GDO yönetmeliği yeniden yürürlükte

GDO yönetmeliği yeniden yürürlükte

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın GDO yönetmeliğinin 11 ve 20'inci maddelerine durdurma kararı veren Danıştay'a yaptığı itiraz kabul edildi

Kurulun oy çokluğuyla aldığı kararın gerekçesinde, “Anayasa ve ilgili yasalara göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıdalarla ilgili düzenleme yapma yetkisi bulunduğu” belirtildi.
Kurul, “Yönetmeliğin ilgili yasalara aykırı olup olmadığının madde madde incelenmesi gerektiğine” karar verdi. Danıştay 10. ve 13. Daireleri Müşterek Heyeti, yönetmeliğin bazı maddelerinin iptal istemini daha sonra esastan karara bağlayacak.
Yürürlüğü durdurma kararının kaldırılmasından sonra, yönetmelikte 20 Kasım'da yapılan değişiklik uyarınca, 26 Ekim 2009 tarihinden önce kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin AB kriterlerine uygun olması koşuluyla ithalatına 1 Mart 2010 tarihine kadar izin verilecek. Böylece, yönetmeliğin çıkarılmasından önce kontrol belgesi almış ithalatçılara 1 Mart 2010 tarihine kadar süre tanınmış oldu.
Yönetmeliği göre ürünler 'GDO'lu' ya da 'GDO'suz' diye sınıflandırılacak. Yani GDO düzeyi milyonda 1 bile olsa GDO'lu sayılacak. GDO'suz ürünlerin etiketine GDO içermediğine ilişkin ifade konulabilecek.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.