İnsansız hava aracı ‘Bayraktar TB2’nin ardından 'Puma gözü’ tipi İHA'larda devrede...
‘Fırat Kalkanı’ harekâtına katılan bordo bereli Özel Kuvvetler, kısa süre önce kullanmaya başladıkları ‘Puma gözü’ tipi insansız hava araçlarını (İHA) devreye soktu
‘Mini İHA’ kategorisinde olan ABD üretimi Puma İHA’lar elle fırlatılıyor. Son bir yıl içerisinde Özel Kuvvetler için 30 Puma siparişi verildi ve teslimat kısa sürede başladı. Puma İHA’lar yılbaşından bu yana PKK ile mücadele operasyonlarında kullanılıyordu.
Puma tipi İHA’ların en önemli özelliği şiddetli rüzgârda da başarıyla görev yapabilmesi. Puma 20 knot esen rüzgârda dahi rotasında ilerleyip istihbarat toplayabiliyor.
Kızılötesi ve elektro-optik kamera taşıyan Puma, denize inebiliyor ve su geçirmez özelliğe sahip. Menzili 45 km olan İHA, 83 km/sa hızla 3 bin 300 metre yüksekliğe çıkabiliyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın terörle mücadeleye ilişkin, “Savunmada değil, taarruzda olacağız” açıklamasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ‘ara-bul-yok et’ stratejisini devreye soktu ve PKK’nın kış dönemi hazırlıklarına ağır darbe vurmaya başladı.
Başta silahlı insansız hava araçları (İHA) olmak üzere teknolojinin son olanakları devreye sokuldu. PKK’nın yurtiçinde kümelendiği noktalar tek tek temizlenirken, hudut hattında 7/24 devriye görevinde bulunan mini İHA’larla terörist grupların yurda sızma girişimleri engelleniyor.
BAYRAKTAR, GÖZCÜ VE ATAK GÜÇ KATTI
Eylül ayı başından bu yana Bayraktar ile Çukurca’nın Seni Tepe ve Uzundere bölgeleri ile Aktütün İkiyaka Dağları’nda gerçekleştirilen taarruzlarda 12 terörist etkisiz hale getirildi.
TSK operasyonlarına yine Kale-Baykar’ın ürettiği ‘Gözcü’ adı verilen mini İHA’lar görüntülü istihbarat toplayarak katkı sağlıyor.
TSK’nın kısa süre önce operasyonlarına kattığı TUSAŞ üretimi ATAK taarruz helikopterleri dağlık alanlardaki terör yuvalarının vurulmasına büyük destek verdi. Sınır hattında ayrıca ileri yer kontrol istasyonları ile entegre hava keşif sisteminin de kurulması planlanıyor.
ÖZEL KUVVETLER AKTİVE OLDU
Kara birliklerinin ihtiyacı olan hava desteğine eskiden ‘tugay’ seviyesinde karar veriliyordu. Şimdi koordinasyon geliştirilerek, operasyonu sahada yürüten tim komutanlarının inisiyatif kullanabilmelerine olanak tanındı.
İHA’lar ve termal kameralar ile görüntülenen terörist grupları, Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçakları, Bayraktar tipi İHA’lar ve ATAK taarruz helikopterleriyle ateş altına alınıyor. Karadan bordo bereliler ile komandolar devreye girerek nokta operasyonlar düzenliyor.
Tank birlikleri, Fırtına obüsleri ile Sakarya çok namlulu roketatar (ÇNR) sistemleri de PKK hedeflerinin imha edilmesinde güvenlik güçlerinin etkin vurucu gücünü oluşturuyor.
POLİS VE KORUCULAR SAHADA
Bu birlikler, son teknoloji ürünü teçhizat ve mühimmatlar kullanıyor. Sayısı 90 bine ulaşan geçici köy korucularından da yeni dönemde daha fazla yararlanılması yönünde karar alındı.
YENİ İHA’LAR GELİYOR
Kale-Baykar 2014’te ‘Blok B’ tasarımının ve 2015’te silahlı versiyonun test uçuşlarını yaptı. 12 adet silahlı İHA ağustosta TSK envanterine alındı.
TUSAŞ’ın geliştirdiği ‘ANKA-S’ ile Vestel’in ürettiği ‘Karayel’ isimli İHA’lar da gün sayıyor. TSK envanterine 2018 yılında girmesi hedeflenen ANKA-S uydu haberleşmesi yeteneğine sahip olacak.
LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE ATIYOR
7 YILDA GELİŞİYOR