İsrail askerleri gemiye çıktı

İsrail askerleri gemiye çıktı

Açıklama yapan bir İsrail askeri sözcüsü, İsrail askerlerinin direnişle karşılaşmadan Rachel Corrie gemisine çıktıklarını belirtti.

Sözcü, gemide bulunan yolcu ve mürettebatın, İsrail askerlerine karşı hiçbir direniş göstermeyip, tam bir uyumla teslim olduklarını açıkladı: "Güçlerimiz gemiye çıktı ve kontrolünü yolcu ve mürettebattan herhangi bir direnişle karşılaşmadan ele geçirdi. Her şey kan dökülmeden sonuçlandı".
İsrail askerlerinin gemiye çıkışının, Rachel Corrie'nin, donanmanın rotalarını Ashdod'a çevirmelerini isteyen dört çağrısına da yanıt vermemesinin üzerine gerçekleştiği belirtiliyor.
Gemide bulunanlar daha önce, İsrail'in rota değiştirmeleri yönündeki çağrılarına cevap vermeyeceklerini açıklamışlardı.

Bu kez havadan değil, denizden

İsrail askerlerinin, gemiye havadan helikopter yoluyla değil denizden çıktığı bildirildi.
İsrail ordusunun sözcüsü, İsrail askerlerinin gemiye Akdeniz'de Gazze kıyısı yakınındayken çıktığını kontrolü askerlerin eline geçen geminin Aşdod limanına çekilmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Gemiyi ele geçirmediklerini söylemişlerdi

İsrail ordusu, Gazze'ye yardım götüren İrlanda gemisi "Rachel Corrie"yi ele geçirmedikleri açıklamış, bir sözcü, "şu an için gemiyi ele geçirmenin söz konusu olmadığını" bildirmişti.
Akdeniz'de karaya 35 mil açıkta İsrail ordusunun üç askeri gemisince takip edilen İrlanda gemisi Rachel Corrie, adını 2003'te İsrail buldozerleri altında can veren Amerikalı Filistin dostundan alıyor.
"Rachel Corrie" gemisinde bulunan 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Maguire, BM'den ya da bağımsız bir uluslararası kuruluştan yetkililerin, Gazze'ye ulaşmadan önce gemideki yardım malzemesini kontrol etmesine açık olduklarını bildirmişti.

Gemiye çıkarız

Öte yandan, İsrail ordusu, geminin rotasını değiştirmemesi halinde gemiye çıkacaklarını bildirmiş, ordu sözcüsü Yarbay Avital Lieboviç, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, geminin rotasını Gazze'den uzaklaştırmayı kabul etmemesi halinde gemiye çıkmaktan başka seçenekleri kalmayacağını söylemişti.
Geminin, İsrail ordusuna ait üç askeri gemisi tarafından takip edildiği bildirilmişti. Geminin, Aşdod limanına çekilmesini talep eden İsrail, gemideki yardım malzemelerinin, kontrol edildikten sonra karayoluyla Gazze'ye ulaştırılmasını istiyordu.

Nobel ödüllü yolcu da gemide

İsrail askerlerinin ele geçirdiği gemide, Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Maguire da bulunuyor.

Donanmadan, gemiye sürekli telsiz mesajları geliyordu

İsrail donanması, Gazze yolundaki yedinci yardım gemisi Rachel Corrie'yi telsiz mesajlarıyla uyarıyordu.

İsrail ordu sözcülüğü, gemiye uyarıların "Burası İsrail donanması" anonsuyla yapıldığını belirterek, geminin, donanmanın ablukası altındaki bölgeye doğru yaklaştığı ikazında bulunulduğunu ve "Gazze bölgesi, deniz trafiğine tamamen kapalıdır. İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki sivil halka insani yardımların iletilmesine destek vermekte ve sizi Aşdod limanına girmeye davet etmektedir" denildiğini aktarmıştı.

Ordu sözcülüğünün açıklamasında, gemidekilere yardım malzemelerinin, idarelerin kuralları doğrultusunda, kendilerinin gözetimi altında, resmi kara geçiş noktaları kullanılarak yapılacağı belirtilerek, ondan sonra da gelinen limana geri dönülebileceğinin bildirildiği de kaydedilmişti.



hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.