HAYIRLI OLSUN...
HAYIRLI OLSUN...
61. Hükümette Milli Eğitim Bakanı olarak görevlendirilen Sayın Ömer DİNÇER göreve başladı. 1920 tarihinden bugüne kadar kurulan 61 hükümette, Sayın Ömer DİNÇER dahil 75 Milli Eğitim Bakanı görevlendirildi. İşte Milli Eğitim Bakanlığımızda görevlendirilenler ve yeni Milli Eğitim Bakanımızın hayat öyküsü…
“Milli Eğitim Bakanlığımızda görev yapanlar”
1920’de TBMM’nin kuruluşundan bugüne kadar toplam 74 Milli Eğitim Bakanı görev yaptı.
Türkiye’nin ilk Milli Eğitim Bakanı, TBMM’nin kurulmasının ardından Doktor Rıza Nur 4 Mayıs 1920’de göreve başladı ve 13 Aralık 1920’de görevi bıraktıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na yazar Hamdullah Suphi Tanrıöver geçti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 74 Milli Eğitim Bakanı görev aldı. Görev alanlar arasında en fazla meslek grubu hukukçulardan oluşurken, bunları doktor, edebiyatçı, öğretmen, asker ve diplomat kökenliler izledi.
Türkiye’de Milli Eğitim Bakanı’nın en çok değiştiği bazı dönemler oldu.
Askeri müdahalelerin olduğu yıllarda en çok bakan değişikliği yaşanırken, Cumhuriyetin ilk döneminde 1929’da da aynı yıl içinde 3 kişi bakanlık yaptı.
Hamdullah Suphi Tanrıöver, Hüseyin Vasıf Çınar, İsmet İnönü, Refik Saydam, Hüseyin Celal Yardımcı, Ahmet Tevfik İleri, Fehmi Yavuz, Ahmet Tahtakılıç, Orhan Dengiz, Mustafa Üstündağ ve Nahit Menteşe ise birden çok Milli Eğitim Bakanlığı yaptı.
Türkiye’nin ilk başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü de 1 Ocak 1929’da vekil olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na atandı ve 9 Ocak 1929’dan itibaren bu görevi asaleten 27 Şubat 1929’a kadar yürüttü. Toplam 2 ay milli eğitim bakanlığı yapan İsmet İnönü’den görevi Hüseyin Vasıf Çınar devraldı.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en uzun bakanlık yapan isim Hasan Ali Yücel oldu. Atatürk’ün ölümünden sonra 28 Aralık 1938’de göreve başlayan Hasan Ali Yücel 5 Ağustos 1946’ya kadar Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Köy Enstitüleri’nin kurucusu olarak bilinen ve birçok dünya klasiğini Türkçe’ye çeviren Yücel öğretmen kökenliydi.
Son döneme bakıldığında ise Hasan Ali Yücel’den sonra en uzun süre bakanlık görevini yürüten Hüseyin Çelik olurken, Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olarak tarihe geçen hukuk kökenli Nimet Çubukçu 1 Mayıs 2009’dan bu yana görevini sürdürüyordu.(1)
“Sayın Ömer DİNÇER’in hayatı”
Ömer Dinçer 10 Eylül 1956 yılında Karaman’da doğdu. İlk ve ortaöğretiminin Karaman’da tamamladıktan sonra Atatürk Üniversitesiİşletme Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesiİşletme Fakültesi’nde; 1980 yılında Yüksek Lisans Programını, 1984 yılında da Doktora programını tamamladı. 1980 yılında, Marmara Üniversitesiİktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde asistan olarak göreve başladı. 1988 yılında Doçent, 1994 yılında da Profesör oldu. Bu üniversitede görev yaptığı süre içerisinde, uzmanlık alanı olan Stratejik Yönetim, Yönetim ve Organizasyon, Değişim Yönetimi ve Örgüt Geliştirme konularında ders ve seminerler verdi, araştırmalar yaptı, makaleler ve kitaplar yazdı. Ayrıca, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Anabilim Dalı ve bölüm başkanlığı ile üniversitenin çeşitli birimlerinde yönetim kurulu üyeliği ve idari görevler yaptı.
1994-1997’de üniversitedeki görevlerin yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Başdanışmanlık yaptı. 1999-2003 yılları arasında, Beykent Üniversitesi'nde; Rektör Yardımcılığı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevlerini yürüttü.
22 Temmuz 2007 milletvekili genel seçimlerindeİstanbul milletvekili seçildi. 1 Mayıs 2009 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atandı. 12 Haziran 2011 milletvekili genel seçimlerindeİstanbul'dan tekrar milletvekili seçildi. 6 Temmuz 2011 tarihinde açıklanan bakanlar kurulu listesinde de Milli Eğitim Bakanı olarak görevlendirildi.(2)
Sayın Başbakan’ın Milli Eğitim Bakanlığı için takdir ve taltif ederek bu makama uygun gördüğü Sayın DİNÇER’e UEYDER Derneği üyeleri olarak yeni görevinde başarılar dileriz.
Eğitim camiasına ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederiz.07.07.2011
Davut ÇALIŞKAN
Başkan Yardımcısı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.