Hababam Sınıfı ile kimya öğreniyorlar

Hababam Sınıfı ile kimya öğreniyorlar

Özçubukçu, televizyon dizilerinin ve filmlerin bu konudaki en bol malzeme bulunan alanlar olduğunu söyledi.

Günlük hayatta kimya derslerinin ana konusunu oluşturan konularla sıklıkla karşılaşıldığını dile getiren Özçubukçu, televizyon dizilerinin ve filmlerin bu konudaki en bol malzeme bulunan alanlar olduğunu söyledi.

ODTÜ Kimya Bölümü’nde lisans ve lisansüstü öğrencilere, kimyanın patlama, zehirlenme gibi temel konularıyla ilgili dizi ve film sahneleri izletilerek, dersler keyifli hale getiriliyor. Kimyacı Şakir Hoca’nın laboratuvardaki başarısız deneyleriyle hafızalara kazınan Hababam Sınıfı’ndan, zehirlenme sahnelerinin yer aldığı Dr. House dizisine kadar birçok materyalle, öğrencilerin dersleri daha kolay anlaması sağlanıyor.

Kolay ve akılda kalıcı

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Özçubukçu, Popüler Kimya dersinin 4. sınıf ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik bir ders olduğunu ifade etti. Günlük hayatta kimya derslerinin ana konusunu oluşturan konularla sıklıkla karşılaşıldığını dile getiren Özçubukçu, televizyon dizilerinin bu konudaki en bol malzeme bulunan alanlar olduğunu söyledi. Öğrencilerin kimya derslerini daha kolay ve akılda kalıcı şekilde öğrenmeleri ve bu sırada kimyayı sevmeleri için derslerinde televizyon dizilerini sıklıkla kullandığını anlatan Özçubukçu, şöyle konuştu:
“Özellikle filmlerde ve yabancı dizilerde kimyayı ilgilendiren pek çok konu bulunuyor.

Dersimde önce izletiyorum

Bu dizilerdeki ilaçlar, patlayıcılar, uyuşturucular, anestezistler gibi kimyanın ana konularını belli ana başlıklar halinde topladık. Konu geldikçe öncelikle dizilerin o bölümlerini öğrencilere izlettirip sonra konuyu tartışmaya açıyoruz. Bu şekilde dersler çok keyifli hale geliyor.”
Derste materyal olarak kullandığı Dr. House dizisinden örnek veren Özçubukçu, Dr. House’un bir hastanın karısını bir altın çözeltisiyle zehirlediğini belirterek, “Dersimde önce bu sahneyi öğrencilerime izletiyorum. Konuyu sonra altın kimyasına, ağır metal içeren ilaçların kimyasına getiriyorum” diye konuştu. Mavi Boncuk filminde de Emel Sayın’ın kloroform kullanarak bayıltıldığını anımsatan Özçubukçu, anastezistler konusunda da bu filmin sahnelerinden yararlandığını söyledi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.