Gül: Ulu Cami'yi görmeyen Çin'e gelmiş sayılmaz

Gül: Ulu Cami'yi görmeyen Çin'e gelmiş sayılmaz

Çin'de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin dış politikasının birinci önceliğinin AB üyeliği olduğunu, bunun ardından da Balkanlar'dan...

Ortadoğu ve Orta Asya'ya kadar uzanan coğrafyada barış ve refah ortamı oluşturulmasının geldiğini ifade etti. Çarşamba gününden beri Çin'de bulunan Gül, dünkü programı kapsamında Tang hanedanı döneminde 8. yüzyılda inşa edilen tarihî Ulu Cami'yi ziyaret etti.



Cumhurbaşkanı, camiyi çok beğendiğini dile getirerek, yanındakilere, "Burayı görmezseniz, Çin'e gelmiş sayılmazsınız." dedi. Şian şehrindeki Terracotta Savaşçıları Müzesi'ni de gezen Gül'e Şian Kuzeybatı Üniversitesi tarafından da fahri doktora unvanı verildi.

Üniversitede konuşan Abdullah Gül, öğrencilere "Siz, İpek Yolu'nun başlangıç noktasında öğrenim görüyorsunuz, ben de İpek Yolu'nun son noktası İstanbul'da diploma ve doktoramı yaptım. Bana verilen bu fahri doktora unvanıyla halka tamamlanmış oldu." diye seslendi.

Türkiye ve Çin'in bulundukları bölgelerde önemli rol oynadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkenin de terörizmi bitirme, ekonomide korumacı önlemlerle geriye gitmeme ve uluslararası anlaşmazlıkları güç kullanımı yerine diplomasiyle çözme konularında hemfikir olduğunu söyledi. Gül, Türkiye ve Çin'in bu konulardaki işbirliğini G-20 ve BM Güvenlik Konseyi gibi platformlarda sürdüreceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin çevresinde birçok çözümlenmemiş ya da donmuş ihtilaflar bulunduğunu da belirterek, şöyle devam etti: "Bölgemizdeki sorunları ortadan kaldırmak için Türk dış politikasının birinci önceliği geç olmadan ve bir an evvel AB üyesi olmak, ikinci önceliği de Balkanlar'dan Ortadoğu ve Orta Asya'ya kadar uzanan bir barış ve refah bölgesi oluşturulmasına katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda Türkiye, bölgesindeki ülkelerle ilişkilerini geliştirme gayretindedir. Üçüncü ülkelerin birbirleriyle sorunlarını aşmalarına yardım etmektedir."

Türkiye'nin kimliğinde Asyalılık da bulunduğunu anlatan Gül, şöyle konuştu: "Türkiye, Avrupa'nın bir parçasıdır ama bundan daha da fazlasıdır. Biz aynı zamanda Doğu'ya da aitiz. Atalarımız Asya'yı binlerce yıl önce terk etse de Asyalı yanımızın da bilincindeyiz. Bu eşsiz konum bizim en önemli varlığımız. Bu konumumuz, bizim Doğu ve Batı'nın sorunlarını anlamamızı ve çözümler üretmemizi sağlıyor. Türkiye ve Çin de iki doğal ortaktır. İkili ilişkiler ve işbirliğimiz bu anlayış temelinde gelişmektedir." OSMAN EROL ŞİAN CİHAN, AA

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.