İsrail savcıda

İsrail savcıda

Ölenlerin yakınları ile yaralananların İsrail'e tazminat davası açmaları için çalışma yürütülüyor.

Türkiye, İsrail askerlerini ve İsrail devletini, 9 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan açık denizdeki gemi baskınları nedeniyle tazminat ve ceza davalarında yargılatacak delil ve ifadeleri toplamak için harekete geçti. Ölenlerin yakınları ile yaralananların İsrail'e tazminat davası açmaları için çalışma yürütülüyor.

Ankara ve İstanbul Cumhuriyet başsavcılıkları, İsrail askerleri ve İsrail'le TCK hükümlerine göre soruşturma açılması için incelemelere başladı. Uluslararası sularda Türk vatandaşlarına karşı TCK hükümlerine göre, “gemi kaçırma, yol kesme, adam öldürme, adam yaralama, özgürlüğünden alıkoyma” gibi suçlardan soruşturma kararı verilirse, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in izni ile gemiye silahlı operasyon yapan İsrail askerlerine dava açılması gündeme gelecek.

Formül için çalışılıyor

Başbakan Erdoğan'ın dünkü “takipçisi olacağız” sözleriyle Türkiye'nin ceza davası açmasının sinyalini bir kez daha verdi. Hükümet, önceki günkü Güvenlik Zirvesi'nde yapılan değerlendirme ışığında, 32 ülke vatandaşı saldırıya uğrayan gemilerde olduğu için “Uluslararası Komisyon”un soruşturma yapması tezini kuvvetle işlerken; Adalet Bakanlığı'ndaki Hukuk Komisyonu da İsrail askerlerini ve İsrail devletini, TCK hükümlerine göre Türkiye'de yargılatacak formül üzerinde çalışıyor. Mağdurlara, İsrail aleyhine açılacak davalarda hukuki destek Adalet Bakanlığı'nca verilecek.

Ankara'da Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, yoğun bakımda olan 3 hasta dışında diğer yaralıların ifadelerini almak için dün Atatürk Araştırma Hastanesi'ne geldi. İfadeler bitince Başsavcılık, kanlı baskınla ilgili soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar verilirse Adalet Bakanlığı'ndan izin istenecek.

Savcı Taştan'ın, ifadelerini aldığı yaralıların kıyafetlerini toplaması da dikkat çekti. Kıyafetlerin üzerinde herhangi bir kimyasal madde olup olmadığı araştırılacak. Savcı, yaralıların ifadesini alırken, polis de kamerayla bunu kayıt altına aldı. Kayıtların, tazminat amacıyla vatandaşların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmaları halinde kullanılması sağlanacak.

Bakırköy'den inceleme

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül de, gemilerde bulunan gönüllülerin talepleri üzerine durumlarının tespiti için Adli Tıp Kurumu'na yönlendirdiklerini belirterek , “Müracaat edenlerin bazı iddiaları var. Tabii bunlar anında tespit edilmesi gereken olaylardır. Gelenlerin yaşamış oldukları olaya saygı anlamında, taleplerini ciddiye alarak hemen inceleme başlattık” dedi.

Raporda yol haritası

Adalet Bakanlığı'nın komisyonu, İsrail'i ve İsrail askerlerine karşı işletilecek hukuki sürece ilişkin rapor hazırlığını dün de sürdürdü. Uluslararası hukuk ve mevzuata göre saldırıya uğrayan gemilerin “Türk toprağı” sayılıp TCK'nın işletilip işletilemeyeceğine ilişkin çalışma yapılıyor. TCK'nın “Yer bakımından uygulamayı” düzenleyen 8. maddesi “Açık denizde Türk deniz araçlarında karşı işlenen suçun Türkiye'de işlenmiş sayılacağını; 12 ve 13. maddeleri ise yabancıların Türkiye'de Türk kanunlarına göre yargılanmasını içeriyor.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14928844.asp?gid=373

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.