Hagop'tan Şükrü Bey'e selam var

Hagop'tan Şükrü Bey'e selam var

Türkiye'ye 2 km. mesafedeki Ermenistan'ın Ahuryan istasyonu, eski günleri arıyor. Boş istasyonu 16 yıldır bekleyen Hagop ise en çok, o eski günleri ve eski dostları özlüyor

Ermenistan Türkiye sınırına iki kilometre mesafedeki son istasyon Ahuryan'da eski şeftren Hagop, 16 yıldır boş duran ray ve vagonların nöbetini tutuyor. Zamanın durduğu bu istasyonda 1993'ten beri yaprak kımıldamamış. Ne giden var ne de oradan gelen... Soyadını vermek istemeyen 27 yıllık demiryolcu Hagop, en çok sadece birkaç kilometre ötedeki ilk istasyon olan Erzincan Doğukapı'daki arkadaşlarını merak ediyor. Hagop, giderek unutulan isimlerden bir tek istasyon şefi Şükrü Bey'i net hatırlıyor ve gülümseyerek Türk gazeteciler aracılığıyla selam gönderiyor. Ama o Şükrü Bey'in, 3 yıl önce kansere kurban gittiğinden habersiz... Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ nedeniyle savaş çıkınca kapanan Türkiye-Ermenistan sınırındaki demiryolu hattı terk edilmiş durumda... Eskiden her gün karşılıklı yük treni ve yazları haftada iki gün de yolcu seferlerinin yapıldığı hattaki son istasyonda artık sadece bekçiler nöbet tutuyor. Bir gün trenlerin gelmediğini fark ettiğinde sınırın kapandığını öğrenen Hagop, buna çok şaşırdıklarını ve sebebinin Karabağ olduğunu duyduklarını anlatıyor.

'YAZIN HAFTADA 2 SEFER VARDI'
"Sınır kapandıktan sonra buradaki insanlar işsiz kaldı" diyen Hagop sınırın açılması konusunda ise, "27 yıldır demiryolcuyum, nasıl istemem açılmasını? Tam 16 yıldır çalışmıyorum" diye yanıt veriyor. Tek katlı ve iki gözlü odasında, duvara asılı Sovyet döneminden kalma şapkasını 16 yıldır hiç takmamış. Odasındaki 45 yıllık buzdolabı gibi her şeyin saati 1993'te durmuş. "1993'e kadar yük trenleri her gün bir seferliğine gidip geliyordu. Elbise, meyve, sebze getiriyorlardı" diyen Hagop, şöyle konuşuyor: "Turist trenleri kışın haftada bir, yazın ise haftada iki gün sefer yapıyordu. Rayların genişliği iki tarafta farklı olduğu için Türkiye tarafındaki Doğukapı istasyonunda aktarma yapılıyordu." Sınır açılır açılmaz yeniden tren seferlerinin başlaması için rayların da vagonların da uygun durumda olduğunu anlatan Hagop, şimdilik bildiği bir hazırlık olmadığını ancak Gümrü'nün içine doğru giden rayların kısa süre önce yenilendiğini söylüyor.

HAGOP'UN SELAM YOLLADIĞI DOSTU, 3 YIL ÖNCE ÖLDÜ
Erzincan Gar Müdürü Şükrü Demir, 27 yıllık demiryolcu Hagop'un bahsettiği Doğukapı Ambar Şefi Şükrü Ünver'in, 3 yıl önce mide kanseri yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi. Hagop ve Şükrü Ünver'in yakın arkadaş olduğunu anlatan Demir, Ünver'in Doğu Kapı Ambar Şefliği yaparken Hagop'la sürekli görüştüğünü ve çok yakın dost olduklarını ifade etti. Ünver'in tayininin İzmir'e çıktığını ve bu kente taşındıktan sonra mide kanseri teşhisi konulduğunu anlatan Demir, Ünver'in maalesef 3 yıl önce hayatını kaybettiğini bildirdi. Dönemin Doğukapı Gar Şefi Sümmani Dağ da, Ünver ve Hagop'un dostluklarına imrendiklerini anlattı.
sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.