İnternet dolandırıcılarına dikkat

İnternet dolandırıcılarına dikkat

MASAK Başkanı, internette ön ödeme dolandırıcılığı yapan uluslararası şebekelerin ciddi bir tehdit haline geldiği uyarısı yaptı.

MALİYE Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan, vatandaşları internet yoluyla gerçekleştirilen ‘ön ödeme dolandırıcılığı’ konusunda uyardı. Kaplan “Bu konuda faaliyet gösteren uluslararası şebekeler, Türkiye için de ciddi tehdit haline geldi” dedi. AFF-Advance-Free Fraud ya da 419 dolandırıcılığı olarak bilinen ‘ön ödeme dolandırıcılığı’nda ciddi bir artış olduğunu söyleyen Kaplan, sahte belgelerle desteklenen maske hikayeler kurgulandığını ve bunları desteklemek amacıyla profesyonel görünümlü web siteleri kullanıldığını kaydetti. Kaplan, şu bilgileri verdi: “İnternet dolandırıcılığı lokal olmaktan çıktı. Tüm ülkelerde yaygınlaşıyor. Vatandaşımızın bu konularda duyarlı olmasını istiyoruz. Testi kırılmadan, atı alan Üsküdar’ı geçmeden vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Her gelen maile inanmasınlar, ‘az verip, çok kazanayım’ anlayışında olmasınlar. Sonra parayı kaptırdık diye bize geliyorlar. Olay sadece para da değil, kimlik ve banka bilgilerini de kaptırabilirler, hesapları boşaltılabilir.” MASAK, çeşitli araştırma örneklerini de kamuoyuna sundu. Bazı örnekler şöyle:

-Kredi kartı sahiplerine, banka tarafından gönderilmiş görüntüsü verilmiş sahte e-posta gönderiliyor. 

-Mağdurlara bir piyango çekilişinden ödül kazanıldığına dair bir e-mail gönderildiği ve belirli miktarlarda ödeme yapılması istendiği tespit edildi.

-  İş teklifi yapan kişiler başvuru formları adı altında kişilerin hesap bilgilerini istiyor ve ön ödeme talep ediyor. 

- Kendisini finansal uzman olarak tanıtan bay X, kişilerden verilen hesap numaralarına ön ödeme istiyor.

- Kişilere iş verme vaadinde bulunularak, 1.500-2.000 TL gibi bir ücretin verileceği de ifade ediliyor. Kimlik bilgileri başvuru formu doldurtmak suretiyle alınıyor.

- Dolandırıcılar gönderdikleri e-posta ile kendilerine miras kalan parayı alabilmeleri için masraf yapmaları gerektiğini belirtiyor. Bu yüzden borç talep ederken, karşılığında mirasın yüzde 20’sini vereceğini vaadediyor

star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.