Gül, Tahran yolunda Kürt meselesini konuştu: Çok iyi şeyler olacak

Gül, Tahran yolunda Kürt meselesini konuştu: Çok iyi şeyler olacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kürt sorunu" ile ilgili önümüzdeki günlerde çok iyi şeyler olacağını söyledi.

NTV'nin haberine göre, İran'a giderken gazetecilere konuşan Gül, Kürt sorunu için, "Bu meseleyi sadece sınır dışına yüklemek yanlış olur." ifadesini kullandı.



Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) zirvesi için Tahran'a giden Cumhurbaşkanı, açıklamasında, ABD Başkanı Barack Obama'nın nisan başında Ankara'ya yapacağı ziyaretin "tek gündem" maddesinin Türkiye-ABD ilişkileri olacağını belirtti. Obama'nın seçimi ile yeni bir dönemin başladığını, yeni fırsatların doğduğunu anlatan Gül, esas sorumluluğun Amerika'da olduğunu kaydetti. "Gerçek anlamda yeni bir dünya düzeni kurma imkânına sahip olunduğunu" ifade eden Cumhurbaşkanı, "Yeni bir çağ açılabilir." dedi.

Ortadoğu'da kalıcı anlamda bir güvenliğin sağlanabileceğini de vurgulayan Gül, bunun için İsrail'in güvenliği konusunun halledilmesinin şart olduğunu kaydetti. İran'ın güvenlik kaygılarının da anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, "Ancak İran, bu kaygıları nükleer silahla gidermeye çalışırsa Türkiye, buna karşı çıkacaktır." dedi. Türkiye'nin Afganistan, Pakistan ve Kürt sorunuyla ilgili konularda yeni ABD yönetimiyle de ortak düşünceye sahip olduğunu belirten Gül, iki ülkenin işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğini kaydetti. Abdullah Gül, "İlk 5–6 ay çok önemli, nasıl başlarsa öyle gider. ABD'yi tenkit etmekle yetinmeyip, kendi fikirlerimizi de ortaya koymalıyız." diye konuştu.

Yeni bir çağ açılabilir

Gül'ün 'önümüzdeki dönemde Güneydoğu sorunuyla ilgili çok iyi şeyler olacağı, yönündeki sözlerini Zaman'a değerlendiren AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, hükümetin yapmış olduğu açılımların gitgide sonuç verdiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mardin'de iki tane Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılacağı yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Fırat, Cumhurbaşkanı'nın bunu da kastetmiş olabileceğini söyledi. Fırat, TRT-Şeş'in dışında özel televizyonlara Kürtçe yayın imkanı tanınabileceği yönünde de çalışmalar olduğundan söz etti.

Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada da Obama'nın ABD devlet başkanı olmasının ardından verdiği mesajlar ve dünyaya bakışıyla yeni bir dönemin başladığını anlattı. "Herkesin kendini hazırlaması, politikalarını buna göre gözden geçirmesi ile dünya ve bölge barışına, istikrarına hizmet edecek yönde adımların atılmasının önemli olduğunu" söyledi. ABD ile ilişkilerin Türk dış politikasının en önemli sütunlarından biri olduğunu vurgulayan Gül, Obama'nın ziyaretinin bölgeyle ilgili tüm konuların konuşulması açısından önemli olduğunu kaydetti. 6 Nisan'da Ankara'da, 7 Nisan'da ise İstanbul'da temaslarda bulunması planlanan Barack Obama, görevi devralması sonrasındaki ilk 100 gün içinde Müslüman bir ülkenin başkentinden İslam âlemine hitap edeceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı'na, bu durum hatırlatılarak, "Bu başkent Ankara olabilir mi?" diye soruldu. Gül, "Ankara'ya gelmesi başlı başına bir mesajdır." dedi.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.