Hızlı trende 250 kilometre hızda basın tanıtımı

Hızlı trende 250 kilometre hızda basın tanıtımı

Türkiye'nin ve demiryolcuların 50 yıldır konuştuğu Yüksek Hızlı Tren (YHT), dün basın mensuplarıyla ilk seferini yaptı.

Ankara Garı'ndan saat 11.00'de hareket eden YHT, bir buçuk saatlik yolculuğun ardından 12.30'da Eskişehir'e vardı. Basın mensupları, ibrenin 250 Km'ye dayandığına, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'la birlikte tanıklık etti.

Uçak konforu

Uçak konforundaki YHT'de gazeteciler su dolu bir bardakla, hızlı trenin konforunu test etti. Trendeki sarsıntı hafif olduğu için bardakdaki su dökülmedi. Süleyman Karaman, beş yıl önce temelini attıkları YHT'nin, Ankara-Eskişehir etabının 245 kilometrelik toplam mesafesinin 197 kilometresinin hızlı tren hattı olduğunu bildirdi. YHT'nin bu hatta ortalama 170 kilometre bir hızla Ankara-Eskişehir arasını yaklaşık 1.5 saatte aştığını kaydeden Karaman, hemzemin geçitlerin olduğu bazı yerlerde hızın azaldığını ifade etti. Karaman, şöyle konuştu: "Yaptığımız bu yol, yeni yapılmış hızlı tren hattıdır. Hızlı tren, yeni yolda saatte 250 kilometre hızı çok rahat yapabiliyor. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ile Ankara-Sivas hızlı tren hatlarını 5 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.

Tren yolda kalmıyor

Dünyanın en ucuz en az sürede yapılan yolu. Bu konuda iddialıyız. Yeni tren seti 6 vagondan oluşuyor, 8 motorlu. 8 motordan birinin arıza yapması durumunda tren yolda kalmıyor, hızı yavaşlıyor. Tren üzerinde göstergeler var, trenin nasıl davrandığını, hangi hızla gittiğini ve yaptığı arızaları kaydeden bir nevi kara kutusu var. Makinistin rahatsızlanması durumunda kola 30 saniye değmezse tren otomatik olarak duruyor. Trenin içi 20 kamera ile kontrol ediliyor ayrıca tünellerden geçiş esnasında oluşan basınç içinde trende basınç sistemi bulunuyor."

Elektrik kesilirse depo var

Karaman, YHT'nin elektriklerin kesilmesi halinde en yakın istasyona gidecek kadar enerji deposu olduğunu da söyledi. Hemzemin geçitlerle ilgili bir soruya ise Karaman, "Hızlı tren başlayınca biz hemzemin geçitleri kapattık. Bunların çözümü Ankara ve Eskişehir'de belediyenin görevi" yanıtını verdi. Karaman, "Ankara-Eskişehir etabının maliyetine" ilişkin soru üzerine, bu etabın 740 milyon euroya bitirildiğini, kalan bazı çalışmalar için de 100 milyon euroya ihtiyaç olduğunu söyledi.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.