İsmail Koncuk, KPDK'da Neler Söyledi?
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Kasım ayı toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda gerçekleştirildi. KPDK toplantısına Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekret
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Kasım ayı toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda gerçekleştirildi. KPDK toplantısına Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri Necati Alsancak da katıldı.
ÇALIŞMA BAKANI SOYLU: REFORMLARI GERÇEKLEŞTİRMEK ÜZERE ÇABA SARF EDECEĞİM
Kamu Personeli Danışma Kurulu Kasım ayı toplantısının açılışında bir konuşma yapan yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, KPDK toplantılarının kamu çalışanlarının ve çalışma hayatının sorunlarının çözülmesi bakımından son derece önemli olduğunu söyledi. Bakan Soylu, “Kasım ayı KPDK toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum. Bu masa yıllardır yapılan reformların hayata geçmesini sağlaması bakımından son derece önemlidir. Ortak akıl çerçevesinde ülkemiz insanlarının rahatı ve refahını arzu ediyoruz. Bakanlık görevim boyunca çalışma hayatında reformlar yapmak adına gayret sarf edeceğim. Bu masada ortak akıl etrafında güzel çalışmalara imza atacağımıza inancım sonsuzdur. KPDK toplantımızın tüm paydaşlarımıza ve tüm ülkenize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
KONCUK: MEMURLARI ENDİŞEYE DÜŞÜRMEYE KİMSENİN HAKKI YOKTUR!
Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, çiçeği burnunda Bakan Süleyman Soylu’ya yeni görevinde başarılar diledi. Koncuk, “Yeni göreviniz hayırlı uğurlu olsun. Çalışma Bakanlığı zor bir bakanlık, problemler çok, çözüm yolları aranıyor, elbette elimizden gelen katkıyı sunacağız. Bu vesileyle yeni görevinizde başarılar diliyorum.
Son günlerde Kamu personel rejimi sıkça konuşuluyor. Elbette 657'de değişiklikler yapılabilir. Türkiye Kamu-Sen olarak bu konuda geçmiş yıllarda çalışmalar yaptık ve o dönemki sayın Bakan Faruk Çelik'e takdim ettik. "Madem 657 değişecek böyle değişsin" dedik. Biz iyi niyetle yapılacak değişikliklere varız ama burada “değişmeli” sözü kullanılırken, sayın Cumhurbaşkanı paralelle mücadele diye bir ifade kullandı geçtiğimiz günlerde. Böyle bir mantıkla 657’nin değiştirilmesi gündeme gelirse tüm memurlar ve sendikalar endişeye düşerler. Anayasanın 128. Maddesi değişmeden iş güvencesi kaldırılamaz. Sayın Cumhurbaşkanının "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değişmelidir" sözünden hareketle 657'yi bilmeyen gazeteciler ya da bazıları daha bu kanunun kapağını daha kaldırmamış olmalarına rağmen harekete geçiyorlar. Bunlara sorsan asla bilmezler 657'nin ne olduğunu. Devlet memurları işten atılamaz diye bir şey yok. Bir takım yerlere selam göndermek adına sorumsuzca yazılar yazmak doğru değil. 657 değişmeli mi? Elbette değişmesi gereken maddeler var. Mesela gelin ek gösterge rakamlarını değiştirelim. Polislerin ek göstergelerinin artırılması seçim beyannamenizde vardı elbette sonuna kadar hak ediyorlar ama diğer memurlar hak etmiyor mu? Gelin bunların ek göstergelerini de değiştirelim. Disiplin hükümlerindeki yanlış maddeleri değiştirelim.
Kamu personel rejimini memurun iş güvencesi üzerinden tartışılmasını doğru bulmuyoruz. Şayet bunun üzerinden gidilirse milyonlarca kamu çalışanı sokaklara dökülür. Bunları bir akıl zemininde değil, kin zemininde tartıştığımız sürece doğruyu bulamayız. Ülkenin yapısını bozarız, kamuyu bozarız. Memurlarla ilgili onlarca yalan şey var, Türkiye'de 29 vatandaşa 1 memur düşerken, OECD ülkelerinde 15 vatandaşa 1 memur düşüyor. Yani Türkiye’deki bir memur OECD ülkelerindekine göre 2 kat fazla çalışıyor. Buna rağmen biz memurlarımızı tembel diye tanımlıyoruz. Her meslek grubunda vardır bu tip insanlar, mesela Milletvekili olup Meclis'e uğramayan ya da sadece gelip parmak kaldıranlar yok mu? Yani tüm memurları tembel diye nitelemek yanlıştır. Eminim tüm konfederasyonlarımız aynı zeminde düşünüyorlar” dedi. Memurları tembel diye nitelemek yanlıştır. Eminim tüm konfederasyonlarımız aynı zeminde düşünüyorlar” dedi.
KONCUK: TOPLU SÖZLEŞMEDE ATTIĞINIZ İMZA BUGÜN BU MASADA DÜZELTİLMELİDİR
Genel Başkan İsmail Koncuk, yetkili konfederasyonun attığı imza neticesinde memur ve emeklileri ayda yüzde 1,8 zarara sokan gelişmeyi de masaya taşıdı. “Memur ve emekliyi kim tezgâha getirmiştir?” diye soran Genel Başkan İsmail Koncuk, “Bu hata bu masada düzeltilmelidir” dedi. Koncuk, “2015 yılı toplu sözleşmesi 2016 ve 2017 için yapılan sözleşmedir. 2013'de imzalanan toplu sözleşme maddesi 2015 yılında değiştirilemez. Bunu kim yaptı bilmiyorum. Memur ve emeklilerin enflasyon alacağını düzenleyen madde değiştiği için şu an enflasyon farkı alamamakla karşı karşıyayız. Madde ortada kimse evirip çevirmesin. 2013'de düzenlenen bu maddeyi birileri değiştirmiş. 2015 yılının enflasyon farkı bu toplu sözleşmenin kapsamı dışında kalır. 2015 toplu sözleşmesi 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin olarak yapılmak zorundadır. Burada bir kararla toplu sözleşmenin kapsamı dışına çıkılmış ve memurlarla emeklilerimizi yüzde 1,8 zarara uğratan bir karara imza atılmıştır. 2013 yılındaki maddeye göre 31 Aralık'ta enflasyonun yüzde 6,1 i aşması halinde enflasyon farkı alacak durumdayken şimdi bunu kaybetmiş durumdayız. Memurun ve emeklinin yüzde 1,8'lik zammı cebinden alınmış. Maliye bürokratları bunu açıklasın. Biz bu konuya ilişkin dava açtık ama gelin bu masada bunu çözelim. Kazandığımız hak 2015'de elimizden alınmıştır. Bunu bugün bu masada çözelim. Hata olabilir ama bu düzeltilmezse memur tezgâha getirilmiştir, Memur-Sen de tezgaha getirilmiştir diyeceğim. Bu derhal düzeltilmelidir. Şu an zaten yüzde 1,57 enflasyon farkımız doğmuş durumda, bunu yapan kim bilmiyorum ama bilerek kurulduysa bu çok çirkin bir tuzak. Şayet gözden kaçtıysa amenna ona bir sözüm yok, düzeltilirse lafını bile etmeyiz” dedi.
KONCUK: MUTABAKATA VARILAN MADDELER ARTIK UYGULANMALIDIR
Daha önceki KPDK toplantılarında mutabakata varılan maddelerin artık hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Genel Başkan İsmail Koncuk, özellikle ayrımcılık noktasında kamuda yaşanan huzursuzluğa da dikkat çekti. Koncuk, “Ayrımcılık konusu son derece önemli. Personel rejimi diyorsunuz, verimliliği artırmanın temel noktası kamuda huzurun sağlanmasıdır. Kamuda huzur yok. "Başıma ne gelir?" diyor insanlar, elbirliği ile bu huzuru kaçırmışız. Bilgi ve donanımın esas olmadığı bir sistemi ihdas etmedikten sonra verimliliği artıramayız. Kamuda iş barışı bozulmuş, liyakat sahibi olmayan insanlar göreve getiriliyor. Bir Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü var ki, evlere şenlik. El altından adam atıyor, böyle şey olur mu?
Ek ödeme problemleri var bunları yeniden konuşalım halledelim. Ek gösterge rakamları az öncede ifade ettiğim gibi düzeltilmelidir. Emeklilikte 30 yıl sınırının kaldırılması konusu yine gündemde. Bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı var. Eskiden emekli olanların ne suçu var? Davalar açılmasını beklemeden bu konuda bir düzenleme yaparak daha önce emekli olanlara da 30 yıl üzerinde çalıştıkları sürelerin ikramiyeleri ödenmelidir” dedi.
4-C’lilerin 4-B’li sözleşmeli statüye geçirilmesi konusundaki görüşe karşı çıkarak müdahale eden Genel Başkan İsmail Koncuk, 4-C’lilerin 4-B’li statüye geçirilmesi değil, talebimiz 4-A’lı olarak kadroya geçirilmesidir. Sonuçta bizim bütün sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi isteğimiz ve mücadelemiz sürerken bir grubun sözleşmeli statüye alınmasını kabul etmemiz mümkün değildir. 4-C meselesi artık gündemden düşmeli, bu insanlara kadroları verilmelidir. Hekim dışı sağlık personeli, vekaleten çalışanlar, üniversiteli işçilerin beklentileri çözülmelidir. Fazla çalışma ücretleri evlere şenlik. Geçen yıl yapılan zam 10 kuruş, zam diye takdim etmek bile yanlış.
Merkezi alımların sadece KPSS puanı ile olması talep ediliyor. Mülakat sistemi getirildi bir çok kurumda, mülakat demek kısaca torpil demektir. Vatandaşlarımızı, gençlerimizi siyasi partilerin kapsında kul etmeyelim, KPSS sistemi maalesef son zamanlarda sulandırılıyor; bunu ortadan kaldırmak lazım. KPSS ile sadece memur alımların sağlanması lazım, bu konuda ciddi bir isyan var. Gençler isyan ediyor bunu görmek lazım.
Disiplin affını çok konuştuk mutabakata altına aldık hayata geçmesi gerekir artık. Bunlar artık çözülmelidir. 2015/9 sayılı Genelge ile kamudaki atamalar durduruldu, bunlar artık yeniden açılmalıdır” dedi.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından hazırlanan raporda yer alan konu başlıklarını kısaca dile getiren Genel Başkan İsmail Koncuk, önerilerini şu şekilde sıraladı;
* KARARLAŞTIRILAN KONULAR ÖNCELİKLİ OLARAK HAYATA GEÇİRİLMELİ
* MEMURUN İŞ GÜVENCESİNİN KORUNMASI VE KALDIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALARA SON VERİLMELİ
* KAMU İSTİHDAM YAPISI GÜVENCELİ BİR ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLENMELİ
* SÖZLÜ SINAV İLE MEMUR ALIMINA VE STAJYERLİKLERİN SINAVA BAĞLI OLARAK KALDIRILMASINA SON VERİLMELİ
* KAMUDA BÜTÜN ATAMALARI DURDURAN 2015/9 SAYILI GENELGE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMALI
* SÖZLEŞMELİ İKEN KADROYA GEÇİRİLEN PERSONELİN SORUNLARI GİDERİLMELİ
* 2015 YILINA İLİŞKİN ENFLASYON FARKI HESABI 2013 YILINDA KABUL EDİLDİĞİ ŞEKLİYLE UYGULANMALI
* ÖZEL HİZMET TAZMİNATI İLE İLGİLİ OLARAK ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
* EK ÖDEMELERDEKİ ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ
* ASKERE GİDEN PERSONELE DESTEK ÖDEMESİ YAPILMALI
* DOĞUM YAPAN PERSONELDEN ÜCRETSİZ İZİN KULLANANLARA DESTEK ÖDEMESİ YAPILMALI
* TÜM MEMUR VE EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLMELİ
* DÖNER SERMAYE VE FON GELİRLERİ ADALETLİ BİR ŞEKİLDE DAĞITILMALI
* EK DERS ÜCRETLERİ YÜKSELTİLMELİ
* NÖBET, İCAP NÖBETİ VE VEKÂLET ÜCRETLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ
* FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ İLE İLGİLİ SORUNLAR GİDERİLMELİ
* KAMU GÖREVLİLERİNİN EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELTİLMELİ, MEMURLARA YAPLAN TÜM EK ÖDEMELERİN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA ESAS ALINMASI SAĞLANMALI
* SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİNE İLİŞKİN TEREDDÜTLER GİDERİLMELİ
* KIDEM AYLIĞI ÜST SINIR KALDIRILMALI, KIDEM AYLIĞI MİKTARI YÜKSELTİLMELİ
* ÜCRETLER ADİL BİR ŞEKİLDE VERGİLENDİRİLMELİ
* SOSYAL YARDIMLAR SOSYAL DEVLET İLKESİNE UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLENMELİ
* TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ YÜKSELTİLMELİ
* HARCIRAH VE GÖREV YOLLUKLARI İLE İLGİLİ AKSAKLIKLAR GİDERİLMELİ
* TAZMİNATLARA İLİŞKİN SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
* HİZMET SINIFLARINDA YER ALAN KADROLAR YENİDEN GÖZDEN EGÇİRİLMELİ, YARDIMCI HİZMETLER SINIFINDA ÇALIŞAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
* KADRO VE DERECE YÜKSELMESİ YAPAMAYAN MEMURA YÜKSELEBİLECEKLERİ EN ÜST KADRONUN DERECESİ VERİLMELİ
* DİSİPLİN CEZALARININ AFFI SAĞLANMALI UYGULAMALARI, SENDİKAL VE DEMOKRATİK HAKLAR GELİŞTİRİLMELİ
* KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE ÇALIŞAN PERSONELİN HAKLARI VE YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMALAR YENİDEN DÜZENLENMELİ
* KAMU GÖREVLİLERİNİN İZİNLERİ İŞ GÜNÜ ESASINA GÖRE BELİRLENMELİ, ANALIK İZNİ, SÜT, İZNİ, REFAKAT İZNİ, ŞUA İZNİ SÜRELERİ ARTIRILMALI, BÜTÜN KURUMLARDA YILLIK İZİNLERİN BİR SONRAKİ YILA DEVRETMESİ İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI
* GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER SINIRLANDRILARAK MEMURUN İSTEĞİNE BAĞLI HALE GETİRİLMELİ
* SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENLİK HAKKI GELİŞTİRİLMELİ, KATILIM PAYI ALINMASI UYGULAMASI SINIRLANDIRILMALI
* İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE ÖNEM VERİLMELİ, FİİLİ HİZMET ZAMMI YENİDEN DÜZENLENMELİ
* GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ADALET VE HAKKANİYET İLKELERİNE GÖRE DÜZENLİ ARALIKLARLA VE YAZILI SINAVA DAYALI OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMELİ
* UZMAN KADROSUNDAKİ TÜM PERSONEL AYNI HAKLARDAN FAYDALANDIRILMALI
* ÖZELLEŞTİRME MAĞDURU ARAŞTIRMACILARIN SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
* ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE TERÖR NEDENİYLE GÖREVİ BAŞINDA HAYATINI KAYBEDEN PERSONELE POZİTİF AYRICALIKLAR SAĞLANMALI
* KAMU GÖREVLİLERİNE ETKİN BİR EĞİTİM İMKÂNI SAĞLANMALI
* PERSONELİN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ KORUMA ALTINA ALINMALI
* PERSONEL İSNAT VE İFTİRALARA KARŞI DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE KORUNMALI
* ENGELLİ PERSONEL DURUMLARINA UYGUN ÇALIŞMA İMKÂNINA KAVUŞMALI
* KAMU GÖREVLİLERİNİN GÖREV TANIMI YAPILMALI VE PERSONEL İHTİYACI OLAN KURUMLARA YETERLİ KADRO VERİLMELİ
* KAMU GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞTIKLARI SÜRELERİN TAMAMI KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDAN SAYILMALI
* ÇOCUĞU EĞİTİM GÖREN KAMU GÖREVLİLERİNE KOLAYLIK SAĞLANMALI
* KAMU HİZMET ARAÇLARI VE BUNLARDAN FAYDALANAN VATANDAŞLAR SİGORTA KAPSAMINDA KORUNMALI
* DEPREM VE DOĞAL AFET BÖLGESİNDE GÖREV YAPAN PERSONELE AYRICALIKLAR GETİRİLMELİ
* KAMU GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞMA YAŞAMINDA KARŞILAŞTIĞI DİĞER SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ
* ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA BULUNAN KURULUŞLARDA ÇALIŞAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
* KORUMA VE GÜVENLİK PERSONELİNE İLİŞKİN MEVZUAT İYİLEŞTİRİLMELİ
* TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE GÖREV YAPAN SİVİL PERSONELİN TABİ OLDUĞU MEVZUAT YENİDEN DÜZENLENEMLİ
* EMNİYET TEŞKİLATINDA ÇALIŞAN SİVİL PERSONELİN RESMİ GÖREVLİLERİN YARARLANDIĞI HAKLARDAN FAYDALANMASI SAĞLANMALI
* KAMUDA DAHA FAZLA KADIN İSTİHDAMI SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI
Tekrar görevinizde başarılar diliyorum, elimizden gelen gayreti göstereceğiz ama olumsuz konularda da hassasiyetle davranacağımızı ifade etmek isterim” diyerek sözlerine son veren Koncuk, KPDK toplantısına ilişkin olarak hazırlanan raporu Bakan Süleyman Soylu’ya sundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.