Güneş pili üretimi başlıyor
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), son yıllarda hız kazanan yenilenebilir enerji araştırmaları meyvelerini vermeye başladı.
2009 yılında üniversite bünyesinde kurulan Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (GÜNAM) güneş pilleri üretimine yönelik çalışmalar yapıyor. GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, “Yaklaşık bir yıl sonra ilk yerli güneş pilinin özel sektör tarafından üretimine başlanacağını düşünüyoruz. Bizim burada önemli bir etkimiz olacak” diye konuştu.
En az 20 milyon dolar
Güneş enerjisi teknolojilerinin Türkiye’de üretilmesine yönelik önemli Ar-Ge çalışmaları yürüten Turan, şunları söyledi: “Bir üretim yatırımı minimum 20 milyon dolardan başlıyor. Güneş enerjisi yatırımlarının Ar-Ge altyapısını oluşturmaya çalışırken, Türkiye’de bu teknolojinin yapılabilirliğini göstererek, özel sektör firmalarının yatırım yapmasını da teşvik ediyoruz.”
Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık 200 bin gigavat saat (GWs) olduğunu belirten Turan, şu bilgileri verdi: “Bu ihtiyaç üç bin kilometrekarelik, yani Tuz Gölü kadar bir alanı kaplayacak güneş enerjisi panellerinden sağlanabilir. Bu aslında güzel çılgın bir proje olabilir ama teknik olarak mümkün değil. Güneş enerjisinin yapısı itibariyle Türkiye’de enerjinin yüzde 100’ü olmaz. Bizim ilk etapta hedefimiz toplam enerji üretiminin yüzde 10’unun güneşle karşılanması.”
54 milyar dolarlık fatura
Türkiye’de toplam enerji ihtiyacının yüzde 75’inin ithal edildiğini belirten Turan: “2011 yılında enerjiye 54 milyar dolar ödedik, bu rakam cari açıkta önemli paya sahip. Çalışmalarımızla Türkiye’de güneş enerjisi teknolojilerinin ve güneş enerjisi güç istasyonlarının kurulmasına ve dolayısıyla geleceğimize katkı sağladığımızı düşünüyorum.”
TOFAŞ güneş enerjili arabayı sergileyecek
GÜNAM Müdürü Raşit Turan, işbirliği yaptıkları şirketler arasında Nurol, Tofaş, Arçelik, Tera Solar, Sunlego’nun olduğunu söyledi. Turan, TOFAŞ’ın, ürettiği bazı araçların tavanına fotovoltaik güç sistemi yerleştirerek, araç içini soğutma ve havalandırma amaçlı kullanmak istediğini belirtti.
30 milyar dolarlık pazar
RÜZGAR Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Oğuz Uzol rüzgar santrallarının toplam kurulu gücünün bin 806 MW olduğunu belirtti. Uzol, “Bu da önümüzdeki 10 yılda rüzgar türbini açısından 20-30 milyar dolarlık pazar oluşacağını gösteriyor” dedi.
Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.