İnce ayarlı referandum

İnce ayarlı referandum

Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı'nın, “İktisat, siyaset bilim dalları ve üst kademe yöneticilerinden” HSYK'ya üye atamasına olanak sağlayan düzenlemeyi iptal etti.

Yüksek Mahkeme, bazı kurumların, Anayasa Mahkemesi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) üye seçiminde, birden fazla adaya oy kullanmalarını engelleyen hüküm ile Cumhurbaşkanı'nın, “İktisat, siyaset bilim dalları ve üst kademe yöneticilerinden” HSYK'ya üye atamasına olanak sağlayan düzenlemeyi iptal etti. Referandum 12 Eylül'de.



Anayasa Mahkemesi dün 9.5 saat süren görüşme maratonunda, türban düzenlemesinden sonra yeniden dolaylı olarak esasa girerek, anayasa paketine ilişkin düzenlemeyi kısmen iptal etti. Yüksek Mahkeme, bazı kurumların, Anayasa Mahkemesi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) üye seçiminde, birden fazla adaya oy kullanmalarını engelleyen hüküm ile Cumhurbaşkanı'nın, “İktisat, siyaset bilim dalları ve üst kademe yöneticilerinden” HSYK'ya üye atamasına olanak sağlayan düzenlemeyi, anayasanın değiştirilemez ilkelerinden “hukuk devleti” ilkesine aykırı buldu. Paketin içeriğine girilmesine, 4'e karşı 7 oyla karar verilirken; ibareler, “Oy birliğiyle” iptal edildi.

Referanduma gidiliyor

Anayasa paketi, bu ibareler olmadan 12 Eylül'de referanduma sunulacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Bu ibareler olmadan referanduma gidilmesinde bizce sıkıntı yok. Rahatlıkla 26 maddede referanduma götürülebilir nitelikte” dedi. Mahkeme, bu kararıyla, “Kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti” ilkesine aykırı olduğu için yargının eleştiri bombardımanına tuttuğu paketle, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya getirilen yeni modele ana hatları ile vize verdi.
Heyet 111 milletvekilince anayasa paketinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini görüşmek üzere dün 9.30'da toplandı ve 9.5 saatlik görüşme sonunda karara vardı. Heyetin toplantısı, diğer görüşmelerin aksine basına bildirilmedi. Medya heyetin toplandığından ancak kararın saat 20.00'de açıklanacağının duyurulmasıyla haberdar oldu. Kılıç, saat 20.30'da basının karşısına geçti ve yarım saatlik gecikmenin teknik bir arızadan kaynaklandığını bildirdi.

Şekilden tümden iptale ret

Heyette önce raportör raporu değerlendirildi. Paketin tamamının şekil yönünden iptali ile yürürlüğün durdurulması talebi oybirliği ile reddedildi. Heyet, paketin Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya ilişkin altı maddesinin, anayasanın dördüncü maddesindeki değiştirilmesi teklif bile edilemeyen maddelere aykırı olduğu iddiasını tartıştı. Heyet oyçokluğu ile dolaylı olarak esasa girerek, şekilden bu maddeleri denetledi.

Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin anayasanın 146. maddesinde yapılan değişikliğin, “Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Sayıştay, Yükseköğretim Kurulu ve Baro Başkanlarının, Anayasa Mahkemesi'ne gönderecekleri üyeler için yapacakları seçimlere ilişkin düzenlemedeki, “Her üyenin ancak bir aday için oy kullanabileceğine ilişkin” ibare iptal edildi. Anayasa'nın 159. maddesine yapılan düzenlemedeki, “Cumhurbaşkanı'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na atayacağı üyelerin iktisat ve siyasal bilim dallarıyla, üst kademe yöneticilerinden olacağına ilişkin” hükmün, “iktisat ve siyasal bilim dallarıyla, üst kademe yöneticileri” ibareleri de iptal edildi. Mahkeme, geri kalan hukuk dallarındaki öğretim üyeleri ile avukatlar arasında HSYK'ya seçimi ise anayasaya aykırı bulmadı. Danıştay, Yargıtay, Adalet Akademisi ile adli ve idari yargı hakim ve savcılarının HSYK'ya seçiminde ancak bir aday için oy kullanabileceklerine ilişkin ibare de iptal edildi. Geçici maddelerdeki aynı ibarelerin de iptaline karar verildi.

Televizyondan izledi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin açıklamasını, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Başbakanlık yeni binada izledi. Erdoğan, bu açıklamanın ardından Ak Parti Genel Merkezi'ne gitti ve burada bazı parti yöneticileriyle değerlendirmeler yaptı.
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.