İL MEM GÖREVLENDİRMELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İL MEM GÖREVLENDİRMELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İL MEM GÖREVLENDİRMELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İl milli eğitim müdürü görevlendirmelerinde, eleştirilen iki konu başlığı var. Bunlardan bir tanesi atanma şartlarına haiz olmayanların geçici görevlendirilmesidir. Bazı illere şartları tutmayanların görevlendirildiği iddia ediliyor. İlçe milli eğitim müdürlüklerine bile kadrolu şube müdürü var iken, valiliklerce okul yöneticilerinin görevlendirilmemesi gerektiğini bu köşeden defalarca yazdım. Hele okul müdür yardımcısı kadrolarında çalışanların görevlendirilmesi ise tam bir felaket! Mesele kişiler asla değil, sistemde sıkıntı oluşuyor. Bu uygulamalardan sonra kurum kültürü, kurum hiyerarşisi oluşturmak mümkün değil. Ast üst ilişkisine zarar veriliyor. Kuruma geleneksel bir atama biçimi yerleşemiyor. Bu durum, kurumun saygınlığını ve verimini azaltıyor. Buna dikkat edilmesi gerektiğini ısrarla söylüyorum. Şartlara haiz olmayanların il müdürlüklerine geçici görevlendirilmesi yapılacaksa, bakanlığın müşavir kadrolarına alınıp, ondan sonra görevlendirme yapılsa itiraz olmayacaktır, diye düşünüyorum. Belki hülle yapılacak ama…  Ya da il milli eğitim müdürlüğü makamlarını, görevde yükselmeye tabii kadroların arasından çıkarmak gerek. İstisnai kadro gibi değerlendirip, yasal zeminini de ona göre düzenlemek gerekir. Bu şartlara haiz olmadan geçici görevlendirilenleri de sıkıntıdan kurtaracaktır. Benim ki sadece âcizane öneri!

******

İl milli eğitim müdürlüğüne atanma şartları; değişmesi gündemde olan ve adaletsiz uygulamaların kaynağı durumda ki, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yönetmeliğinde yer alıyor! (2)

Yönetmeliğin 25. maddesinin;

c) İlçe millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı görevlerinden birinde veya bu görevlerde toplam en az üç yıl asaleten görev yapmış olanlar, il millî eğitim müdürlüğü veya daire başkanlığı (bağımlı) görevlerine,

ç) (A) tipi eğitim kurumlarında asaleten müdür olarak en az sekiz yıl görev yapanlar il millî eğitim müdürlüğü görevine,

d) Asaleten şube müdürü görevinde en az altı yıl görev yapmış olanlar, il millî eğitim müdürü veya daire başkanlığı (bağımlı) görevlerine, atanabilirler.

Şu söylenebilir; bu kadrolara geçici görevlendirme yapılıyor. Asaleten atama yapılmıyor. Bu söylem bir defa doğru... Geçici görevlendirme işleminin ise nasıl yapılacağı, 657 sayılı DMK nın EK-8. Maddesinde hüküm altına alınmıştır. EK-8. Madde de yer alan geçici süreli görevlendirme ifadesi kurumlar arası geçici görevlendirme olacak şekilde, 01/01/2012 tarihinde değiştirilmiştir. Ek-9. Madde de yer alan Geçici Süreli Görevlendirme şartları ile ilgili hükümler ise kaldırılmıştır. Yani iddia edildiği gibi şartların tutmaması diye bir durum sözkonusu değildir. Ortada yasal kriter kalmamıştır. (1)

Burada önemli bir sıkıntı, Haziran 2011 ayında yürürlükten kaldırılan, Devlet Memurları Geçici Süreli Görevlendirme yönetmeliğinin meydana getirdiği boşluktur. Kurum içinde geçici görevlendirmenin nasıl yapılacağı, geçici görevlendirmenin nasıl sona ereceği, kısaca usul ve esaslarının belirlenmesi lazımdır. Acilen böyle bir yönetmeliğe ihtiyaç vardır. Niçin bu yönetmeliğin kaldırıldığını da anlamış değilim.

******

İkinci eleştiri konusu ise geçici görevlendirilen il müdürlerin rahat hareket edemeyeceğidir.Bu da çok doğru değildir. Bazı sıkıntılar yaşanacaktır. Ama Bakanlığımız, görevlendirdiği il müdürünün yaptıklarının arkasında durur ise bence hiçbir problem yaşanmaz. Tersinden düşünelim. Bir şekilde kadroya atanan ve merkez idarenin talimatlarını hiçe sayan bilmem kaç kere alınıp, bilmem kaç kere mahkeme kararları ile geri dönen il müdürlerinin, merkez yönetime çıkaracağı güçlüğü de düşünmemiz lazım. Kesin olmamak ile birlikte bizim başka bir duyumumuz da yeni il müdürlerinin bir yıllık performansına bakıp ona göre kadro verilebileceği yönündedir.

******

Yeni görevlendirilen il milli eğitim müdürlerinin göreve başlarken en önemli sorunu geçici görevlendirme süresi ile ilgilidir. Bu kadrolara asaleten atama yapılacak mıdır? Asaleten atama yapılacak ise şartları ne olacaktır. Tüm bu soruların cevabının verilmesi, Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmesi yönetmeliğinin bir an önce yayınlanmasına bağlıdır.

Görevlendirmelerden ben şunu anlamaktayım; il milli eğitim müdürü olarak görevlendirilmek ya da atanmak kadar artık bu görevde kalmak da zor. Zirveye çıkmak kolay değil ama zirvede kalmak daha zor olacak. Yılan misali kıvırla kıvrıla, tırnakları ile tutunarak zirveye tırmananlar, zirvede daha kalıcı olacaklardır. Kuş misali konanlar ise en küçük zorlukta uçup gideceklerdir. Yani, görevde kalmak daha marifet isteyecek. Tüm arkadaşlar umarım uzun süre verilen bu görevi başarı ile yerine getirirler. Tıpkı yılan misalinde olduğu gibi zirvenin sorumluluğunu ve kıymetini bilirler…

 (1)http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.657&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=) sayfa 88-89

(2)  http://mevzuat.meb.gov.tr/html/24121_0.html

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.