İlk teravih kılındı, camiler doldu taştı

İlk teravih kılındı, camiler doldu taştı

İslam dünyası, on bir ayın sultanı Ramazan'a coşkuyla girdi.

. Genci yaşlısı, işçisi memuru, fakiri zengini yan yana saf tutarak, Ramazan'a kavuşmanın şükrüyle ellerini semaya kaldırdı.




İnananlar rahmet ve mağfiret ayı Ramazan'ın ilk teravih namazı için dün akşam camilere akın etti. Camiler bayram havasına bürünürken, minarelerden yayılan kandil ışıklarıyla bütün şehirler Ramazan'ın rengini aldı. Tarihi bir gelenek olan mahyalar da Ramazan'ın ayrı bir güzelliği olarak bu yıl da minarelere asıldı. Eyüp Sultan Camii'ni 'Hoş Geldin Ramazan', 'Merhaba Ya Şehr-i Ramazan' mahyaları süsledi.

İstanbullular, ilk teravih namazında özellikle büyük ve tarihi camileri tercih etti. Sultanahmet, Eyüp, Beyazıt, Fatih camilerinde vatandaşlar camilere sığmadı. Bu Ramazan'da Sultanahmet Camii'nde ise farklı bir heyecan vardı. Osmanlı döneminde uygulanan, unutulmaya yüz tutmuş 'Enderun usulü teravih namazı ve cumhur müezzinliği geleneği' bul yıl ilk kez Sultanahmet Camii'nde hayata geçti. Sultanahmet Camii'nde uygulama kapsamında Ramazan'ın ilk on gününe 'merhaba' diyen ilahiler seslendirildi. Teravih boyunca besteısfahan, saba, huseyni ve eviç makamında ilahiler okundu. Ayrıca müminler hep bir ağızdan okunan tekbir ve salât-ı şeriflere eşlik etti. Sultanahmet Camii'nin avlusundaki yabancı turistler, camiye sığmayan inananları hayranlıkla izledi.

Yüzyıllardır devam edegelen hatimle teravih kılma geleneği bu sene de devam etti. İstanbul'un 77 camiinde hatimle teravih namazı kılındı. Vatandaşlar, müftülüklerce belirlenen programa göre her ilçede en az bir camide hatimle teravih kılma fırsatını yakaladı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte geleneksel hale gelen 'Hilalin Görülmesi' etkinliği gerçekleştirildi. Beyazıt Kulesi'nde yapılan etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.