FETÖ, 2010 KPSS'de böyle enselendi
FETÖ'cüler, 2010 KPSS'de kendi tuzaklarına düştü. Sınavın kitapçıkları matbaya gönderildikten sonra iki sorunun doğru şıkkı değişti. Örgüt üyesi adayların tamamı önceden kendilerine verilen şıkları işaretleyince kumpasları deşifre oldu.
KENAN BUTAKIN
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, darbeciler hakkında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede örgütün KPSS yolsuzluğunun nasıl deşifre edildiğini ortaya koyan çarpıcı tespitler de girdi. 'Kuzgun' kod adlı gizli tanık darbe girişiminde rol alan sanıkları Çiğli'deki evinde ağırlayan tutuklu öğretmen Hasan Çoşkuner ve öğretmen eşi Hülya Çoşkuner hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Hülya Çoşkuner'in soruları örgüt tarafından çalınan 2010 KPSS'deki kopyacılar arasında olduğu tespit edildi. Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü 2010 KPSS soruşturmasında hazırlanan bilirkişi raporundan tespitlere yer verilen iddianamede, Çoşkuner'in Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinde iki soruyu yanlış işaretlediği belirlendi. İki sorudan hareketle inceleme yapan savcılık binlere FETÖ'cüyü deşifre etti.
EĞİTİM BİLİMLERİ'NDE 118 NET
Bilirkişi raporuna göre, soruşturma kapsamında daha önce bulunan kanıt niteliğindeki kitapçıktaki sorular örgüt üyelerine ezberletildi. Sızdırılan kitapçıktaki iki sorunun şıkları ise matbaa aşamasında değiştirildi. Bu sorulardan ilki Genel Kültür Testin'de yer aldı. A kitapçığında 9. soruda adaylara "Aşağıdakilerden hangisi, Birinci Meşrutiyet Döneminin özelliklerinden biri değildir?" diye soruldu. Örgütün sınavdan önce ele geçirdiği kitapçıkta bu sorunun yanıtı olarak 'C' şıkkındaki 'Mebusan Meclisinin padişahın izniyle kanun teklifi hazırlaması' seçeneği örüt üyelerine ezberletildi. Ancak doğrusu, 'Birden fazla siyasi parti (fırka) kurulması' yani 'E' seçeneğiydi. Şüpheli 3 bin 227 adaydan yarısı 'C' şıkkını işaretledi. Çoşkuner de bu grubun içerisinde yeraldı.
Kopyacıların yakayı ele vermesine neden olan diğer soru da Genel Yetenek Testi'ndeki matematik sorusu oldu. A kitapçığında 39. numaralı olan soruda matbaa aşamasında küçük bir değişiklik yapıldı. Örgüt tarafından sızdırılan kitapçıkta bu soru için 'A' şıkkı işaretlendi ancak basım aşamasından sonra sorunun doğru şıkkı 'D' olarak değişti. Kopyacı 3 bin 227 adaydan yaklaşık 2 bini bu soruda 'A' şıkkını doğru olarak işaretledi. Bilirkişi raporunda şüphelilerin eğitim bilimleri testinde 100 ve üzeri net yaptığı halde bu iki soruda ağırlıklı olarak yanlış seçeneği işaretlemesinin olağan olmadığı vurgulandı. KPSS soruşturmasını yürüten Ankara Başsavcılığı şüphelilerin yarısını iki soru üzerinden tespit etti. Bunlardan biri olan Coşkuner'in 2010 KPSS'de iptal edilen Eğitim Bilimleri testinden 118 net yaptığı, tekrarlanan teste girmediği belirtildi. İddianamede yer alan tespitlerde, Hülya Çoşkuner'in eşi İhsan kod adlı Hasan Çoşkuner'in, örgütün firari Genelkurmay imamı Adil Öksüz ile bağlantısı olduğu da kaydedildi.
'AKINCI'YA ETKİNLİĞE GİTTİM'
FETÖ'cü Kurmay subayların ağabeyi olduğu belirtilen ve 15 Temmuz'un yöneltildiği Akıncı üssünde olduğu belirlenen, örgütün sivil imamları Adil Öksüz, Nurettin Oruç, Kemal Batmaz ile birlikte aynı dönemlerde ABD' de gittiği ortaya çıkan Hakan Çiçek, 1 Aralık'ta, tekrar sorgulandı. Ortaya çıkan uçuş kayıtlarına rağmen Hakan Çiçek, ifadesinde Adil Öksüz ve Kemal Batmaz'ı tanımadığını, Harun Biniş ve Nurettin Oruç'u da cezaevinde aynı koğuşta kaldığı için tanıdığını ileri sürdü. Savcının, "Akıncı üssüne darbe gecesi darbecilerin listesinde olmayan asker şahısların dahi alınmadığı tespit edilmiştir. Üsse nasıl girdin" sorusuna da Çiçek, "Ahmet Özçetin (Özel Harekat Merkezini bombalama talimatı veren kişi) beni etkinlik için çağırdı" yanıtını verdi. FETÖ'nün diğer sivil imamlarıyla birlikte 2016 yılının Ocak, Mart ve Haziran aylarında ABD'ye yaptığı ziyaretlerin nedenine ilişkin olarak da Çiçek, şunları söyledi: "Ben ABD'de ihracat yaptığım için her yıl başında hesap kapatmak için gidiyorum. Ben şubatta gittiğimde de yaklaşık 1 ay ABD'de kaldım. Los Angeles'ta bir at çiftliği kiraladım. Ben adı geçen şahısları tanımıyorum."
Karar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.