Hani onlar en değerli hazinemizdi?

Hani onlar en değerli hazinemizdi?

Söz konusu olan çocuk ve gençlerse, mangalda kül bırakmayız.

Oysa okul öncesinden üniversiteye okullaşma oranlarımız, AB ülkelerinin çok uzağında. Yani, kısır tartışmaları bir yana bırakıp, çıtayı olabildiğince yükseltmemiz gerekiyor...
Bugüne kadar hep bizden dışarı öğrenci gidiyordu. Şimdi yabancı ülkelerden bize de öğrenci gelmeye başladı. Sayıları da giderek artıyor. İşte bu çerçevede, giden öğrencilere de, gelenlere de, ayrım gözetmeksizin yeni burs olanakları sunmak gerekiyor. Kimi karşılıklı olur, kimi de karşılıksız. Ama mutlaka çözüm üretilmeli. Çünkü bu gençlerin hepsi de dünya mirası...

Burs arayan gençlerimiz
Yurtdışındaki çok iyi üniversitelerden yeni kabul alan ya da öğrenimlerini orada sürdüren gençlerimizi, her koşulda desteklemeliyiz. Sayıları arttığı için mevcut burs olanakları artık yetmiyor. Devletin yanı sıra sivil toplum örgütleri, firmalar ve kişiler de mutlaka bu kervana katılmalı. Çünkü nereden bakarsanız bakın bundan daha büyük hayır olamaz!..
İşte burs arayan öğrencilerimizden bazıları:

Japonya’ya gidecek ama!
“Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdim. Tokushima’daki Naruto Eğitim Üniversitesi’ne araştırma öğrencisi olarak başvurdum ve kabul aldım.
Araştırma konum ‘Uluslararası Eğitim’ üzerine olacak. Odaklanacağım konu ise ‘Japonya’daki öğrenci değişim programlarını inceleyerek, Türkiye ve Asyalı ülkelerdeki öğrenci değişim programlarının geliştirilmesidir. Bu konuda bir yıl araştırma yaptıktan sonra, aynı alanda 2 yıllık yüksek lisansa devam edeceğim.
Annem ve babam emekli öğretmen oldukları için kendi imkânlarımla eğitimimi karşılayacak durumda değilim. Japonya’da başvurabileceğim burslar mevcut fakat öncelikle oradaki okula başlamış olmam gerekiyor. İhtiyacım olan miktarın açılımı yaklaşık olarak aşağıda belirttiğim gibidir: Kayıt parası: 2000 TL, Uçak bileti: 1500 TL, 6 aylık harç parası: 4250 TL, 1 senelik harç parası: 8500 TL, 1 aylık geçim parası: 1500 TL.
Kayıt parası ve uçak biletini kendi birikim ve imkânlarımla karşılayabiliyorum. Bu yüzden şu anda acil olarak ihtiyacım olan okulun harç parasını ödeyebilecek ve birkaç aylık geçimimi sağlayabilecek bir miktarı edinebilmektir. Nisan ayına kadar en acil olarak ihtiyacım olan miktar yaklaşık 8750 TL’dir.
Eğitimimi bitirdikten sonra çeşitli eğitim kurumları bünyesinde özellikle de Japonya ile bağlantılı sosyal ve uluslararası projelere katkıda bulunmayı istiyor ve planlıyorum. Japonya’daki sistemi inceledikten sonra Türkiye’deki öğrenci değişim programlarının geliştirilmesine katkıda bulunmak öncelikli hedefimdir...”
E, o kadar çok yere başvurmuş ki, hiçbirinden olumlu geri dönüş olmamış. Geçenlerde anne, baba polis olan bir öğrenciye İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin emekli maaşını ona yönlendirerek destek çıkmıştı. Bakalım MEB, ne yapacak?..

İtalya’da parasız kaldı
“Anadolu Üniversitesi öğrencisiyim. Erasmus programı ile İtalya’da bir dönem okuma hakkı kazandım.
Şubat sonunda birinci dönem bitti ve ben ikinci dönem de burada kalabilmek için başvurdum ve kabul edildim. Fakat sorun şu ki, bize bir dönemlik hibe veriliyor. İkinci dönem kalmak isteyenler kendi imkânlarıyla kalıyor.
Burası oldukça pahalı olduğu için ailem yeterince destek olamıyor. İkinci dönem burada kalabilmem için yaklaşık 750 euro maddi desteğe ihtiyacım var. Bu miktar 5 aylık kiramı karşılayabilmek için. Onun dışında masraflarımı okuldan arta kalan zamanlarda bir cafede çalışarak karşılayacağım. Kendi ayaklarım üstünde bir şeyler yapmak istiyorum. Bunun için de dil, kültür, genel kültür, vizyon, dünyaya bakış açısı olmazsa olmazlardan. İnanın çok ihtiyacım var bu bursa...”

Fransa’da kriz mağduru
“Fransa’da öğrenciyim. Babam özel sektörde kendini işine adamış bir yöneticiydi; fakat gelin görün ki yaşından dolayı işten çıkartıldı ve ekonomimiz büyük bir sarsıntıya uğradı. Ailem pek para sıkıntısından bana söz etmese de ben onlara olabildiğim kadar az yük olmaya çalışıyorum.
Burada, Fransa hükümetinden ev yardımı alıyorum fakat hükümetin yabancı ülkeden gelen -sığınmacı olmayan- öğrencilere para yardımı yapmıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin, yurtdışında okuyan TC vatandaşı öğrencilere de artık burs veya kredi verdiğine ilişkin bir haber okudum. Bu ne derece doğru?”
Özetin özeti: Onlar Türkiye’nin geleceği. Nasihat değil çözüm üretmeliyiz ve desteği artırmalıyız...

Abbas GÜÇLÜ

http://gundem.milliyet.com.tr/hani-onlar-en-degerli-hazinemizdi-/gundem/gundemyazardetay/06.03.2012/1511731/default.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.