Hükümetin 2014 ajandası

Hükümetin 2014 ajandası

Derin operasyon gölgesinde 2014’e kilitlenen hükümetin ajandası bu yıl da yoğun. Hükümet, seçimlerin yanı sıra komşularla ilişkiler, Kıbrıs sorunu, AB, çözüm süreci, çılgın projeler ve demokratik açılım çalışmalarına hız verecek.

HAKKI KURBAN

GEÇEN yılı tarihi gelişmelerle geride bırakan hükümet, 2014'e odaklandı. Yolsuzluk iddiasıylabaşlatılan "derin operasyon"la ilgili gelişmeleringölgesinde yerel seçim çalışmalarını sürdüren AK Parti iktidarının yeni yıl ajandası da oldukça dolu. Çifte seçimin yanı sıra çözüm sürecini de kesintiye uğratmamak için çalışan hükümet, "sessiz devrim" adımlarını bu yıl da sürdürecek. Demokratikleşme paketine hız verecek... İşte hükümetin 2014 ajandasında öne çıkan 13gündem başlığı:

Seçimler ve baraj

Yerel seçimler 'kilit' olacak

Yerel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi 'kilit' önemde gören AK Parti, belediye sayısını 50'nin, oy oranını da yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı hedefliyor. 81 il adayını açıklayanBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan ilçe ve belde adaylarıyla ilgili çalışmanın gelecek haftanetleştirilmesi için kurmaylarına talimat verdi. Bu arada seçim barajıyla ilgili üç başlıktan oluşan öneri için adım atılacak.

Kanal istanbul, Akkuyu

Gözler çılgın projelerde

Kanal İstanbul Projesi'nin fiiliyata geçmesi beklenirken, Akkuyu'da nükleer santral için temelinatılması bekleniyor. Ankara'da Batıkent-Sincan, Kızılay-Çayyolu hatlarının da aralarında olduğu metrolar hizmete girecek.

Meclis Başkanlığı'na

AK Parti anayasa teklifi

AK PARTİ Anayasayı değiştirme çoğunluğu olmamasına karşın, bugüne kadar Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu öneriler çerçevesinde teklifini metin haline getirip, Meclis Başkanlığı'nasunacak. İçtüzükte değişiklik için de harekete geçilecek.

Gözler, Köşk'e çevrildi

Seçim, taşları yerinden oynatacak

Ajandanın en kritik başlıklarından biri de Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Özellikle AK Parti tabanı, Erdoğan'ın Köşk adaylığı için beklenti içerisine girdi. Başbakan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimikonusunda vereceği karar ne olursa olsun siyasette taşları yerinden oynatacak.

Ergenekon, KCK, 12 Eylül

Tarihi davalarda süreç

28 Şubat'tan Ergenekon'a, KCK'dan 12 Eylül'e kadar tarihi davalarda yaşanan süreçler hükümet tarafından da yakından izleniyor. Tutuklu milletvekilleri konusunda da yasal adım atılabileceği belirtiliyor.

Tüm boyutları tartışılacak

Operasyon mercekte

OPERASYONUN siyasi, ekonomik ve uluslararası boyutu izleniyor. Adli Kolluk Yönetmeliği ve HSYK'nın yapısı konusunda adımlar atılacak.

Dönüşümde yasal düzenleme

Dershaneler için de kritik yıl

Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneler konusundaki taslak üzerinde çalışmalarını son aşamasına getirdi. 2015'e kadar planlanan dershane dönüşümünde yasal düzenlemelerle ilgili adımların bu yıl atılması öngörülüyor. İlk Bakanlar Kurulu'nun gündemindeki konulardan biri dershaneler olacak.

Alevi ve Roman açılımı için çalışmalarda sona geliniyor

Sessiz devrimde durmak yok

Hükümetin, Sessiz Devrim olarak nitelendirdiği adımlar 2014'te de devam edecek. Demokratikleşme Paketi'ndeki yasal düzenlemeler seçimlere kadar Meclis'ten geçirilecek. Ayrıca, Alevi ve Roman açılımı için de çalışmalar son aşamasına geldi.

AB süreci hızlanıyor

2013'ün ikinci yarısında yeniden başlayan AB süreci, 2014'te hızlanacak. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun girişimleriyle yeni müzakere başlıklarının açılması beklenirken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Ankara'ya yapacağı ziyaret, Erdoğan'ın Belçika'ya gerçekleştireceği gezinin rüzgarıyla 2014'ün yeni gelişmelere gebe olduğu belirtiliyor. Vize Muafiyeti Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşmalarıyla ilgili yasal prosedür de bu yıl bitirilecek.

Çözüm sürecine devam

Çözüm süreci ile ilgili atılan adımlar bu yıl da sürecek. Erdoğan bu yıl önce Bağdat'a, ardından Erbil'e gidecek. BDP'liler ile İmralı arasındaki trafiğin de sürmesi bekleniyor.

Suriye ana gündem

Suriye'deki gelişmeler, 2014'ün de ana başlıkları arasında yer alacak. Cenevre 2 Konferansı için geri sayım sürerken, Türkiye süreçte aktif rol oynuyor. Beşar Esad'ın gitmesi ve ülkenin bütünlüğünün korunarak seçimlere gidilmesi konusundaki çabasını sürdüren Ankara, bu yıl sonuç almayı öngörüyor.

Komşularla açılım

IRAK Başbakanı Nuri El Maliki'nin, kalabalık bir heyetle Ankara'ya gelmesi ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı yapılması öngörülüyor. Ermenistan'ın, Dağlık Karabağ'la ilgili teklifi kabul etmesi halinde sınırların açılması da tarihi adımlardan biri olacak.

 
Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.