FETÖ, 'üniversite kuracağız' yalanıyla bağış almış

FETÖ, 'üniversite kuracağız' yalanıyla bağış almış

Malatya'da aralarında il imamlarının da bulunduğu 15'i tutuklu 33 sanığın yargılandığı FETÖ/PDY davasının sanıklarından iş adamı B.E, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanabilmek için örgüt hakkında detaylı bilgiler verdi

MALATYA - (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 17 Nisan 1978'de düzenlenen bombalı saldırı sonucu 2 torunu ve geliniyle ölen eski Malatya belediye başkanlarından "Hamido" lakaplı Hamit Fendoğlu'nun eşinden, üniversite kurarak merhumun adını verecekleri yalanıyla 100 dönümlük arazi bağışı aldıkları belirlendi.

Malatya'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından haklarında dava açılan, aralarında il imamlarının da bulunduğu 15'i tutuklu 33 sanığın yargılandığı davada, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için itiraflarda bulunan iş adamı B.E, örgütün yapılanması, faaliyetleri ve yaptığı usulsüzlükler hakkında bilgiler verdi.

B.E, örgütle 2003 yılında yine esnaf olan bir arkadaşının yönlendirmesiyle tanıştığını belirterek, sohbet gruplarıyla her hafta toplantılar düzenlediklerini anlattı.

Sohbet imamlarının her yıl Kurban Bayramı öncesinde kendilerinden para topladığını kaydeden B.E, "Siz kurban kesmeyle uğraşmayın, kurban parasını bize verin, bizler yerinize keser ve ihtiyaç sahibi olan fakir öğrencilerimize veririz." dediklerini aktardı. B.E, her 3 ayda bir de adak kurbanı için para toplandığını ifade etti.

B.E, esnaftan yıllık 15-20 bin lira arasında himmet istendiğine dikkati çekerek, "Kim ne kadar vereceğini önceden sohbet imamına taahhüt ediyordu. Her sohbete gitmemizde cebimizde o gün ne kadar varsa elden sohbet imamına veriyorduk. Sohbet imamı da verdiğimiz meblağı himmet taahhüdümüzden düşüyordu. Benim grubumda bulunan bütün esnafın elden sohbet imamına taahhüt ettiği kadar himmetini verdiğine şahit oldum." şeklinde bilgi verdi.

Örgütün esnafa yönelik yurt dışı geziler düzenlediğini ancak bunların örgüt okulunun bulunduğu ülkelere yapıldığını anlatan B.E, oralara iş adamlarını götürüp para koparmanın amaçlandığını anlattı.

Örgüt elebaşı Gülen'i ziyarete gitmişler

FETÖ'nün Malatya'daki "il imamları" hakkında bilgi veren B.E, "İl imamı olan Fadıl isimli şahıs hatırladığım kadarıyla 2009 yılında Ö.F.N, M.T, K.K, M.E. ve S.S. ile Amerika'ya Fetullah Gülen'i ziyarete götürdü. Bu ziyaret dönüşünde S.S, Fetullah Gülen'in kendisine takke hediye ettiğini, diğerlerine ise tesbih, namazlık gibi hediyelerin verildiğini söyledi. M.Y. ve Fadıl isimli şahısların bizim sohbet grubundan sorumlu olduğu dönemde yıllık topladıkları himmet paralarının miktarı ortalama olarak her esnaftan 50-60 bin lira arasındaydı." ifadelerini kullandı.

"Cemaat TSO'yu ele geçirmek istedi"

B.E, 2013'te yapılan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) seçimlerine de cemaatin müdahale ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"TSO seçimlerine ilk başta tek aday vardı, bu aday da Hasan Hüseyin Erkoç'tu. Bu şahıs tek başına seçime girecekti fakat seçimlerden kısa bir zaman önce il imamı Eyüp Doğan'ın talimatı üzerine Muzaffer Erşan da başkanlığa aday oldu. Bunu da şuradan anlıyorum, Eyüp Doğan bize 'Seçimlerde oylarımızı Muzaffer Erşan'a vereceğimizi ve tanıdığımız diğer esnafı da ayarlamamızı, Muzaffer Erşan'a vermelerini' söyledi. Çünkü Hasan Hüseyin Erkoç'un cemaatle bir bağlantısı yoktu. Bu sebeple cemaatle bağlantısı olan ve himmetini herkes gibi ödeyen örgüte sadık olduğu düşünülen Muzaffer Erşan TSO başkanı olmalıydı. Bu Eyüp Doğan'ın planıdır. Cemaat TSO'yu ele geçirmek istedi."

Üniversite kuracağız yalanı

Örgütün usulsüzlükleri hakkında da bilgi veren B.E, FETÖ'nün 17 Nisan 1978'de Ankara'dan postayla gönderilen paketin evinde patlaması sonucu 2 torunu ve geliniyle ölen eski Malatya belediye başkanlarından ''Hamido'' lakaplı Hamit Fendoğlu'nun eşinden, üniversite kuracakları yalanıyla arazi bağışı aldıklarını anlattı.

İş adamı B.E, şu bilgileri paylaştı:

"İl İmamı Eyüp Doğan, S.S. ile Hamit Fendoğlu'nun eşinin yanına giderek, Bulgur mevkisindeki arazisini bağışlamasını, bu araziye vakıf üniversitesi kuracaklarını ve Hamit Fendoğlu'nun adını verecekleri söylemişler. Bunun üzerine Fendoğlu'nun eşi 100 dönüm araziyi bağışlamış ve tapusunu da örgüte ait bir şirketin üstüne vermiş. Biz de Eyüp Doğan'a 'Ne yapacağız bu araziye?' diye sorduk. Oda bize 'Cemaat burada bir özel üniversite açacak. Ancak bu arazi tam olarak bize yetmez, bu kadının yine bir miktar daha aynı yerde arazisi var, bu araziyi de almalıyız.' dedi. Daha sonra ki bir sohbette Eyüp Doğan bize 'Ben bu bayanın yanına gitim ve bize 60 veya 70 dönüm kadar bir araziyi de tekrardan bağışlayacak.' dedi. Ancak üniversitenin temeli atılmayınca, yani yapımı gecikince bayan araziyi vermekten vazgeçti. Eyüp Doğan bu kişiye ikinci aldığı 60-70 dönümlük araziyi geri iade etti ama 100 dönümü iade etmedi. Bu olaylardan sonra Eyüp Doğan 'Araziyi satacağız, bize müşteri bulun.' dedi. Daha sonra bu araziyi satıp satmadıklarını bilmiyorum."

B.E, 17- 25 Aralık sürecinden sonra da himmet toplanmaya devam edildiğini belirterek, "17-25 Aralık sürecinden sonra Malatya genelinde toplanan himmet gelirleri gösterilmemeye başlandı. En son Malatya'da toplanan himmet gelirinin miktarının 3,5 milyon lira olduğunu söylemişlerdi. Son olarak 2015 yılı için mütevelli heyeti üyelerinin her biri için 200'er bin lira himmet miktarı belirlendiğini biliyorum, ben bu himmet miktarını tahminen 15 parça halinde ödedim." ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.