İran'da iç çekişme: Ahmedinejad isyanda
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, çalışma arkadaşlarına yönelik baskı ve suçlamaların devam etmesi halinde yasal yollara başvuracağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bakanlar kurulu toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümet ve kabine aleyhindeki suçlamalar karşısındaki tavırlarının şimdilik ''sessizlik'' olduğunu belirterek, ''Baskı ve suçlamalar devam ederse meseleyi halkla paylaşacak ve kanuni haklarımı kullanacağım'' dedi.
Baskı ve suçlamalara karşı kabinesini savunacağını söyleyen Ahmedinejad, ''Kabineye karışmak isterlerse, onu savunmayı görevimiz olarak görüyorum. Kabine bizim kırmızı çizgimizdir. Ancak bu konuda şimdiye dek sessiz kalmayı tercih ettik'' diye konuştu.
''Bütün bu tutum ve baskılar siyasi bir eylemdir'' görüşünü dile getiren Ahmedinejad, ''Bunların, hükümete baskı yapmak için yapıldığı apaçık ortadadır'' ifadesini kullandı.
Mahmud Ahmedinejad, son dönemlerdeki bazı tutuklamalarda sorunlar olduğunu ve bunu yargı erkine ilettiklerini de söyledi.
Son dönemlerde yeni konuların gündeme getirildiğini, ancak tutumlarının hala sessiz kalmak olduğunu anlatan Ahmedinejad, şöyle devam etti: ''Çalışma arkadaşlarımı suçlamak isterlerse artık yasal, milli ve ahlaki görevlerim gereği buna karşı çıkar ve onları kabinede savunurum.''
''Bu tür davranış ve baskılar kesin olarak ülkeye zarar verecek. Umarım bu baskılara devam etmezler'' diyen Ahmedinejad, şunları kaydetti: ''Bundan sonra da sessiz kalmak istiyoruz, ama ülkeye ciddi zarar verilmek istendiğini gördüğümde de meseleyi halkla paylaşma ve görevlerimi yerine getirme sorumluluğum var. Umarım, iş o noktaya varmaz.''
SİYASİ TARTIŞMALARDAKİ SÜREÇ
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın bir süre önce bazı bakanları görevden alması ve yeni bakanlıkların oluşturulmasındaki uygulamaları Meclis, Anayasayı Koruyucular Konseyi ve bazı sivil toplum kuruluşlarınca eleştirilmiş ve bu uygulamalara karşı yasal haklar kullanılmıştı.
Ahmedinejad'ın Özel Kalem Müdürü İsfendiyar Rahim Meşai ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Begai'nin de aralarında bulunduğu grubun hükümetteki rolleri ve uygulamaları, ülke yönetiminin hiyerarşi yapısındaki etkili kimi siyasi ve dini çevreler ile sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olmaya devam ediyor.
Özellikle Meşai'ye bağlı kurum ve kuruluşlarda görevli bazı kişilerin tutuklanması, bir süredir Ahmedinejad'ın çevresi ile karşı tarafta yer alanlar arasında tartışılan konuların başında geliyor.
Adı geçmişte mali yolsuzluk ve usulsüzlük olaylarına karıştığı belirtilen Muhammed Şerif Melikzade'nin, Cumhurbaşkanına yakın çevrelerin isteği doğrultusunda Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi tarafından mali ve idari işlerden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Yardımcılığına atanması, yeni bir siyasi tartışma sürecini başlatmıştı.
Meclis, İstihbarat Bakanlığı ve kimi sivil toplum kuruluşlarının tepkisi ile Salihi hakkında gensoru önergesinin gündeme gelmesi Melikzade'yi istifaya mecbur bırakmıştı. Melikzade, istifa ettikten birkaç gün sonra da 23 Haziran'da tutuklanmıştı.
Yönetimdeki kimi çevrelerce ''yoldan sapan'' olarak adlandırılan Melikzade, Begai ve Meşai'nin öncülük ettiği grubun hükümete sızıp, etkilerini daha da artırma peşinde oldukları ileri sürülüyor.
Ülkedeki siyasi tartışmaların, Mart 2012'de yapılacak parlamento seçimleri süreciyle de bağlantılı olduğu yönündeki haberler basında yer almıştı.
Haber7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.