İnanca göre din dersi

İnanca göre din dersi

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü Fikri Işık, 4+4+4 modelindeki dini eğitimi açıkladı: Kuranı Kerim ve Arapça seçmeli ders olacak. Aleviler, Süryaniler, Hıristiyanlar ve Museviler için inançlarına uygun seçmeli dersler getirilecek

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü Fikri Işık, 8 yıllık kesintisiz eğitimi 4+4+4 modelinde 12 yılda kademelendiren kanun teklifinin imam hatip liselerinin (İHL) orta kısımlarının açılmasına yönelik düzenleme içermediğini belirtti. Işık, düzenlemenin yasalaşması halinde uygulanacak dini eğitimi de açıkladı. Buna göre; Kuran-ı Kerim ve Arapça, seçmeli ders olacak. Din dersi yalnızca Sünnilere yönelik olmayacak. Aleviler, Süryaniler, Hıristiyanlar ve Museviler için de inançlarına uygun seçmeli dersler getirilecek.
Işık, “Alevi nüfusun yoğun olduğu yerlerde örneğin Hacıbektaş ilçesinde öğrencilere Sünni dayatması olmamalı. Anayasada zorunlu din dersine karşılık bunun seçmeli olarak her öğrencinin kendi kökenine, tercihine uygun olarak düzenlenmesi taraftarıyım” dedi.

 


Kesintisiz eğitim askerin isteği
Teklifin, komisyondaki görüşmelerinde CHP’li Nur Serter’in teklifin “faili meçhul” olduğu, kim tarafından hazırlandığının belli olmadığı yönündeki eleştirisi üzerine Ak Parti Kocaeli Milletvekili Işık, tekliften bazı cümleler okuyarak bunların Ak Parti’nin programından alındığını söyledi. Kesintisiz eğitimin askerin isteğiyle olduğunu öne süren Işık, “Askerin kesintisiz eğitimin 8 yıla çıkarılması talimatını verdiği resmi belgelerde var. Bunu bilmeyen var mı? Belgelerin hepsi ortada” dedi.
Teklifin İHL’ler için yapıldığı iddiasına karşılık “kesintisiz eğitim” ifadesinin kaldırılmasının yeterli olacağını belirten Işık, “İlköğretimde haftada 1 saat seçmeli ders var. Tüm liselerin ortak özü olmalı. Sonra öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirecek dersler olmalı. İHL orta kısmı açılmıyor bu teklifle. Seçmeli dersler seti oluşturuyoruz” dedi.

Seçmeli ders listesi
Işık’ın verdiği bilgiye göre, teklif yasalaşırsa ortaokullarla ilgili yeni eğitim sistemi şöyle olacak:
-  Mevcut ilköğretim müfredatı ile ilköğretim 1. kademe 1-4. sınıf yani ilkokul müfredatı aynı olacak. Dersler değişmeyecek. Bu kademede seçmeli ders veya bir mesleğe yönelik yönlendirme olmayacak.
-  İlköğretim 2. kademede 5-8. sınıfta yani ortaokulda seçmeli dersler olacak. Seçmeli dersleri, teklifin yasalaşmasıyla MEB Talim ve Terbiye Kurulu belirleyecek. Kurul, seçmeli dersler listesi hazırlayacak.
-  Spora yeteneği olan öğrencilere beden eğitimi dersinin yanı sıra spor saatleri seçmeli ders olarak sunulacak. Müzikle ilgilenen öğrenciler piyano, keman, solistlik gibi seçmeli dersler alacak. Yabancı dil alanında seçmeli dersler de konulacak.
-  Dini eğitim alanında ise Kuran-ı Kerim ve Arapça dersleri seçmeli olarak sunulacak. Dini eğitim, mevcut uygulamadan farklılık gösterecek. Din dersi yalnızca Sünnilere yönelik olmayacak. Aleviler, Süryaniler, Hıristiyanlar ve Museviler için de seçmeli dersler getirilecek.

İllere göre dini içerik değişecek
Işık, şöyle konuştu: “Alevi nüfusun yoğun olduğu yerlerde örneğin Hacıbektaş ilçesinde öğrencilere Sünni dayatması olmamalı. Bu öğrencilere Alevi öğretisini anlatalım. Anayasada zorunlu din dersine karşılık bunun seçmeli olarak her öğrencinin kendi kökenine, tercihine uygun olarak düzenlenmesi taraftarıyım.
Bir süre sonra zorunlu din dersi tartışması belki ortadan kalkacak. Yeni anayasa yapımından da ümitliyim. Bunun dışında pek çok seçmeli ders olabilir. Öğrenciler imam hatip programı seçmek istiyorsa İslam dini dersi de 1-2 saat fazla olur. Arapca, Kuran-ı Kerim dersi olur” dedi.

Kim hazırlayacak?
Işık’ın açıkladığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışmaları sonucunda detayları netleşecek plana göre, Türkiye’de yaşayan farklı dinlere mensup öğrenciler, seçmeli dersler ile kendilerine özgü dini bilgiler alabilecek. Söz konusu derslerin içeriklerini Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu hazırlayacak.
Ders içerikleri hazırlandıktan sonra dersler, kurul kararıyla yürürlüğe girecek. Derslerin kurulda kabul edilip onaylandığı ve Milli Eğitim Bakanı’nın imzasını da taşıyan karar, MEB Tebliğler Dergisi’nde yayımlanacak. Bunun ardından ilan edilen öğretim programlarına göre kitaplar yazılacak. Dersleri ise Din Bilgisi öğretmenlerinin vermesi bekleniyor.  

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.