Herkes oradaydı

Herkes oradaydı

Türkçe Olimpiyatları, Türkiye'nin bütün renklerini buluşturdu.

Sanat, siyaset, spor ve medya dünyasının, önceki gece İstanbul'da yapılan muhteşem final gecesine gösterdiği büyük ilgi, olimpiyatların artık uluslararası bir marka haline geldiğini ispatladı. Şölen havasında geçen veda gecesine gelen katılımcıların verdiği mesajlar da dev organizasyonun Türkiye'ye mal olduğunu ortaya koydu.




İstanbul Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu, bir bayram coşkusu içindeydi. Rengarenk kıyafetleriyle sarı, beyaz, siyah tenli çocukların cıvıltısı doldurmuştu salonu. Fransa, Endonezya, Arnavutluk, Mali, Nijerya dahil 120 ülkeden gelen misafirlerine vedaya hazırlanıyordu 10 binlerce Türk. Ülkemizde kaldıkları 15 gün boyunca şarkı, şiir ve danslarıyla gönüllerimizi fetheden dünya çocukları için düzenlenen kapanış töreni 'zafer' şölenine dönüştü adeta. Salonu dolduran 10 binler gösterdi ki Türkçe Olimpiyatları artık Türkiye'nin markası. Sanat, siyaset, spor ve medya dünyasından katılımcıların çeşitliliği de bunun bir kanıtı. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan "Artık tüm Türkiye, olimpiyatları her yıl iple çekiyor." diyor. Ünlü futbolcu Hakan Şükür, olimpiyatlara artan ilginin sınır tanımayacağını öngörüyor: "Birkaç yıl içinde meydanlar bile almayacak kalabalığı." Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya da olimpiyatların marka olduğunu doğrulayanlardan. Küçükkaya, "Türkçe Olimpiyatları'nın kurumsallaştığını memnuniyetle gördüm. Olimpiyatlar her geçen gün büyüyeceğini ve sonsuza kadar devam edeceğini ispatlamıştır." değerlendirmesini yapıyor.

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapanış töreninde hüzün ve coşku bir aradaydı. Ünlü sunucu Kadir Çöpdemir'in esprileriyle renklendi gece. Çocukların Türkçeye hakimiyetine övgüler yağdıran Çöpdemir, kulisten çağırdığı Moldovalı öğrenci Nadia ile sundu programı. 'Ülkeler seremonisi'nin muhteşem davul şovu ile başlayan gecede Kazakistan, Moldova, Gürcistanlı öğrencilerin dans gösterisi izleyenleri coşturdu. Afganistanlı Şaire Osmani sahneye çıktığında ise gözyaşları sel oldu. Osmani 'Annem' isimli şiiri okurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan gözyaşlarına hakim olamadı. Törende merhum sanatçılar Cem Karaca ve Barış Manço da unutulmadı. Moğolistan ve Arnavutluk'tan iki öğrencinin 'Uzun İnce Bir Yoldayım' şarkısına yaptığı düet vefanın en güzel örneği idi. Gazeteci ve aydın İsmail Gaspıralı Ödülü, Hekimoğlu İsmail'e verildi. Başbakan Erdoğan, sahneye çıkarak büyük yazarın elini sıktı. Hindistanlı bir öğrenci, Başbakan'a kendi yaptığı portreyi hediye etti. Türkmenistanlı Dövran Annamammedov, uzun hava ile başladığı potporisi ile misafirleri önce duygulandırdı, devamında söylediği hareketli türküler ise salondakilere halay çektirdi.

Bu yıl 'Aynı dili konuşuyoruz' sloganıyla düzenlenen olimpiyatlar için 120 ülkeden gelen 750 öğrenci, memleketlerine uğurlandı. Onlara en güzel mesajı Olimpiyat Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam verdi: "Şöleni kapatmış olabiliriz ancak gönüllerimiz dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarımıza ebediyen açık."

Hakikaten çok büyük bir organizasyon

Gazete Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı: Hakikaten çok büyük bir organizasyon, görünce insan etkileniyor. Seneye 160 ülke olacakmış. Bravo diyorum. Türkçeyi uluslararası bir mesele haline getirmek çok önemli bir şey. Türk okulları Türkiye açısından önemli bir adım. Bu çocukları Türkçe konuşurken, şarkı söylerken görmek mutluluk veriyor. Başkalarının 100 sene önce yaptığını biz şimdi yapıyoruz ama bir yerden başlamak gerekiyordu.

Tanıtım için en kapsamlı kampanya

Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert: Türkçe Olimpiyatları, benim görebildiğim kadarıyla Türkiye'nin doğru ve sağlıklı tanıtılması için yapılan en büyük, kapsamlı ve yönü en doğru olan kampanyadır. Bu kampanyanın arkasında tabii ki okullar da var. Gelecek için Türkiye'ye güç verecek bir çalışma. Başarılı olmasını diliyorum.

Çocuklar, gururumuzu okşuyor

Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı: Gösterileri izleyince çok hoşuma gitti. Anadili Türkçe olmayan çocukların dilimizi konuşuyor olması, gururumuzu okşuyor. Bu çocuklara Türkçe eğitim de çok iyi verilirse bizim gibi düşünmeye başlayacaklar. Uluslararası pek çok ilişkide bu bizim hayrımıza olur. Bu işin meyvesini 30 yıl sonra toplayacağız, kendini bize yakın hisseden milyonlarca insan olacak. İnşallah o gün geldiğinde Türkçe bilen gençler işimize yarayacak diye umut ediyorum.

Sonsuza kadar süreceğini ispatladı

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya: Dünyanın 120 ülkesinden gelen çocukların coşkuyla Türkçe konuşmaları gurur vericiydi. Ben bunu Türkiye adına yapılmış büyük bir hizmet olarak görüyorum. Yeni ve modern anlamda bir kültür milliyetçiliği olarak görüyorum. Barış dili kurmak adına dünyanın çeşitli ülkeleriyle Türkiye arasında akrabalık duygusunu geliştirmek Türkçe ile mümkün olabilir. Dilin yakınlaştırıcı, insanın içini ısıtan uzak coğrafyalarla köprü kurmaya yarayan özelliğine şahit oluyoruz. 8.si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları, her geçen gün büyüyeceğini ve sonsuza kadar devam edeceğini ispatlamıştır.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.