Irak’tan beter olur

Irak’tan beter olur

Libya halkını hiç düşünmediler” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül “Şu anda Libya'nın belkemiğini kırmış durumdalar. Libya açıkça bölünmüş durumda. Kaddafi'nin direnmesi halinde Irak'tan beter olur” dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, “Libya konusunda çıkarcı davrananlar oldu. Plan, program yapılmadan acele edildi. ‘Ateşi yakalım, sonra arkası gelir’ diye düşündüler. Libya halkını hiç düşünmediler. Şu anda Libya’nın belkemiğini kırmış durumdalar. Libya açıkça bölünmüş durumda. Bu ortamda Kaddafi direnirse, Irak’tan beter durum yaşanabilir” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, 4’üncü Afrika ülkeleri gezisi kapsamında Gana’nın başkenti Akra’ya giderken, uçakta başta Libya olmak üzere güncel konulardaki soruları yanıtladı. Gül, Libya konusunda aceleci davranıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Her şey önceden planlanmalıydı. Kaddafi’ye karşı ne yapılacak. Muhalif güçlerle nasıl işbirliği olacak. Libya halkına zarar verilmeden sorun nasıl çözülecek. Kara harekatı olacaksa ne zaman girilecek, ne zaman çıkılacak. Bütün bunlar NATO’da konuşulmalıydı. Bazıları çıkarcı davranıp, Libya’da ateşi yakmayı yeğledi.”
Problem belli
Libya’daki problemin temel hak ve özgürlükler çerçevesinde düğümlendiğini, halk üzerinde kısıtlamalar olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Artık otoriter rejimle devam edilemeyeceği ortada. Temel hak ve özgürlüklerin yıllardır kısıtlanmış olması nedeniyle artık bir patlama yaşanıyor. Kaddafi’nin bırakması gerekiyor. Ancak, bunun yöntemi iyi belirlenmeliydi. Son dakikaya kadar çıkarcı şekilde Kaddafi’nin yanında yer alıp, birden bire gitmesine dönük ateşi yakmak, Libya’ya zarar verir. Şu anda o durum yaşanıyor. Bu adımı atanların gizli gündemi olduğu akla geliyor.”
Samimi olunmalı
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Paris Toplantısı dışında tutulmasıyla ilgili bir soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Uluslararası toplum, samimi ve gerçekçi olmalı. Kendi çıkarlarını değil, Libya halkının çıkarını düşünmeli. Libya halkına acı çektirip, ‘talan’ anlayışıyla hareket edilmemeli. Tüm yönleri düşünülüp doğru karar alınmadığı için, yöntemin ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. İşi NATO mu devralacak, AB mi? Kara harekatı olmayacaksa mevcut yönetim nasıl değiştirilecek? O zaman belki de Kaddafi’yle oturup konuşmak gerekiyor. Libya halkına daha fazla acı çektirmeyecek yöntemi belirlemek lazım.”

Türkiye tereddüt yaşıyor sanılmasın

Türkİye’nin Libya konusunda tereddüt yaşadığını düşünenler olduğuna dikkat çeken Gül, “Türkiye’nin tavrı belli. Dünyada artık otoriter rejimlerin değişmesi gerekiyor. Aslında tereddüt yok. Kaddafi’nin yönetimi bırakması gerektiği ortada. Ancak, bunun Libya halkı daha fazla acı çekmeden gerçekleşmesi gerekiyor. Türkiye’nin şu andaki tavrının nedeni bu” dedi.

7 generali Ankara’daki  gazeteciler de biliyordu

CUMHURBAŞKANI Gül’e gazetelerdeki WikiLeaks belgelerine dayalı ‘Özkök’e karşı 7 general’ haberi  de soruldu. Gül’ün yanıtı “Ankara’da olan gazeteciler konuyu zaten o günlerde biliyordu” oldu. Dönemin ABD Büyükelçisi Robert Pearson, 6 Haziran 2003’te Washington’a geçtiği gizli telgrafta “Genelkurmay Başkanı Özkök’ün sabırlı ve mantıklı çizgisine itiraz eden 7 general var. Bu komutanlar Özkök’e muhtıra vererek istifa etmesini ya da Ak Parti’ye karşı sertleşmesini isteyecek” diyor. Telgrafın son cümlesi “Doğrudan ya da siyasi mühendislik ürünü bir darbeyi bu koşullarda uygun görmüyoruz” diye yazılmış.

Bireyi ilk sıraya koyan anayasamız olmalı

 Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), anayasada cumhuriyet hariç, değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek maddelerini de tartışmaya açan raporunu Gül şöyle değerlendirdi: “Ben günlük tartışma ve yorumlar üzerine konuşmak istemem. Yıllardan beri dile getiriyoruz. Türkiye hep baskı rejimleri sırasında anayasa yazdı. Bu nedenle de tepkisel içerik oluştu. Artık bu içerikten kurtulmanın, bireyi öne çıkaran bir metnin oluşması gerekir. Şimdiden başlayarak tartışalım, seçim sonrasında oluşacak Meclis, en doğru, üzerinde mutabakat sağlanan anayasayı ortaya koysun. Bu açıdan TÜSİAD’ın konuyu tartışmaya açmasını doğru buluyorum. Her kesim bu konuda görüşünü rahatlıkla söylemeli. Siyasi partiler de ayrıntıya girmeden seçim ortamında anayasa konusunda temel çizgilerini belirtmeli. Ayrıntıya girerlerse seçim ortamında sağlıklı tartışma yaşanmaz.”

Tuncel’in tokat attığı polisin asaletini görün

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel’in Diyarbakır’da emniyet görevlisine attığı tokatla ilgili soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Ben konuya polisimizin asil tavrı açısından bakmak istiyorum. Orada polisimiz karşısında bir kadın olduğu için sakin davranmayı, karşılık vermemeyi seçiyor. Ne kadar asil bir davranış. Yoksa, polisimiz nerede görevini nasıl yapacağını gayet iyi bilir.”

Gül Akra’da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Gana’nın başkenti Akra’da Gana Cumhurbaşkanı J.Ewans Atta Mills törenle karşıladı.

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.