İran dünyaya meydan okudu

İran dünyaya meydan okudu

İran, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın yeni bir yaptırım kararı alması halinde Tahran'da Türkiye ve Brezilya'nın yoğun çabaları sonucu imzalanan uranyum takasına ilişkin anlaşmanın iptal olacağını bildirdi.

Mehr haber ajansına konuşan İran Meclis Başkan Vekili Muhammed Rıza Bahüner, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'nın yeni yaptırım karar taslağı üzerinde anlaştıklarını hatırlatarak, "Yaptırım kararı alınması halinde Tahran, uranyum takası anlaşmasına uymayacak ve uranyumu yurt dışına çıkartmayacak” dedi.

İran'ın Viyana Grubu'yla uranyum takasını öngören anlaşmaya imza atarak, samimiyetini ortaya koyduğunu söyleyen Bahüner, Batı'nın ise aynı samimiyette olmadığını belirtti.

ÇABALAR BOŞA GİDECEK

Viyana Grubu (ABD, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) ile uranyum takasını öngören anlaşma 17 Mayıs'ta Tahran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da katıldığı törende imzalanmıştı.

Anlaşma, İran'ın düşük oranda zenginleştirdiği bin 200 kilogram uranyumu Türkiye'de 120 kilogram yakıtla değiştirmeyi kabulünü öngörüyor.

ABD ve müttefikleri İran'ın hedefinin nükleer silah üretmek olduğunu söylüyor, Tahran ise çalışmalarını barışçıl amaçlarla sürdürdüğünü belirtiyor. İran, Viyana Grubu'nun anlaşmayı kabul etmesi halinde, ilaç üretimi ve 850 bin kadar kanser hastasının tedavisinde kullanılmak üzere Tahran'daki araştırma reaktörüne yakıt sağlanmış olacağını ifade ediyor.

Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğuyla imzalanan İran'ın nükleer yakıt takas anlaşması, İran'a nükleer programından dolayı uygulanması düşünülen yaptırımları durduramamıştı. ABD, BM Güvenlik Konseyi üyelerini toplantıya çağırarak, kendilerine P5+1 ülkeleri tarafından üzerinde uzlaşmaya varıldığı bildirilen ve İran'a yeni yaptırımlar getiren bir karar tasarısı metni sunmuştu.

"TASARI OY ÇOĞUNLUĞUYLA GEÇER"

Paris'te gazetecilere konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İran'a uygulanması planlanan yeni yaptırımların Güvenlik Konseyi'nde oy çoğunluğuyla geçmesini beklediğini söyledi.

On beş üyeden sadece Türkiye, Brezilya ve Lübnan'ın çekinceleri olduğunu belirten Kouchner, "Metin nihai halini almadı. Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyeleri arasında görüşülecek" dedi.

ERDOĞAN: VİYANA GRUBU'NUN DESTEĞİ ŞART

Başbakan Erdoğan ise bugün Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye ve Brezilya'nın çabalarıyla ilerleme sağlanan süreçte Viyana Grubu'nun desteği olmadan sağlıklı bir gelecek tesis edilemeyeceğini belirtti.

Erdoğan, "Bu hakikaten sıkıntılı süreci başarıyla neticelendirdikten sonra artık uluslararası camianın da buraya gerekli olan desteği vermesi gerekiyor" diye konuştu.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.