‘’GÖNÜL DOSTLARI ‘’ SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANDI…

‘’GÖNÜL DOSTLARI ‘’ SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANDI…

''GÖNÜL DOSTLARI '' SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANDI…

2004 yılından bu yana, her ay bir Pazar günü, Topkapı Akgün Otelde kahvaltıda bir araya gelen '' Gönül Dostları '' çeşitli meslek mensuplarından oluşan bir sohbet platformu. Türk Eğitim-Sen İstanbul 9 Nolu Şube Başkanı Enver DEMİR in de mensubu olduğu, Koordinatörlüğünü ve Sözcülüğünü de yaptığı platformda değişik Sosyal Kesimlerden katılımcılar bulunuyor.

     Gönül Dostlarının bu ay ki sohbet konuğu olan Prof.Dr.Yusuf GEDİKLİ,  Sarıkamış faciasının 97.Yıldönümü dolayısıyla Sarıkamış faciası ve dönemin Başkumandan Vekili Enver Paşa nın siyasi ve askeri kişiliği üzerinde görüş ve düşüncelerini dile getirdi.

    22 Aralık 1914 ila 15 Ocak 1915 tarihleri arasında, Osmanlı-Rus savaşında Sarıkamış ta 90 bin kişi civarında askerimiz  karların üstünde donarak hayatlarını kaybetti. Sayının  90 bin olduğu kesin değildir daha az veya fazla olabilir ama burada bir facia yaşanmıştır. 1.Dünya Savaşı sırasında, Doğu da Kars,Ardahan ve Sarıkamış ın düşmandan temizlenmesi ve Rus birliklerini Doğu Cephesine yönlendirmeye yönelik olarak çıkan Osmanlı-Rus harbinin Türk Milleti açısında bir faciayla sonuçlandığını anlatan Prof.Dr.Yusuf GEDİKLİ,’’Türk Milletinin bir çok Savaştan Zaferle ayrıldığını,ancak;Sarıkamış ın gerçekten bir hezimet ve facia olduğunu ‘’ vurguladı.Savaşın sevk ve idaresinde yanlışlar olabileceğini,ancak;asıl sorunun, o yıl kış mevsiminin çok şiddetli geçmesi ve askere gönderilen malzemenin Karadeniz de ele geçirilerek batırılması olduğunu söyledi.

     Enver Paşa için, onun bir hayalperest değil bir idealist olduğuna inanıyorum.O inandığı gibi yaşadı ve inandığı şeyler için canını feda etti,dedi.Enver Paşa nın Balkanlardaki ayaklanmaların bastırılması,Trablusgarp Savaşı,Edirne nin Kurtarılması ve Yıldırım Ordularının Sevk ve İdaresi konusunda çok büyük bir popülarite kazandığını ve bundan sonra Osmanlı Orduları üzerinde nüfuzunun arttığını söyleyen GEDİKLİ,Ordu mensupları da Enver Paşa nın Ordu nun başına geçmesini istediklerini ifade etti.Sarıkamış hadisesi nin zafere kesin inanmışlık ve daima ileri inancının bir sonucu olduğunu söyleyen GEDİKLİ,burada iklim şartlarının çok etkili olduğuna dikkat çekti. 

 

                                                                                                          Enver DEMİR

                                                                                Gönül Dostları Koord.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.