Fransa geri adım attı, Türkiye yeşil ışık yaktı

Fransa geri adım attı, Türkiye yeşil ışık yaktı

NATO'nun haftalardır devam eden ve Fransa önderliğindeki koalisyonun hava operasyonuyla zora giren Libya rolü üzerinde dün gece anlaşma sağlandı.

İlk açıklama Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi.

Davutoğlu, uluslararası yayın kuruluşlarının da "son dakika" olarak duyurduğu açıklamasında, "En kısa zamanda Paris toplantısı sonrası oluşan koalisyon, bu misyonu bırakacak. Operasyon bütünüyle tek bir komuta kontrol sistemi altında NATO'ya devredilecek. Dolayısıyla Türkiye'nin bu konudaki kaygıları, talepleri kabul gördü" dedi.  

Komutanın birkaç gün içerisinde NATO'ya devredilmesi öngörülüyor.

Varılan uzlaşma, Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin katıldığı telekonferans üzerinden sonucu sağlandı.

"FRANSA'YA YENİ BİR DARBE"

Uluslararası yayın organları da bugünkü sayılarında varılan uzlaşmanın ayrıntılarına yer verirken, bu anlaşmayla Fransa'ya yeni bir darbe vurulduğu yorumunu yaptılar.

Guardian gazetesi, dörtlü görüşmede uçuş yasağı, silah ambargosu ve hava operasyonlarından oluşan üç aşamalı müdahalenin NATO şemsiyesi altında yapılması konusunda uzlaşıldığını bildirdi.

Gazete bu uzlaşmanın Fransa'nın, operasyonun kapsamı ve kontrolü konusunda Türkiye'nin itirazlarını karşılayacak geri adımları atmasının ardından geldiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen dün yaptığı açıklamada, "Şu aşamada bir koalisyon operasyonu ve bir de NATO operasyonu olacak" dedi.

Bu kapsamda NATO, uçuş yasağının ve silah ambargosunun uygulanmasının denetimini üstleniyor. Ancak hava ve olası bir kara operasyonuyla ilgili varılan uzlaşma ise muğlaklığını koruyor

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.