Helal olsun sana Nevin

Helal olsun sana Nevin

20. Avrupa Şampiyonası'nda bayanlar 100 metre engellide Nevin Yanıt üst üste iki Türkiye rekoru kırarak, Avrupa şampiyonu oldu.

Bu sezon katıldığı tüm yarışları kazanan Yanıt yarı finalde serisinde birinci oldu. Rüzgarınkızı, 12.71'lik bir derece ile birinciliğe uzanırken Türkiye rekorunu da 8 salise geliştirdi.
Nevin Yanıt, finalde ise muhteşem bir yarış çıkardı. Rakiplerini bir bir geride bırakarak 12.63'le finişi önde geçen Yanıt Avrupa Şampiyonası'nda 100 metre engellide altın madalya kazanan ilk sporcu oldu.
Bu derecesiyle bir kez daha Türkiye rekoru kıran Yanıt'ın ardından 12.65'lik derecesiyle İrlandalı Derval O'Rourke ikinci olurken, Alman Carolin Nytra da 12.68'lik zamanıyla üçüncü sırada yer aldı.
İlk defa bir Avrupa Şampiyonası'nda piste çıkan Nevin Yanıt, yarışın ardından kendini yerlere atarak büyük bir sevinç yaşarken, saha içinde Türk bayrağı ile attığı tur tüm stat tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

'Resmen delirdim'
Şampiyon atlet “Resmen delirdim. Gerçekten çok büyük bir mutluluk. İstediğim, hayal ettiğim şeydi. Çalışmamım karşılığını aldım. Bu yıl tüm yarışları kazandım. Keşke Dünya Şampiyonası ve Olimpiyat olsaydı” dedi.
Yarışa, antrenörü Cüneyt Yüksel ve eşinin hediye ettiği ay - yıldızlı kolye, küpeler ve kırmızı beyaz ojeler ile çıkan Nevin, “Evet, herşeyimle bu finale hazırdım. Türkiye'ye bu yakışırdı ben de altın madalyayı aldım geliyorum” diye konuştu.
24 yaşındaki Yanıt'ın antrenörü Cüneyt Yüksel ise, “Çok mutluyum. Türk insanının, Türk antrenörünün bir şeyler yaptığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi ise “Tek kelime ile mükemmel” yorumunu yaptı.

Erkekler başaramadı
Şampiyonada dün piste çıkan erkek atletlerimiz ise başarılı olamadı. Toplam 15 atletin yarıştığı 5 bin metre finalinde Mert Girmalegese 13:45.25'lik dereceyle 9., Kemal Koyuncu ise 14:17.32'lik dereceyle 13. oldu.
Mustafa Delioğlu, Sezayi Önkaya, Hakan Karacaoğlu ve İzzet Safer'den oluşan milli takım da 4x100 metrede seçmelerinde 40.23'le sonuncu oldu ve elendi.


Haydi kızlar kürsüye!
Türk atletizmi için tarihi bir gün yaşanacak. İspanya'nın Barcelona şehrinde organize edilen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda, 10 bin metreyi açık ara kazanarak ilk Avrupa altınını boynuna takan Elvan Abeylegesse ile birlikte, Alemitu Bekele ve Meryem Erdoğan da 5 bin metrede ülkemize madalya kazandırmak için yarışacak. 3 sporcumuzun madalyayı hedeflediği yarış, TSİ 21.40'ta başlayacak ve toplam 19 atlet start alacak.
Bu müthiş heyecanın ardından TSİ 22.15'te de gözler bin 500 yarışında olacak. Yarı finalde 11 atletin katıldığı yarışı ilk sırada tamamlayan, iki seri halinde koşulan yarı finaldeki en iyi 5. dereceyi yapan Aslı Çakır, bu kez de madalya umuduyla koşacak.
Türkiye'nin atletizm heyecanı bununla da sonlanmayacak. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda bir ilki gerçekleştirerek Bayanlar Yüksek Atlamada finale yükselen ilk Türk sporcu olmayı başaran Burcu Ayhan, TSİ 20.30'da madalya için atlayacak.
Yarı finalde kendisine ait 23 yaş altı Türkiye rekorunu da kıran Ayhan'ın karşısında, Pekin Olimpiyatları'nın altın madalyalı ismi Belçikalı Tia Hellebaut, Dünya ve Avrupa şampiyonu Hırvat Blanca Vlasic, Alman Ariane Friedrich ve İsveçli Emma Green gibi yıldız isimler yer alacak. Özellikle Blanka Vlasiç ve Tia Hellebaut arasında yaşanacak altın madalya mücadelesi, şampiyonanın sonucu merakla beklenen en önemli yarışı olacak.

12.63'ün kehaneti
Nevin Yanıt, 12.63'lük derecesiyle altın madalyaya ulaşırken ilginç tesadüfler zinciri de dikkat çekti. Telefonunun son dört rakamı 1263 olan Yanıt'ın şampiyonada kaldığı otel odasının da numarasının 1263 olduğu ortaya çıktı. Nevin Yanıt, yarış sonrası “İnanmayacaksınız belki, ama bu yarıştaki derecemi “12.63” diye bile yazmıştım. Piste çıkarken de (ben yapacağım) dedim” diye konuştu.


5. madalya
İlk defa Avrupa Şampiyonası'nda yarışan Nevin Yanıt, Türkiye atletizm tarihinde Avrupa şampiyonalarında madalya alan 5. Türk atlet oldu. Bu zamana kadar, 1950'de Brüksel'de Ruhi Sarıalp 3 adım atlamada bronz, 2002'de Münih'te Süreyya Ayhan 1500 metrede altın, 2006'da Göteborg'da Elvan Abeylegesse 5 bin metrede bronz ve Barcelona'daki bu şampiyonada 10 bin metrede yine Elvan altın madalya kazanmıştı.

Rekor var, final yok

20. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda bayanlar 4x400 metre seçmelerinde yarışan Ay-Yıldızlı ekip, 3:33.13'lük dereceyle kendilerine ait olan Türkiye rekorunu kırmalarına rağmen finale kalamadı


İspanya'da devam eden Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 4x400 bayrak yarışına katılan Özge Gürler, Birsen Engin, Meliz Redif ve Pınar Saka'dan oluşan Türkiye takımı, ülke rekorunu 18 salise geliştirerek 3:33.13'lük derece elde etseler de finale yükselemediler.
14 ülkenin katıldığı ve 3.26.89 ile Rusya'nın zirveye çıktığı yarışta, kendileri için öncelikli hedefin Türkiye rekoru olduğunu söyleyen atletler, bunu başardıkları için de çok mutlu olduklarını dile getirdiler.
Özge Gürler, “Keşke final koşabilseydik, ama Türkiye rekoru da kırmak bizi tatmin ediyor. Çünkü, buraya rekor kırmak için geldik. İnşallah bir dahaki Avrupa şampiyonasında finale kalırız” derken Birsen Engin de, “Bundan sonraki yarışlarda daha güzel yerlerde olacağız” ifadesini kullandı.

Hedeflerine ulaştılar
Meliz Radif'in “Finale kalsaydık çok güzel olurdu. İnşallah daha da iyi olacağız”, Pınar Saka'nın ise “Amacımızın sürekli kendimizi geliştirmek olduğunu düşünürsek bu yarışta bunu başardık. Elimizden geleni yaptık, o yüzden vicdanımız rahat. Hiç kimsenin beklentisini boşa çıkardığımızı düşünmüyorum. Her şey bitmedi. Biz daha ilk kez Avrupa şampiyonasında yarışıyoruz. 2 yıl sonraki Avrupa şampiyonasında finali hedefliyoruz. Zaten bu sürede rekorumuzu geliştiririz. Gelecekte ise madalya almak istiyoruz” sözleri, takımımızın elde edilen neticeden memnun olduğunu gösterdi.
4 sporcu, erkek takımına oranla daha başarılı olduklarının hatırlatılması üzerine “Biz zaten hep daha iyiyiz. Bu bilimsel bir gerçek” açıklamasıyla arkadaşlarına gönderme yaptı.


Teyze üzgün!
Kısa mesafede dünyanın en büyük yıldızlarından birisi olarak kabul edilen ve 6 Dünya Şampiyonluğu ile 9 Olimpiyat madalyası ile müthiş bir kariyere sahip olan 50 yaşındaki Jamaikalı atlet Merlene Otey, Slovenya için yarıştığı Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda takımını finale çıkaramadı.
2002 yılında vatandaşlığına geçtiği Slovenya adına 4x100 bayrak yarışında bir kez daha piste çıkarak Avrupa Şampiyonası'nda yarışan en yaşlı atlet olma unvanını ele geçiren Merlene Ottey, son bayrakçılık yaptığı takımının 7. sırada yer almasın ve finale yükselemeden şampiyonaya veda etmesini engelleyemedi. Daha önce bu organizasyonda yarışan en yaşlı sporcu 47 yaşındaki Fransız maratoncu Nicole Brakebusch-Leveque'ydi.
Ancak muhteşem kariyerine 50 yaşında Avrupa Şampiyonası'na katılarak yeni bir halka ekleyen Merlene Teyze, pisti alkışlar arasında terk etti.


Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.