GS,FB ve BJK  UEFA dan ne kadar alacak

GS,FB ve BJK UEFA dan ne kadar alacak

Beşiktaş'ın CSKA Moskova takımı ile bu akşam yapacağı UEFA mücadelesi üzerine puan hesapları yapılmaya başlandı. Ancak puanın çok daha ötesinde bir hesap var ki, milyonlarca Euro değerinde

Berna Balcı'nın haberi

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi B Grubu'ndaki son maçında bu akşam CSKA Moskova ile karşılaşacak. Beşiktaş, UEFA Kupası mücadelesinde, diğer temsilcilerimiz Galatasaray ve Fenerbahçe ile yola devam edebilmesi için CSKA Moskova'yı mağlup etmesi gerekiyor.

Beşiktaş'ın kesin galibiyet için çıkacağı CSKA Moskova maçında averaj nedeniyle, alacağı tüm sonuçlar kendi lehine olmayacak. Kartal'ın bu akşamki maçta ya iki puan fark yaratan galibiyetler almalı ya da 1-0 gibi CSKA Moskova'nın skor kaydedemediği bir maçı hayata geçirmeli.

Beşiktaş'a galibiyeti getirecek sonuç yalnızca CSKA Moskova maçı ile sınırlı kalmıyor. B Grubu'ndaki kritik puan tablosunun gereği olarak, bu akşam gerçekleşecek maç dışında kaygıları da bulunuyor.

Wolfsburg ile Manchester United arasında gerçekleşecek karşılaşmada, Manchester United'ın da Wolfsburg'u deplasmanda yenmemesi gerekiyor. Böylece CSKA'nın averajla Beşiktaş'ın önüne geçme hesapları ancak ortadan kalkabiliyor.
UEFA YARIŞININ EKONOMİK BOYUTU NEDİR?
UEFA Kupası için her yıl 32 takım mücadele ediyor. Her karşılaşmada bahsettiğimiz ince hesaplarla, futbol matematiği konuşturulurken, tüm bu çabaların sadece futbol ve prestijle ilgili olduğu düşünülmesin.
Örneğin yukarıdaki senaryonun Kartal lehine gelişmesi halinde, Beşiktaş'ın kasasına 200 bin Euro girecek. Nedeni, UEFA Kupa mücadelesine kalan tüm takımlara 'ayakbastı parası' diye adlandırdığımız bir ücret ödeniyor olması.
Üstelik sadece 200 bin Euro'yu almakla kalmayacak Beşiktaş. Bunun yanı sıra UEFA Avrupa Ligi'ne; Galatasaray ve Fenerbahçe ile devam etme hakkını elde etmesi sonucu, ileride oynayacağı maçlarda alacağı galibiyetlerden de büyük miktarda gelir elde edecek. Örneğin Beşiktaş; UEFA Avrupa Ligi'ne Şampiyonlar Ligi'nden geçiş yapmayı başarabilirse, grup maçlarına çıkacağı için 1 milyon Euro 'ayakbastı parası' alacak.
UEFA Avrupa Ligi'nde grup içinde gerçekleşen maçlarda alınan her galibiyetin bedeli 140 bin Euro, beraberlik durumunda ise bu ödeme 70 bin Euro'ya iniyor.
Fenerbahçe, Galatasaray ya da Beşiktaş takımlarından her hangi birisi ilk eleme turuna kalmayı başarırsa, sadece bu tura katılma hakkı kazanması nedeniyle 200 bin Euro alıyor. Galatasaray'ın daha önceki 3 galibiyetinden aldığı 270 bin Euro ve Fenerbahçe'nin iki galibiyet sonucu aldığı 180 bin Euro bu rakama tabii ki dâhil değil. Çünkü UEFA Avrupa Ligi'ne kalmak için gerçekleştirilen eleme mücadelelerinde kazanılan her bir karşılaşmanın UEFA'ya olan maliyeti 90 bin Euro değerinde.

ŞAMPİYONLUĞA GİDEN TAKIMIN KASASINA NE KADAR GİRECEK?
Grup maçlarına kaldığı için 200 bin Euro alan takımlar, eğer ikinci eleme turuna katılma başarısını gösterebilirlerse, 300 bin Euro'yu daha kasasına götürecek. UEFA Avrupa Ligi'nde başarılı bir takım olmanın asıl karşılığı ise çeyrek finalden şampiyonluğa uzanan yolda alınıyor.
Diğer bir deyişle çeyrek final oynamak 700 bin Euro, yarı final mücadelesi 700 bin Euro, Madrid'de finale ismini yazdıran takım olmak 2 milyon Euro ve tabii ki bunca emeği galibiyete dönüştürerek tarihe UEFA 2009-2010 Avrupa Ligi Şampiyonu olarak geçen takıma ayriyeten 1 milyon Euro daha “Merhaba” diyor.

HENÜZ BİTMEDİ!
UEFA'da mücadele ederek elde edilecek gelirler, yalnızca bu kadarla da sınırlı değil! UEFA'nın tüm bu dağıtımdan sonra elinde kalan 60 milyon Euro da takımlar arasında televizyon yayın haklarına göre pay ediliyor. Grup maçlarından sonra yine takımlar arasında paylaştırılan miktar ise bu yıl 150, 36 milyon Euro'yu buluyor.
Kısacası UEFA'ya katılmak sadece prestijden ibaret değil! Umarız bu ödüllerin hepsi Türk futboluna katkıda bulunacak şekilde dağılım gösterir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.