Hizmetiçi Eğitim Yöneticilerine Ek Ders Ödensin!

Hizmetiçi Eğitim Yöneticilerine Ek Ders Ödensin!

Hizmetiçi Eğitim Yöneticilerine Ek Ders Ödensin!

Her türlü görevlerde karşılık olarak çeşitli mevzuatta belirli bir ücret gösterilmektedir. Merkezi hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde görev verilen eğitim yöneticileri başka yerlerden görevlendirildiklerinden dolayı Harcırah Kanunu’na göre geçici görev yolluğu ve yevmiye almaktadır. Kurs merkezi müdürü olarak da hizmetiçi eğitim kursunun yapıldığı okul ya da kurumun müdürü görevlendirilmektedir. Fakat bu görevlendirmede görevler hafta içinde ve mesai saatlerinde yapılmaktadır. Mahalli hizmetiçi eğitim kurslarından bazıları var ki; özellikle de adaylık eğitimi, hep mesai saatleri dışına ya da hafta sonuna denk gelmektedir.

Kimler Mağdur Mesai saatleri dışında ya da hafta sonundaki günlerde yapılan hizmetiçi eğitim faaliyetinde “eğitim yöneticisi” ya da “kurs merkezi müdürü” olarak kimse görev almak istemiyor. Her görevden ücret alan kişiler seve seve görev alırlarken bu görevleri kimse istemiyor. Çünkü bütün hafta sonunu görevli olarak ücret almadan geçiriyorlar. Sorun Yıllardır Çözülmedi Hizmetiçi Eğitim Dairesine iletilen bu sorun yıllardır çözülemedi. Maliye Bakanlığının kabul etmediği söylendi.

İstenmeyen Adam Her yıl atama durumuna göre bir ya da iki dönem adaylık eğitimi yapılmaktadır. Adaylık temel ya da hazırlayıcı eğitimde görev verilen eğitim yöneticileri ile kurs merkezi müdürleri sanki istenmeyen adam seçilmiş gibi hissediyorlar kendilerini. Tabii ki kendilerine bu görevlerin verilmesine vesile olanları da istenmeyen adam ilan ediyorlar.

Hizmetiçi Eğitimlerde Kurs Merkezinde Kimler Bulunuyor Eğitim yöneticisi, kurs merkezi müdürü, öğretim görevlileri, kursiyerler ve kurumun hizmetlisi. Eğitim yöneticisi, kurs merkezi müdürü ve hizmetliye bu hizmetlerin karşılığında her hangi bir ücret ödenmemektedir. MEB Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın “Hizmet içi eğitim faaliyetleri” başlığı altındaki 7.maddesinde; “Bakanlık veya verilen yetki uyarınca valilikler tarafından açılan hizmet içi eğitim, kurs ve seminerlerde, aday memurların temel ve hazırlayıcı eğitimlerinde ders vermekle görevlendirilenlere, fiilen derse girmeleri kaydıyla haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilir. Bu faaliyetler için alınacak onayda ek ders görevi verilen personelin adı, unvanı, girecekleri dersler ile saat sayısı gibi hususlar belirtilir.” Denildiğinden sadece öğretim görevlilerine ek ders ücreti ödenebilmektedir. Harcırah Kanunu’na göre de sadece kurs merkezinin bulunduğu yer dışından katılan bazı kursiyerlere geçici görev yolluğu ve yevmiyesi ödenmektedir. Ücret verilmeyen bundan başka hiçbir görev yoktur.

Demek isterim ki; MEB Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 7.maddesine 2.fıkra eklenerek, hafta sonu ve hafta içi mesai saatleri dışında yapılan hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde bu görevinden dolayı her hangi bir ücret almayan eğitim yöneticisi, kurs merkezi müdürü ile okulda bulunacak yeterli sayıdaki hizmetliye ek ders ücreti ödenmesi yönünde düzenleme yapılmalıdır.

Ali COŞKUNER

Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.