Genelkurmay'dan devrim gibi karar

Genelkurmay'dan devrim gibi karar

Genelkurmay'ın onayı ve görüşü alınarak hazırlanıp TBMM'ye sunulan kanun teklifinde şehit olan erlerin kardeşlerine askerlik muafiyeti getiriliyor.


TBMM çatısı altında yeni yılın ilk kanun teklifi TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Kemal Yardımcı'dan geldi. Yardımcı'nın 38 maddeden oluşan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'yle, Türkiye'de devrim niteliğinde yeni düzenlemeler öngörülüyor. Genelkurmay'ın onayı ve görüşü alınarak hazırlanan ve önümüzdeki günlerde yasallaşacak olan kanun teklifinde şehit olan erlerin kardeşlerine askerlik muafiyeti getiriliyor.

Aynı anne ve babadan olma şartı

Kanun teklifinin getirdiği en önemli düzenleme, terörle mücadele ederken şehit düşen vatan evlatlarının erkek kardeşlerine yönelik olacak. Kanun teklifiyle, bölücü terörle mücadele ederken şehit düşenlerin erkek kardeşlerinin sayısına bakılmaksızın tamamı istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Silah altındakiler ise istekleri doğrultusunda terhis edilecek.

1927 tarihli 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. maddesinin 9. bendinin son fıkrasında yapılacak düzenleme şöyle:

"Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınamaz ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilir."

"İlk oğul" şartı kaldırılıyor

Yapılacak yeni düzenleme ile terörle mücadele kapsamı dışında yaşanan olaylarda aranan "ilk oğul" şartı da kaldırılıyor. Böylelikle, inisiyatif ailelere bırakılarak, çocuklarından hangisinin askerlik yapmayacağına karar verebilecek.

Maddenin gerekçesinde, Askerlik Kanunu'nda yer alan "ondan sonra gelen ilk oğul" ibaresinin, diğer erkek çocuklarından herhangi birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması olanağını sağlamadığı vurgulanarak, "Ailelere, diğer erkek çocuklarından istedikleri birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması yönünde hak sağlanmasının, halkımız ile TSK arasında var olan güçlü bağların daha da güçlenmesine ve yükümlü personelle ailelerinin moral motivasyonuna olumlu katkı sağlayacaktır" denildi. Askerlik görevinden muafiyet kriterini getiren yeni düzenleme seferberlik ve savaş halinde uygulanmayacak.

MEVCUT DÜZENLEME SORUN YARATIYOR

Mevcut Askerlik Kanunu'nda bulunan "ondan sonra gelen ilk oğul" ibaresi uygulamada sorun yaratıyor ve şehit olanın kardeşlerinden "yaş olarak mı ilk oğul" yoksa "sıralama olarak mı ilk oğul" tartışmasının yaşanmasına neden oluyordu. Kanun teklifinin gerekçesinde, bu duruma dikkat çekilerek, "Kanunun 10/9. maddesinde yer alan "ondan sonra gelen ilk oğul" ifadesi, silah altında iken ölen, malul kalan, akıbeti meçhul kalan veya hakkında gaiplik kararı alınan erbaş ve erlerin kendilerinden daha önce silah alınmış olan ve aynı anda askerlik hizmeti yaptıkları kardeşleri ile kendilerinden sonra gelen ilk kardeşlerinin askerlik yapmak istemesi halinde, bir sonraki kardeşini kapsamamaktadır" bilgisine yer verildi.

Yeni düzenlemeyle bu tartışma da tarihe karışacak ve vatan evladını silah altında kaybeden ailelere, diğer erkek çocuklarından herhangi birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması olanağı sağlanacak.


BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.