki bu organizasyon Dünya Su Forumu'nun tarihi açısından İstanbul'dan Önce ve İstanbul'dan Sonra “ diye iz bırakacak” dedi. Eroğlu, imzaya açılan İstanbul Su Mutabakatı'nın da önemli bir belge olarak 5.Su Forumu'nda nihai hal alacağını belirtti.

Bütçeyle ilgili bilgi veren Veysel Eroğlu, Dünya Su Konseyi'nin bu organizasyon ayrı bütçesi bulunduğunu, Türkiye'nin ayırdığı bütçenin ise 17.5 milyon Euro olduğunu kaydederek “ Bu bütçenin bir bölümü kayıt ücreti ve sponsorlardan gelen katkılarla oluşacak” diye konuştu.

Veysel Eroğlu, su ile ilgili diğer çalışmalar hakkındaki soruları yanıtlarken de 81 ili kapsayacak şekilde içme ,kullanım ve sanayi için su kaynaklarını ve ihtiyaçlarını belirleyen kapsamlı bir çalışma içinde olduklarını belirterek “ 2012 yılına kadar biz bir problem görmüyoruz. Yatırımlarımızı 2012 hedeflerine uygun olarak yapmış durumdayız. Nüfus sayımını dikkate alarak gelecek yıllara yönelik nüfus artış hızlarını hesapladık ve su ihtiyaçları ile su kaynaklarını birlikte düşünerek yatırımlarımızı planladık. 2040 yılına kadar da projeksiyonlarımız var” dedi.

5. Dünya Su Forumu'nun Genel Sekreteri Prof. Dr.Oktay Tabasaran, Forumun gerçekleşmesine 70 gün kaldığını belirterek, “ Zamanlama için Mayıs, Haziran gibi sıcak aylar değil de neden Mart diye sorabilirsiniz. Dünya Su günü 22 Mart'ta kutlanıyor. Dolayısıyla hava yağmurlu da olsa güzel olsa bu tarihler arasında forum gerçekleşecek. Forum Türkiye için bu çok büyük bir şans. Belki böyle bir fırsat 20-30 sene sonra tekrar gelebilir” görüşünü ifade etti.

SÜTLÜCE VE FESHANE MEKAN OLACAK

Prof. Dr.Oktay Tabasaran, Forumun Sütlüce Kongre ve Konferans Merkezi yanı sıra Feshane'de gerçekleştirileceğini kaydederek “ Tarihi Galata Köprüsü Haliç'te iki kongre merkezini birbirine bağlayacak. Katılımcılar dilerlerse Galata Köprüsü üzerinden yürüyerek Haliç'i karşıya geçebilecekler. Galata Köprüsü aynı zamanda turistik eşya dükkanları ve otantik mekanlarla tam bir festival görüntüsü verecek. Ayrıca Haliç'te bir dizi sosyal etkinlik de gerçekleştirilecek. İstanbul halkının Forum'a tanıklık etmesini de bu etkinlikler yoluyla sağlayacağız” şeklinde konuştu.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.