İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ATAMALARINDA KRİZ Mİ?

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ATAMALARINDA KRİZ Mİ?

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ATAMALARININ ANALİZİ

Geçen ay içerisinde sayısı MEB tarafından sayısı açıklanmayan kadar ilçe milli eğitim müdürü atamaları yapıldı. Dün bazı internet sitelerinde bu atamaların iptal edildiği de yazılmaya başlandı. Yapılan atamaların yasal olup olmadığı tartışılmaktadır. MEB Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yönetmeliğinin 25. Maddesinin 1.bendinin b), ç), e) fıkrası ile 2. Bendine göre atamalar geçekleştirdi. MEB, hem ilk atama ilçe milli eğitim müdürü, hem de yer değişikliklerini duyuruya gerek kalmaksızın yaptı.

Görevler arası geçişler (2)

b) Asaleten şube müdürü görevinde en az iki yıl görev yapmış olanlar, ilçe millî eğitim müdürü veya il millî eğitim müdür yardımcısı görevlerine,

ç) (A) tipi eğitim kurumlarında asaleten müdür olarak en az sekiz yıl görev yapanlar il millî eğitim müdürlüğü görevine,

e) (A) tipi eğitim kurumlarında asaleten müdür olarak en az üç yıl veya (B) tipi eğitim kurumlarında asaleten müdür olarak en az beş yıl ya da (A) tipi ve (B) tipi eğitim kurumu müdürlüğünde toplam en az dört yıl asaleten görev yapanlar ilçe millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdür yardımcılığı görevlerine,

(2) İlçe millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı olarak asaleten görev yapmakta olanların istemeleri halinde bu görevler arasında geçişleri yapılabilir.

Atanan ilçe milli eğitim müdürü sayısı ise sadece rivayetten ibaret. İlk defa atanan ilçe milli eğitim müdürleri ile yer değiştiren ilçe milli eğitim müdürlerinin isim listeleri, Bakanlığın web sitesinde yayınlansa spekülasyonlar da son bulurdu. Sanki şartları tutmayanların atamaları yapıldı, izlenimi oluştu.

İlk defa ilçe milli eğitim müdürlüğüne yapılan atamalarda bir başka problemde 5. Ve 6. Bölge hizmeti yapmadan, diğer bölgelerin il/ilçelerine atama yapılmasıdır. Oysa; Devlet Memurlarının Yer Değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin yönetmeliğinin;

Ek Madde 1 - (Ek : 26/6/2000 - 2000/1228B.K. K.)

d) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen unvanların yardımcılıklarına, atanacak olanların ilk görev yerleri, atanacakları kurum veya kuruluşun hizmet birimi olması halinde bu Yönetmeliğe ekli (1) sayılı cetvelde yer alan 5 ve 6 ncı hizmet bölgeleridir.

5 ve 6 ncı hizmet bölgelerine dâhil illerde atamayı yapacak kurum veya kuruluşa ait yukarıda sayılan unvanlarda boş kadro bulunmadığı hallerde, daha sonra bu bölgelere atanmak üzere diğer illere atama yapılabilir, denilmektedir.

Bu hükümler yönetmelikte mevcut iken, yönetmeliğe aykırı batı illerine ilk defa ilçe milli eğitim müdürü atamak hukuken yanlış bir uygulamadır. 5. ve 6. hizmet bölgesinde münhal kadro varken diğer bölgelere atamalar yapmak doğru değildir. Yönetmeliklerde açıkça hüküm olmasına rağmen, Bakanlık nasıl böyle bir uygulama yapıyor derseniz; onunda cevabı 657 sayılı DMK nın meşhur 76. Maddesidir.

Madde 76 - (Değişik madde: 30/05/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/05/1975 - 1897/1 md.)

Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.

……..

DMK nın 76. Maddesi ile MEB Görevde Yükselme Yönetmeliklerine uygun olarak yapılan bu tür atamalar, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına ilişkin yönetmelikle taban tabana zıt bir durum oluşturmaktadır. Yasa ve yönetmeliklerde yer alan hükümlerden çok uygulamalar ön plana çıkmaktadır. MEB; taşra teşkilatına daha fazla il milli eğitim müdür yardımcısı/ilçe milli eğitim müdürü atayabilir. Buna muktedir görünüyor.

 

M.Akif MÜELLİFOĞLU

Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.