Hastanede, akademisyene öncelik verilebilir mi?
Üniversite hastanelerinde akademik personele öncelik verilebilir mi?
Sağlık sistemimiz hala üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sağlık Bakanlığı 2010 yılında yayımlandığı genelge ile polikliniklerde öncelik sırasına sahip kesimleri şu şekilde açıklamıştı.
"A) Acil vakalar (Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılması gerektiğine hekim tarafından karar verilen vakalar),
B) Özürlüler (Değişik 2010/80 sayılı Genelge),
C) Hamileler,
D) 65 yaş üstü yaşlılar,
E) Yedi yaşından küçük çocuklar,
F) Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gaziler,"
Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemeyi, Anayasanın 10 uncu maddesinde yer alan; "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz." hükmü ile "Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz." hükmünü dikkate alarak belirlemişti.
Ancak, üniversite hastanelerinde poliklinik muayyenlerinde akademik personele öncelik tanındığı yönünde bir uygulama yapıldığı belirtilmektedir ki, bunun hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Eğer bu yönde bir uygulama var ise, bunun Anayasanın 10. maddesine aykırı olduğu açıktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.