F@tih taksiye bindi

F@tih taksiye bindi

Mucit KOBİ'ler İstanbul'da sayıları 20 bini bulan ticari taksilerin yaşadığı ve yaşattığı sorunlara tablet bilgisayar ile çözüm üretti

Her öğrenciye tablet bilgisayar kullandıracak Fatih Projesi'nde olduğu gibi her takside de artık bir tablet olacak. İstanbul'da faaliyet gösteren TETAŞ Elektronik tarafından geliştirilen taksi tabletler, yol güvenliğinden, müşterilerin dolandırılmasına kadar birçok konuda devrim niteliğinde uygulamalar getiriyor. Tabletler hem arka hem de ön koltukta yer alacak. Navigosyon özelliğine sahip tabletlerde müşteriler bulundukları noktadan gidecekleri güzergâhı harita üzerinden görebilecekler. Yolculuktan memnun kalmayan müşteri tablet üzerindeki şikayet dilekçesi oluşturup tek tuşla merkeze ulaştıracak. Müşterisi dilerse internette sörf de yapabilecek. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin desteklediği proje kapsamında İstanbul'daki 18 bin taksici tek bir merkeze bağlanacak. Bu merkez, taksi arayan müşterilerden gelen çağrıları İstanbul'daki boş taksilere yönlendirecek. Böylece taksici boş gezmekten, müşteri de taksi beklemekten kurtulacak.

YÜZDE 100 YERLİ
TETAŞ Elektronik Kurucu ortağı Hüseyin İncekara, sistemin tamamen yerli olarak geliştirildiğini ve yakın zamanda ihracata da başlayacaklarını ifade etti. İstanbul'da ticari taksi faaliyetlerinde birçok sorun yaşandığını ifade eden İncekara, "Teknolojinin doğru kullanımı ile bu sorunları asgari düzeye çekebiliriz" dedi. İncekara ticari taksilere tablet uygulamasına ilişkin şu bilgileri verdi: "Öncelikle GPS, GPRS, navigasyon, taksimetre, acil durum müşteri şikâyet düğmesi ve taksici ehliyeti gibi bilgilerin hepsini tablet üzerinde topladık. Sistem sayesinde müşteri önündeki ekrandan bindiği noktadan gideceği güzergâha kadar tüm bilgileri görecek, ödeyeceği parayı takip edebilecek. Sistemin çipli taksici ehliyeti ile çalışacağını da ifade eden İncekara, "Böylece kaçak ve tecrübesiz şoför kullanımı da sona erecek" dedi.

İSTANBUL KART GEÇERLİ
Sistem ödeme konusunda da yenilikler getiriyor. Müşteriler tablet bilgisayar üzerinden İstanbul Kart gibi uygulamalarla ödeme yapabilecekler. Tablet sayesinde kişilerin otel, uçak, bankacılık gibi işerini de görebile- ceğini ifade eden İncekara, ayrıca eğlence ekranları ve reklam uygulamalarının da tablete ekleneceğini vurguluyor.

GASP BİTECEK
Hüseyin İncekara, sistemin güvenlik özelliklerini ise şu sözlerle anlattı: "Sistem hem müşteri hem de taksicinin güvenliğini sağlayacak. Herhangi bir saldırı ya da gasp anında taksici acil durum düğmesi sayesinde durumunu anında merkeze bildirebilecek. Yolculuk esnasındaki tüm veriler geriye dönük depolandığı için herhangi bir olay anında bu bilgiler kullanıma açılacak. Sistem aynı zamanda canlı trafik bilgisi edinme, İBB'nin de üzerinde çalıştığı bir proje olan tek telefonla taksi çağırma gibi hizmetleri kapsayacak.

ŞİRKETİNİLKLERİ
1998- Elektronik Takograf ATKG-1 üretti.
2001-İlk kez ön paneli çıkartılabilen taksimetreyi icat etti.
2003- Avrupa Standardında ilk taksimetre olan TK-1453 ü pazara sundu.
2005- İlk LCD grafik ekranlı termal yazıcışı elektronik takograf üretti.
2008- Dikiz aynalı ilk taksimetreyi geliştirdi.

 Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.