Haydar Urfalı: Kamu çalışanlarının vergi kesinti yüzde 15’e sabitlenmeli
Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi hız kesmeden istişare toplantılarına devam ediyor. Genel Sekreterimiz Haydar Urfalı ve Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, 22-24 Kasım tarihleri arasında Balıkesir 1 ve 2 No’lu Şubelerimizin istişare toplantılarına katıldı.
Urfalı ve Kütük, Balıkesir Üniversitesi Rektörü sayın Yücel Oğurlu’yu da makamında ziyaret ederek, üniversite çalışanlarının sorun ve beklentileri hakkında görüş alıverişinde bulundu.
İstişare toplantıları saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Bir konuşma yapan Genel sekreterimiz Haydar Urfalı, konuşmasına 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak başladı. Urfalı, “Eğitim neferleri olarak çocuklarımız için, bu ülkenin geleceği için, vatanımızın bölünmez bütünlüğü için bir ve beraber olarak yarınlara yürümeliyiz. Gencecik bir öğretmeni gözünü kırpmadan şehit eden gafiller bilsinler ki; Neşe Altenler Aybüke Yalçın öğretmenler, Necmettin Yılmaz öğretmenler ölmez. Ruhları şad olsun.” dedi.
Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmak, bu topraklar üzerinde yaşayan her bireyin en öncelikli görevidir.
Cumhuriyetimizin 100. yılını geçtiğimiz günlerde coşkuyla kutladıklarını bildiren Urfalı, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki ecdadımızın büyük fedakârlıklarla kurup gelecek nesillere emanet ettiği Cumhuriyetimizi korumanın ve yaşatmanın herkesin en öncelikli görevi arasında yer aldığını söyledi. Cumhuriyetimizin 100. yılı kapsamında sendikamızın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Urfalı, “ ‘Cumhuriyetle Başaran Kadınlar’ Forumu düzenledik. ‘Dizelerde Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzü’ Şiir Yarışması ve ‘Tuvallerde Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzü’ Resim Yarışmalarının ödül törelerini gerçekleştirdik. Cumhuriyetimizin 100. yılını şehir meydanlarında, Atatürk Anıtı önünde, okullarımızda yakamızda Cumhuriyet kokartları ile coşku içinde kutladık.” diye konuştu.
Enflasyonun üzerinde bir maaş zammı ve refah payı uygulaması hayata geçirilmesi şu an için tek çözüm yoludur.
Toplu sözleşme süreci hakkında da açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Urfalı, piyasa gerçeklerine uygun olarak kamu çalışanlarına zam yapılmasını istedi. Hükümetin, 2024 yılı için %15+10, 2025 yılı için ise yüzde %6+5 oranında zam yapacağını hatırlatan Urfalı, “Bilindiği gibi Merkez Bankası’nın bu yıl tahmini enflasyon rakamı, yüzde 33 civarındadır. Hükümet tarafından tahmini enflasyonun altında bir ücret artışı kamu çalışanlarına verilmiş oldu. Yani kamu çalışanları bir kez daha kaybetti. Enflasyon gerçeği bu kadar ortadayken, yapılan bu artışlar kamu çalışanlarının ekonomik sorunlarını bırakın çözmeyi, daha da artırmıştır. Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır enflasyon oranında zammın sıfır zam anlamına geldiğini söylüyoruz. Enflasyonun üzerinde bir maaş zammı ve refah payı uygulaması hayata geçirilmesi şu an için tek çözüm yoludur.” değerlendirmesinde bulundu.
Kamu çalışanlarının vergi kesinti oranlarının yüzde 15’e sabitlenmesi ısrarımızdan vazgeçmiyoruz.
Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini ifade eden Urfalı, “Ülkemizde vergi kaçırmayan, düzenli olarak vergisini ödeyen kesim kamu çalışanlarıdır. Fakat, yılın ikinci altı ayından itibaren yapılan vergi kesintileri nedeni ile kamu çalışanları Ocak-Şubat-Mart aylarında aldığı maaşı Kasım ve Aralık ayında alamamaktadır. Bu noktada yapılması gereken bellidir: Vergi kesinti oranlarının yüzde %15’e sabitlenmesi vazgeçilmez talebimizdir.” dedi.
Öğretmenlerimizin ekonomi, özlük ve bütün diğer sorunlarının çözümü için verdiğimiz mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.
Daha sonra kürsüye gelen Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük ise, başta Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü kutlayarak konuşmasına başladı. Kütük, “Türk Eğitim-Sen olarak her zaman her durum ve şartta amasız fakatsız tüm eğitim çalışanlarının yanında yer aldık. Öğretmenlerimizin ekonomik, özlük ve diğer tüm sorunlarının çözümü için verdiğimiz mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. İnanıyoruz ki 21. asır Türk Yüzyılı olacaktır. Ve Türk Yüzyılı eğitimle inşa edilecektir.” dedi.
Ceren Damar Şenel, Necmettin Kuyucu, Ayhan Kökmen, Rabia Sevilay Durukan ve nice öğretmenimiz…
Öğretmenlerimizin itibar kaybının aynı zamanda toplumumuzun geleceğinin de kaybedilmesi anlamına geldiğine dikkat çeken Kütük, “Öğretmenlerimizin toplumda hak ettiği itibarı görmesi için gerekli her türlü tedbirin alınması yönünde elimizden gelen tüm gayreti ortaya koymalıyız. Ceren Damar Şenel, Necmettin Kuyucu, Ayhan Kökmen, Rabia Sevilay Durukan ve nice öğretmenimiz daha hayatlarının baharında ne idiğü belirsiz kişiler tarafından acımasızca katledildiler. Toplumumuz şunu iyi bilmelidir ki, öğretmenlerimize karşı sergilenen şiddet hadiselerine karşı toplumsal müeyyide uygulamazsak, sadece öğretmeni değil, aslında çocuklarımızın geleceğini kaybetmiş olacağız. Bu noktada toplumumuz daha fazla duyarlı olmalıdır.” dedi.
“Zorunlu Hizmet Tazminatı” ödeyerek öğretmenlerimizi teşvik edelim.
Mahrumiyet bölgelerinde görev yapan öğretmenleri teşvik etmek amacıyla “zorunlu hizmet tazminatı” ödenmesi gerektiğine dikkat çeken Kütük, “Türk Eğitim-Sen olarak yıllardır ‘elverişsiz koşulların hâkim olduğu bölgelerde öğretmen istikrarını sağlamanın yolu öğretmenleri teşvik etmektir.’ deriz. Bu bölgelerde görev yapan öğretmenlere bir brüt asgari ücretle iki brüt asgari ücret arasında Zorunlu Hizmet Tazminatı ödeyelim. Nitekim bu uygulama 1980’li yılların ikinci yarısında uygulandı ve verim alındı. Gelin bu uygulamayı tekrar hayata geçirelim” ifadelerini kullandı.
Üniversitelerimizin idaresi sandığa yansısın.
Üniversitelerde seçim usulüne yeniden dönülmesi gerektiğine dikkat çeken Kütük, rektörlük seçimlerinde tüm akademik ve idari personelin oy kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Kütük, “Seçimlerde en yüksek oyu alan aday, rektör olarak atanmalıdır.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.