Gurbetçilere seçim sandığı

Gurbetçilere seçim sandığı

Almanya izin verirse, Türk göçmenler konsolosluklarda oy kullanabilecek. Almanya'da bulunan Türk vatandaşlarının konsolosluklarda veya elçilikte oy kullanabilmeleri için Alman hükümeti düzeyinde görüşmelerde sona yaklaşılıyor.

En fazla Türk göçmenin yaşadığı Almanya'da 1 milyon 300 bin seçmenin, gümrük kapıları yerine elçilik ve konsolosluklarda oy kullanabilmesini sağlayacak düzenleme için sona yaklaşıldı. 12 Haziran'da yapılacak seçimlerde, Almanya'da yaşayan Türklerin konsolosluklarda oy kullanılmasını sağlamak için Alman hükümeti ile temasa geçen Türkiye, Alman hükümetinden yanıt bekliyor.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, 25 Aralık'ta Alman Göç Bakanı ile görüşerek gerekli iznin alınmasından sonra Türkiye'nin Almanya'daki elçilik ve konsolosluklarda gerekli düzenlemeler yapacağını bildirdi.

Almanya'da yaşayan Türklerin bulundukları ülkede oy kullanabilmeleri için Devlet Bakanı Faruk Çelik tarafından yürütülen çalışmalarda yeni bir aşamaya gelindi. Bakan Çelik geçen günlerde Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi ile görüştü ve göçmenlerin konsolosluk ve elçiliklerde oy kullanabilmesini isteğini iletti.

Alman Büyükelçi, konuyu kendi hükümetine iletti. Almanya'daki ilgili bakanlıklar Türk vatandaşlarının Almanya'da bulunan 13 Türk Konsolosluğu ve Büyükelçilikte oy kullanabilmeleri konusunu inceliyor. Bakan Çelik, önümüzdeki günlerde Almanya Göç Bakanı ile de konuyu bizzat görüşecek.

Temaslar sürüyor

Bakan Çelik, Almanya'da bir milyon üç yüz bin civarında seçmen bulunduğunu belirterek bu vatandaşların gümrük kapıları yerine Almanya'da bulunan 13 konsolosluk ve bir büyükelçilikte oy kullanabilmelerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Almanya ile bu konuda çeşitli defalar görüştüklerini, temasların hâlâ da sürdüğünü belirten Çelik, “Onlardan cevap bekliyoruz. Konsolosluklarda veya büyükelçilikte oy kullanabilir diye izin verecekler. Sadece bu kadar. Oy kullanılabilmesi, oyların güvenli olarak Türkiye'ye ulaştırılması gibi altyapıları biz üstleneceğiz, altyapıyı biz hazırlayacağız” dedi.

Çelik, Almanya'dan en geç ocak sonuna kadar bir cevap beklediklerini dile getiren Bakan Çelik, “Ocak ayında bir cevap gelirse, Almanya'da bulunan Türk vatandaşlarımız 12 Haziran seçimlerinde oy kullanabilecekler” diye konuştu.
cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.