Gurbetçi oyuna ambargo koyan YSK’ya tepki yağdı

Gurbetçi oyuna ambargo koyan YSK’ya tepki yağdı

Almanya'nın gurbetçilerin oy kullanmasına olanak tanımasına rağmen Yüksek Seçim Kurulu'nun Avrupa'daki Türkler'in oy kullanmasına teknolojik alt yapıyı mazeret göstererek izin vermemesine “sabote mi ediyorsunuz” diye tepki gösteren Başbakan Erdoğan'a dest

Referandumda yurtdışındaki 2.5 milyon seçmenin sadece 190 bini (Yüzde 9) sınır kapılarındaki sandıklarda oy kullanabildi. YSK Başkanı Ali Em de gurbetçilerin daha sonraki seçimlerde yaşadıkları ülkede oy kullanabilmelerine olanak tanıyacak altyapı çalışmalarını başlattıklarını söyledi. Em, Başbakan Erdoğan’ın eleştirisiyle ilgili de şunları söyledi: “Başbakanın Almanya’daki girişimleri, Almanya’nın buna izin vermesi bizim açımızdan da sevindirici.”

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya: YSK bu kararla çağın  gerisinde kaldığını ortaya koydu. Sadece teknik olarak bir kısım tedbirlerin alınmasıyla bu gerçekleştirilebilecekken, yapılmaması oradaki seçmenimize büyük bir haksızlıktır.

 Kamu Hukukçuları Derneği Başkanı Hacı Mehmet Gani: Bu kadar teknolojik gelişmişlikle oy kullanmalarının sağlanamaması bir yandan da YSK’nın teknolojik gelişmelerin gerisinde olduğu gibi bir sonuç çıkarıyor. Belli bir yaşın üstüne bakıldığında bilgisayarın tuşuna bile dokunamadıklarını görüyoruz.  

Hukuk ve Demokrasi Kurumu Başkanı Fatih Atalay: Halkın iradesinin sandığa yansımasını her ne surette olursa olsun engellemek kabul edilemez. Buradaki seçimlerde gurbetçilerimizin de oy kullanması demokrasi için vazgeçilmez bir şey.  

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç: YSK gerekli hazırlıkları yapmayarak sorunu çözümsüz bıraktı. Maalesef yurtdışındaki seçmenlere kapıları kapamıştır. YSK’nın daha yapıcı, demokrasiye  saygı duyan, bütün insanların iradesinin sandığa yansımasına katkı sağlayan bir kurum olması gerekir.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Gurbetçilerin büyükelçiliklerde ya da konsolosluklarda oy kullanılabilmesi bizim de arzumuz. Almanya’da görüştüğüm bütün yetkililere bunu aktardım, ‘bizim yurttaşlarımız burada oy kullanabilmeli’ diye. Burada da (Londra) sordum. Bizim vatandaşlarımız gidip büyükelçiliklerde oy kullanabilir mi diye. Bana ‘Böyle bir talep gelirse biz bu talebi sağlarız. Yardımcı oluruz. Demokrasinin gereğidir bu’ dediler.

Irak ve İran yapabildi 

7 Mart 2010’da yapılan Irak seçimlerinde, aralarında Türkiye’nin bulunduğu 21 ülkedeki Iraklılar 5, 6, 7 Mart’da oy kullanmaya başlamıştı. Türkiye’de de Ankara’da bir, İstanbul’da da üç seçim merkezi kuruldu ve yaklaşık 7 bin Iraklı seçmen oy kullandı. İdan’da 12 Haziran 2009’da yapılan seçimlerde de Türkiye’deki İranlılar Ankara’da İran İslam Cumhuriyeti Okulu’nda oy kullanmıştı.

star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.