Galatasaray Lisesi müdüründen açıklama
Galatasaray Lisesi'nin Fenerbahçeli müdürü Prof. Engin: Kulüp taraftarlığı ile eğitim başka meseleler, görevi "mektebime" hizmet vesilesi olarak gördüm.
Tarih profesörü Vahdettin Engin geçtiğimiz günlerde Galatasaray Üniversitesi'nin önerisi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kabulüyle Galatasaray Lisesi müdürlüğüne atandı.
Bu atama, Galatasaray Kulübü taraftarlarının tepkisini çekti.
Tepkilerin ardında yatan neden Engin'in Galatasaray Futbol Kulübü'nün değil Fenerbahçe Futbol Kulübü'nün taraftarı olması.
Taraftarın tepkilerinin ardından kulüp de açıklama yaptı
Taraftarın ve "Liselilerin" kulislerinin ardından Galatasaray Kulübü de atamayla ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamada şunlar söylendi:
Kulüp açık açık bu atamanın iptal edilmesini istedi. Ancak kulübün, lise yönetiminin nasıl olacağına yönelik bir yaptırım gücü bulunmuyor.
Galatasaray Kulübü her ne kadar bu açıklamayı yapsa da lisenin müdürlüğüne atanan Prof. Dr. Vahdettin Engin 1977 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun olmuş ve "Mekteb-i Sultani" ismiyle bir kitap yazarak Galatasaray Lisesi'nin tarihi birikimine hizmet etmiş bir akademisyen.
II. Abdulhamid döneminin sayılı uzmanları arasında yer alan Engin'in bu konuda çok sayıda akademik eseri de bulunuyor.
Engin'in, Galatasaray Lisesi'nin tarihini anlattığı kitabı 2016 yılında Yeditepe Yayınları'ndan çıktı
GS taraftarı olmak başka şey, Galatasaray Liseli olmak başka şey
Yeni görevinin ardından yükselen tepkileri
Independent Türkçe
'ye değerlendiren Engin, konunun bir eğitim meselesi olduğunu belirterek bunun dışında yapılacak tartışmaları garipsediğini ifade etti.
"Galatasaray Liseli olmak başka Galatasaray takımı taraftarı olmak başka" diyen Engin, bu tür tepki ve tartışmaların bir eğitim kurumunun geleceği için faydalı olmayacağını savundu.
"Abdulhamidci" yakıştırması: Hep belgeyle yayın yaptım, vasıflandırma havada kalıyor
"Klüple ilgili hiçbir tartışmaya girmek istemiyorum" diyen Engin, "Bu bir eğitim meselesi. Benim tarihçi kişiliğimde ya da tarihi konularda yaptığım tespit ve değerlendirmelerde bir aksalık görüyorsanız ondan bahsedebilirsiniz. 'Evimizde Tarih' adında bir YouTube kanalımız var. Nasıl bir tarih anlayışına sahip olduğumuzu merak edenler oradaki tarih sohbetlerini de izleyebilirler" dedi.
Engin akademik çalışmalarını Sultan Abdulhamid devri hakkında yoğunlaştıran bir akademisyen. GS çevresinden Engin aleyhine kulis yapan bazı isimlerin Engin'e "Abdulhamidci" yakıştırması yaptığı da biliniyor.
"Tevfik Fikret'i sahiplenme konusunda problemim yok"
Bu konuyu da sorduğumuz Engin, "Abdulhamid dönemini iyi bilirim, o konuda iddialıyım. Hep belgeyle yayın yapmışımdır. Asloloan Abdulhamid döneminin anlatılmasıdır. Ben de hep belgeyle anlattığım için bana yapılan bu vasıflandırma çok havada kalıyor" ifadelerini kullandı.
Engin şunları söyledi:
Tevfik Fikret, II Abdulhamid'e muhalefetiyle bilinse de 1908 yılında aynı padişah tarafından GS Lisesi müdürlüğüne atanmıştı.
"Burası 'mektepliler' için bir yuvadır, yuvamıza hizmet edeceğiz"
Profesörlüğe yükselmiş bir akademisyenin lise müdürlüğünü kabul etmesi çok sıradan bir durum değil.
Ancak Prof. Engin bu konuda farklı bir anlayış içinde. "Lise müdürlüğünü mektebime bir hizmet vesilesi olarak görüyorum" diyen Engin şöyle devam etti:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.