İlk oyuncak kütüphanesi İzmir'de kuruldu

İlk oyuncak kütüphanesi İzmir'de kuruldu

Maddi sıkıntıları bulunan ailelerin işitme engelli çocuklarına hizmet veren Hasan Kaya İşitme Engelliler Eğitim Merkezi ve Anaokulu'nda ''Oyuncak Kütüphanesi'' oluşturuldu.

Maddi sıkıntıları bulunan ailelerin işitme engelli çocuklarına hizmet veren Hasan Kaya İşitme Engelliler Eğitim Merkezi ve Anaokulu'nda ''Oyuncak Kütüphanesi'' oluşturuldu.

Açılışına Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İNANLI ve Özel Eğitim ve Reh.ve Dayanışma Hizmetleri Genel Müdürü Ruhi KILIÇ'ın da katıldığı ve okul öncesi öğretmeni Pınar KAYA'nın koordinatörlüğünde yürütülen proje bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Okul Müdürü Sabahattin Kuru,yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi bir okulda ilk defa oyuncak kütüphanesi oluşturulduğunu, kütüphaneden 10 güne kadar ödünç oyuncak alan bir çocuğun, aldığı oyuncakla evinde oynayacağını, sonra bunu yeni bir oyuncakla değiştireceğini söyledi.

Okulun 32 öğrencisi bulunduğunu ve genelde maddi sıkıntıları bulunan ailelerin işitme engelli çocuklarına hizmet verdiklerini anlatan Kuru, şunları söyledi:

''Öğrencilerimizden ikisinin ailesi orta gelir grubuna dahil. Diğerleri ya asgari ücretle çalışıyor ya da işsiz. Çoğu çocuklarına oyuncak alamıyor. İşitme engelli çocukların eğitimi zaten masraflı. Bu kütüphane bizim için belki küçük bir adım ama onlar için çok önemli. Kütüphanemizdeki sesli oyuncaklar çocuklarımızda ritm duygusunu geliştirecek.''

-ABD VE AVRUPA'DA OYUNCAK KÜTÜPHANELERİ VAR-

Amerika ve Avrupa'da oyuncak kütüphaneleri bulunduğunu söyleyen Sabahattin Kuru, bir okul öncesi eğitim öğretmeniyle birlikte projeyi hayata geçirdiklerini, çeşitli kurum ve derneklerin desteğiyle 2 ayda kütüphaneyi oluşturduklarını söyledi.

Oyuncağın çocuk gelişiminde çok etkili olduğunu, engelli çocukların gelişiminde daha da büyük önem taşıdığını ifade eden Kuru, ''Kütüphanedeki oyuncakların çocuklarımızın konuşma yeteneğini geliştirmesini umut ediyoruz'' dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından daha önce Karşıyaka'daki en başarılı okul seçildiklerini söyleyen Kuru, temiz okullara verilen beyaz bayrağa da sahip olduklarını dile getirdi.

-AİLELER DE ÖZEL EĞİTİM PROGRAMINA ALINIYOR-

İşitme engelliler sınıf öğretmeni Filiz Özcan da sesli oyuncakların işitme engelli çocukların eğitimine katkı sağladığını söyleyerek, ''Görsellikle sesi birleştiriyoruz. Bundan sonra öğrencilerimiz daha şanslı olacak. Burada velilerle birlikte de zaman geçirecekler'' dedi.

İşitme engelli çocukların ailelerini de özel eğitim programlarına aldıklarını söyleyen Özcan, velilere işitme engelli çocuklarla iletişim kurma konusunda destek verdiklerini dile getirdi.

1,5 yaşındaki işitme engelli torunu Livanur Elhakan'ı Menemen'den haftada bir defa anaokuluna getirdiğini söyleyen velisi Sema Çetinkaya da okuldaki oyuncakları her ailenin alamayacağını belirterek, ''Bu kütüphaneyi sevinçle karşıladık. Her yerde açılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Stargazete.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum